iPon Hírek

SSD gyártót vásárolt fel a Western Digital

Dátum | 2009. 03. 30.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

A Western Digital sokáig nem mutatott érdeklődést az SSD piac iránt, ám néhány hete már érkeztek olyan híresztelések, amelyek arról számoltak be, hogy a nagyvállalat mégiscsak belép a jövőben a fent említett piaci szegmensbe. A WD most egy nagy lépést tett az ügy érdekében: a napokban felvásárolta a SiliconSystems-et, aki egy ismert névnek számít a beágyazott rendszerek számára készített SSD meghajtók piacán.


A tranzakció a Western Digital-nak 65 millió dollárjába került, a vétellel kapcsolatos különböző eljárások lezajlottak, így a SiliconSystems most már hivatalosan  is a Western Digital részét képezi, sőt, a felvásárolt cég egyenesen a Western Digital SSD részlegévé lépett elő. A WD közleménye szerint a SiliconSystems a beágyazott SSD-k piacán előkelő helyen szerepel, mondhatni piacvezető, aki nagy teljesítményű és rendkívül megbízható termékeket készít. A gyártó megoldásai teljesítik a különböző ipari felhasználók igényét: az SSD meghajtók többéves csereperiódussal működnek, ami rendkívül fontos a katonai, egészségügyi, légügyi, valamint a hálózati kommunikációval foglalkozó szegmensekben. A 2002-ben alapított cég a fent említett területek kiszolgálásához értékes szabadalmakkal és jelentős tapasztalattal rendelkezik.

Természetesen a WD hosszú távú tervei túlmutatnak a beágyazott SSD meghajtók piacán. A SiliconSystems termékpalettáján már most is jelen van néhány SATA vagy IDE foglalattal ellátott 2,5 hüvelykes és 1,8 hüvelykes meghajtó. A WD közleménye szerint a közeljövőben megjelenő SSD-k a netbookok- és az asztali számítógépek piacát veszik majd célba, de az üzleti szegmens számára is készülhetnek majd speciális SSD meghajtók. Nos, úgy tűnik, már nem kell sokat várni, hamarosan egy új, neves szereplővel bővülhet az SSD meghajtók piaca.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

18. Tomato
2009.03.30. 20:12
Na igy a legkönyebb SSD gyártónak lenni . Itt is látják hogy merre tart jelenben a jövő
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. mtrx220
2009.03.30. 20:32
de ez nem baj szerintem, jó ha tömegtermék lesz.
az árát csökkentsék végre, és vegyék ki a páncélból a nagyobb modelleket, ne akarjanak már ilyen gusztustalanul sokat nyerészkedni rajta.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. pluto
2009.03.30. 20:45
Ezt nagyon olcsón vette meg a WD. Érdekel mit fognak tudni beleszólni a fejlesztésekbe, végülis ők csak HDD-t tudnak gyártani.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. mythbuster
2009.03.30. 20:51
Olvastam, hogy egy SSD előállítása szinte fele annyiba kerül mint a HDD-nek... Akkor míért van az, hogy még a NASA se tud kompromisszumot kötni az SSD-kkel?
Már gondolkodtam rajta, hogy veszek pár 100 memóriakártyát, összedrótózom, majd belerakom egy konzervdobozba az egésszet és ráirom, hogy _Mythbuster_ HTD (HyperTransportDisk)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Tomato
2009.03.30. 20:59
Majd belejönnek
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Necc
2009.03.30. 22:13
Azért nem tömegtermék az SSD mert az élettartama még mindig csak a töredéke egy merevlemezének, és a teljesítménye is alatta van, no meg a kapacitása is.
Szerintem 2010-ig egész biztos nem lesz kelendő az SSD, majd talán valahol 2012 környékén válik tömegcikké... a nagy jóslatokkal ellentétben a BD sem lett tömegtermék 2008-ban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. StevyXIX
2009.03.30. 22:42
Hát tévedsz élettartama nagyon is sok, nézd meg milyen élettartam időket írnak SSD-nél 1 millió óra meg hasonlók merevlemezeknél ennek a tizedét jelölik talán. Teljesítmény megint nem kérdéses, elég sok hír volt mostanában riadbe épített SSD "tömbökről", 700mb/s szerinted hány merevlemez képes ezt akár csak megközelíteni jelenleg? Segítek kb 0 darab ilyen merevlemez van, raidbe is tizedét érik el ennek a teljesítménynek, szerinted?
Mellesleg WD se hülye, egyik vezető merevlemez gyártó, eddig mondogatták "nem jött el az idő, hagyományos merevlemezek ár és kapacitás miatt még jobb választás" meg hasonlókat nyilatkoztak, mert ezt kell mondaniuk, de látják mi a helyzet és nem buták, lépnek, ahogy teret nyer az SSD úgy fog csökkenni a normál merevlemez a piacon és kevesebbet is fognak gyártani, mert minek? Egyenlőre az ára miatt nem alternatíva az SSD, de solyamatosan faragják le az árát, erről is volt nyilatkozat, meg arról is, hogy merevlemez nem lesz már olcsóbb (vagy akkor veszteséges lesz, mint a ram gyártás mostanában), így előbb utóbb SSD kerül előnybe.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. shabbarule...
2009.03.30. 22:46
Tomato:

Fél éven belül még nem igazán lesz az SSD-ből tömeg termék. A flash gyártók már évek óta azt a célt akarják elérni hogy a lélektani 100 dollárra hozzák le egy SSD árát, ami egy felső-közép kategóriás HDD árszintje. Ehhez az egy GB-ra vetített költségszintet kell minimalizálni, amit a gyártástechnológia fejlődésével lehet elérni(2 évente 2x annyi tranzisztor pakolható ugyanakkor felületre), a másik lehetőség az MLC megoldás bővítése hogy ne kettő, hanem három vagy akár 4 bitet tároljanak el egyetlen cellában. Ez utóbbival az a gond hogy mind a sebességre mind az élettartamra negatív hatással van.

Jó eséllyel év végéig vagy jővő évre elérhetik a lélektani 100 dollárt egy 64GB-os SSD-vel, ami 64 Gbites 4 bit MLC-s 40-43nm-es modulokból épülhet fel. A lélektani árszint mielőbbi elérésének a böjtje a 4 bites MLC lesz majd. A Samsung és a Toshiba és két legnagyobb NAND flash gyártó ebbe az irányba fejlesztett idén, ezzel akarják megcélozni az olcsóbb árat igénylő desktop, mobil szektort. Az Intel-Micron combo inkább a 34nm-en marad a 2 bites MLC-nél így gyorsabb és tartósabb 32 Gbites chipeket építhetnek, amik így persze drágábbak is lesznek, de ők inkább a vállalati piacot célozzák a termékeikkel, nem a lakosságit.

A legújabb gyártástechológiával és bitsűrűséggel év vége felé már el lehet érni az 1 dollár/GB árszintet NAND flash modul gyártási költségben. Így egy 64GB-os SSD-nél közel realítássá válhat a 100 dolcsis lélektani árszint elérése. A tömegtermékké válásnak desktop fronton az állja útját hogy a legtöbb fogyasztó csak egy drivet vesz a gépéve és ha választania kell 100 dolcsiért egy 64GB-os SDD és egy 1TB-os HDD között akkor az utóbbit fogja választani. Kevesen fognak dupla pénzt rááldozni hogy comboba vegyék épp ezért az elterjedése sem lesz tömeges. Mobil fronton hasonló a dilemma de ott a HDD-k kapacitása fele a desktopoknak, de a vásárlói reakciók ott is hasonlók lesznek.

Úgy 2 év távlatában jöhetnek a 128Gb-es chipek, amikkel meg lehet majd közelíteni a lélektani 100 dolláras árat 128GB méret mellett. 2010 vége felé a Samsung és a Toshiba 32nm-es chipeket tervez 3 bit/cell sűrűséggel, ami még nem biztos hogy elég lesz a gazdaságos 128Gb-es chipekhez. A bit/cell számosságot nem igazán lehet már tovább növelni, ami az elmúlt időszak egyik motorja volt a gazdaságosabb gyárthatóságnak. Így marad a gyártástechnológia, amivel viszont csak 2 évente duplázható a kapacitás vagy azonos méret mellett felezhető a költség.

Szerintem 3-4 évbe bele fog telni mire az SSD-k a lélektani 100 dollár mellett elérnek egy akkora kapacitást - véleményem szerint egy 256GB körül lesz majd - ahol a vásárolók elkezdenek az addigra még nagyobb kapacitású HDD-k mellett is az SDD felé fordulni. Ár/kapacitás arányban az SSD csak évtizedek múlva lesz olyan jó mint a HDD, szóval ezt felesleges is várni, de az SSD-nél nem is ez a cél. Anno a szallagos adattárolók is fajlagosan olcsóbban rögzítettek adatot mint a HDD-k, míg azok jó drágák voltak, de egy idő után mégis eljött az a pont és árszint hogy képesek voltak szélesebb körben is elterjedni. És akkor sem a gazdaságosabb GB/árszint szól mellettük, hanem a kisebb elérési sebességű véletlen adatelérés, a nagyobb átviteli sebesség a nagyobb IO művelet/másodperc képesség. Az SSD előnye szintén ugyanezek a HDD-vel szemben és nagyon hosszú ideig rosszabb lesz a fajlagos adattárolási költsége mint a HDD-nek. De egy bizonyos adatmennyiség után ez a hátrány már nem lesz olyan fontos a vásárlók számára, sokkal inkább az SSD előnyös tulajdonságai. És akkor majd szépen lassan elkezd tömegesebb mértékben teret nyerni a HDD-vel szemben. Persze ez egy lassú folyamat lesz majd.

mtrx220:

Egyáltalán nincs rajta akkora nagy nyereség mint sokan képzelik. Sőt az utóbbi időkben már hasonlóan veszteségbe mentek át(tavaly év végén 85 cent/GB árszintre mentek le az árak ami már önköltség alatt van) a NAND gyártók, mint a DRAM-osok. De viszonylag gyorsan kapcsolat, visszafogták a termlést és ez visszahúztak az árakat $1.6 környékére(ami már önköltséghez közeli), ami lehet kisebb drágulást okoz majd rövid távon. Az új gyártási megoldások bevezetésével év vége felé már költség oldalon is realítása lesz egy $1 vagy kevéssel alatti árszintnek úgy hogy üzletileg is megérje a gyártóknak.

Az SSD legdrágább komponense a NAND chip, amiből elég sok kell egy SSD-hez és nem olcsó legyártani. Pl. az Intel év vége felé várható 34nm-es 32Gb-es chipje 172 mm2 méretű. Egy 64GB-os SSD-hez 16 ilyen chipre van szükség. Egy 300 mm átmérőjű szilícium ostyából(wafer) 1600GB kapacitást lehet kihozni, az előbb említett 32Gb-es 172 mm2-es chipekből. Egy ilyen wafer költsége úgy $1500, így lehet elérni az $1/GB-os árszintet.

Utána ezeket a NAND chipeket még validálni kell, ki kell vágni, tokozni, kell egy SSD nyák amira pakolni, vezérlő chip ami működteti, dram cachenek, software ami működteti ami mind-mind további költség mire összeáll egy SSD. Utána még a terméket ki kell szállítani, promótálásra is kell valamit költeni és nagy-kiskerek csak ez után rakják rá a saját árrésüket.

Viszonyítás képpen egyetlen Core2 Duo proci 45nm-en 82 vagy 107 mm2 méretű. Persze egy memória tervezési költsége olcsóbb az egyszerűbb, ismétlődő felépítése miatt, ugyanígy a gyártása is egyszerűbb kivitelezű egy igen komplex felépítésű cpu-val szemben. De attól még jól látszik igen sok szilícium felületre van szükség egy SSD kialakításához. A sok szilícium felület pedig nagy gyártó kapacitást kíván az pedig sok gyárat, a félvezető gyárak építése pedig nem olcsó mulatság. A fajlagos árszint csökkenését pedig úgy lehet elérni ahogy azt az előző Tomatonak címzett hsz-emben már leírtam.

mythbuster:

"Olvastam, hogy egy SSD előállítása szinte fele annyiba kerül mint a HDD-nek"

Ha ez így lenne már rég minden gépbe SSD lenne. Sajnos nagyon nem így van.

"Akkor míért van az, hogy még a NASA se tud kompromisszumot kötni az SSD-kkel?"

Az SSD történelme már több mint 3 évtizedes. Gyanítom a NASA a pilot felhasználói között volt anno ennek az új technológiának. A hadiparban is hasonlóan régóta használnak SSD-t. Nem hinném hogy egy HDD optimális választás lenne egy űjhajó startjánál fellépő igen komoly vibrációnál vagy a világűrbeli sűlytalansághoz.

Necc:

Nem annyira az élettartam a gond, sokkal inkább a magas előállítási költség. Egy vállalati környezetben úgyis megveszik a drágább SLC-s SSD-ket, mert még úgyis megéri, azok élettartama pedig egy nagyságrenddel jobb. Még komolyabb napi írási mennyiség mellett is hosszú ideig kibírják. Egyéni felhasználásnál jóval kisebb napi írási mennyiségek vannak így ott az olcsóbb MLC-s SSD-k megfelelnek.

Tároló kapacitásban az SSD már most kezdik beérni a HDD-t és rövidesen le is fogják hagyni. A tároló kapacitás pár ár arány pedig még nagyon hosszú ideig a HDD alatt lesz, mert mindkettő kapacitás növelési lehetősége hasonló tendenciájú, így ez az olló lassan fog csukódni. De az SSD-nek nem is igazán ez az igazi előnye. A HDD sebessége nem igazán növekszik, csak az adatsűrűség növekedése hat rá igen kis mértékben. A HDD adatelérési ideje szintén nem igazán növekszik, ahoz a fordulatszámot kellene a kapacitással arányos ütemben növelni, aminek nincs realítása. Sőt az egyre nagyobb adatsűrűség elérésénél akadály, már ma is tapasztalható hogy a legnagyobb kapacitásnál először inkább az 5400-as fordulatot erőltetik eco köntösbe öltöztetve. Persze ez a jővőbeli inkább archiválási felhasználásnál egyáltalán nem jelent majd problémát.

A SSD sebessége ezzel ellentétben elég jó ütemben növelhető a kapacitással párhuzamosan, ahogy az elérési ideje meg csökkenthető. Így az IO művelet/másodperc képessége egyre nagyobb mértékben távolodik a HDD-től miközben már most is jelentős előnyben van vele szembe. Ezek az SSD előnyök 5-6 év távlatában majd még jobban ki fognak ütközni, további távlatokban még inkább. Ez pedig megpecsételi majd a HDD sorsát és az elsődleges adattároló szerepe szépen lassan és folyamatosan átalakul majd archiváló táróló szerepre, miközben az SDD átveszi a szerepét.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. d311c
2009.03.31. 10:48
"Akkor míért van az, hogy még a NASA se tud kompromisszumot kötni az SSD-kkel?"

Az űrbéli háttérsugárzás problémát okoz. Mennél kisebb vezetőszélességű a technológia, annál nagyobb a probléma.

Az MLC megoldás korlátja is ez. Kisebb vezetőszélességen már elképzelhető, hogy elérhetetlen lesz biztonságosan a 4 bit/cell. További kicsinyítés, és már a 3 bit/cell sem lesz biztonságos. (Kvantumelmélet, alagút-effektus és társai.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. mythbuster
2009.03.31. 15:18
shabbarulez, d311c "Akkor míért van az, hogy még a NASA se tud kompromisszumot kötni az SSD-kkel?" -ezt az idézetet arra írtam, hogy fele annyiba se kerül az előállítása mint egy merevlemeznek, és mégis 10x -es hasznot akarnak belőle húzni img src= http://ipon.hu/hir/1tb_os_villamgyors_ssd_japanbol/5969 -már csak Sata csatolófelülettel kell ellátni őket, hogy ne foglalja a slottokat
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Csaber
2009.03.31. 16:45
mythbuster: jól lelassítaná a Sata csatolófelület mivel annak vége van 300-nál... ja és szerintem vagy 5-6K lesz természetesen dollárba ....hát nem tudom te mit csinálsz a vincsiket de nekem vincsi soha nem adta meg magát csak úgy /mindegyik megy igaz másnál de müködik a 7 éves Samu meg a Maxtor is/
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. mythbuster
2009.03.31. 17:31
Ami a Sata csatolófelületet illeti, valóban meglasítaná az SSD-t, de ha már ekkora sebességről beszélünk , és minőségről, valamint megvásárolható áron kínálnák, akkor az ember nem sajnál feláldozni egy slottot egy gyors és biztonságos adattárolónak
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. StevyXIX
2009.03.31. 19:34
És ugyan milyen tápod van mythbuster?
Van egy olyan érzésem, hogy köze lehet a "halálesetekhez" ilyen ütemben nem fogynak a HDD-k és ennyi hibás darabot sem foghatsz ki ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. mythbuster
2009.03.31. 20:42
Volt régebb egy Noname 400W os
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. StevyXIX
2009.03.31. 22:28
Hát ph! szerintem nem számít minőségi tápnak, én az alapján szoktam tápot nézni.
Bad sectort tényleg nem, de mindegyik bad sectoros volt? Ezt se hiszem el, hőfok mennyit mutat HDD-n?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. mythbuster
2009.04.01. 11:30
Hát a 7 ből eddig 4 bad sectorral ment vissza a feladohoz
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. StevyXIX
2009.04.01. 12:17
Nem tudom, de ez így nagyon gyanús, nálam több mint 2 éve problémamentes a WD merevlemez, de van a házba két irodai gép ott is max 4-5 év után kellett merevlemezt cserélni, szóval nagyon furcsa, hogy nálad ennyi hiba van, alaplap?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. mythbuster
2009.04.01. 15:02
De neked lehet nem megy napi 24 órában folyamatosan
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!