iPon Hírek

SSD tesztelési szabvány: összehasonlíthatóbb termékek

Dátum | 2010. 09. 27.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

Napjainkban az SSD meghajtók piacán egy átlagos vásárlónak nem kis fejtörést okoz, hogy eldöntse: vajon az igényeinek melyik gyártó termékei felelnek majd meg a legjobban? A jelenlegi helyzetben tesztek és az SSD meghajtók nyers specifikációi alapján lehet tájékozódni, ám ez utóbbiak az esetek többségében nem szolgálnak elegendő információval azzal kapcsolatban, hogy az adott termék valóban megfelel-e majd igényeinknek. A JEDEC illetékesei felismerték a problémát és két új SSD teszteléssel kapcsolatos szabványt hoztak létre, amelyek segítségével  a tervek szerint könnyebb lesz majd eldönteni, hogy melyik SSD meghajtót válasszuk.

Az első szabvány a JESD218-as kódnevet kapta (Solid-State Drive Requirements and Endurance Test Method), míg  a másik a JESD219-es kódnevet viseli (Solid-State Drive Endurance Workloads) A szabványokban meghatározott tesztelési metódusok lehetőséget biztosítanak rá, hogy az SSD meghajtókat terhelhetőségük/strapabíróságuk alapján osztályokba sorolják, így valóban könnyebb lesz a termékek összehasonlítása.

A JESD218-as szabvány köré épülő teszt keretein belül több TB-nyi (több ezer gigabájtnyi) adatot másolnak majd az SSD-re, majd a teszt végén az SSD kap egy SSD Terhelhetőségi Osztályzatot (SSD Endurance Rating), amely alapján úgynevezett "alkalmazás osztályokba" lehet majd sorolni. Ezáltal terhelhetőség alapján egyértelműen látszanak majd a különbségek a termékek között.

A JESD219-es szabvány keretein belül az SSD-t különböző munkafolyamatokkal (SSD Endurance Workloads) terhelik, amelyeket a szabvány pontosan meghatároz. A JESD219-es szabvány első körben csak az üzleti szegmensbe - vagyis főként a szerverekbe és munkaállomásokba - szánt termékekhez, illetve alkalmazásokhoz biztosít tesztmetódust, a kliensek számára majd csak a későbbiekben készül el a teszt szabvány.

Hogy pontosan milyen osztályok készülnek, illetve mennyire lesz életképes az új szabványosított módszer, az majd idővel kiderül. A kezdeményezés mindenképpen jó.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

11. atti2010
2010.09.27. 11:31
Ez csak vicc gyerekek, majd úgy elkomplikálják a szabványokon belüli típusokat hogy maguk a gyártók se fogják érteni, és akkor válassz majd mint amatőr.Ez már rég bevett szokás, kár hogy sokan ráugranak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. prohlep
2010.09.27. 13:03
Az viszont nem vicc, hogy az SSD megbizhatosagarol nincs megbizhato informacionk.

Kavarnak ossze vissza, terheles-elosztas es egyebek. Csakhogy a gyartoi dumakbol es villamgyors sebessegekbol mar elegem van. Most mar az erdekelne, hogy mikor jutnak el odaig az SSD meghajtok, hogy olyan mertekben lehessen bizni bennuk, mint a hagyomanyos wincsikben.

Attol tartok, hogy a tesztek mennyire tesztelik azt, hogy a kulonfele SSD elnyuvodest lassito eljarasok mennyire akadnak egymassal ossze: az egyik elosztja a terhelest, a masik is, csak eppen mig az egyi X-rol Y-ra tette at a terhelest, es a masik pedig Y-rol Z-re, akkor mi garantalja, hogy X nem azonos Z-vel, pusztan mert a ket vedelmi eljaras egymast atverte.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. rootshaper
2010.09.27. 18:25
prohelp: sztem csak abba kell belegondolni, hogy mig a hagyomanyos winyok televannak mozgo alkatreszekkel, megis evekig birjak, addig az SSD legnagyobb elonye, hogy nincs benne ilyesmi, ezert jozan paraszti esszel atgondolva is sokkalta tobbet kell birniuk mint a hagyomanyos winyoknak. de ez csak egy laikus velemenye.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. rootshaper
2010.09.27. 18:25
bocs, prohlep =)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. jozsefm
2010.09.27. 18:50
Abban igaza van prohlebnek ,hogy józan ésszel felfoghatatlan a gyártók titkolózása ezen a téren,nekem az efféle összetartásuk is fura,hogy semelyik sem töri meg a csendet,még reklám vagy PR célból sem,de a hagyományos merevlemez gyártók se erőltetik magukat,hogy a létükre törő uj technológia esetleges ilyen irányu hibáit,vagy velük szemben meglévő esetleges hátrányát szajkózzák?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. prohlep
2010.09.27. 19:57
"az SSD legnagyobb elonye, hogy nincs benne ilyesmi, ezert jozan paraszti esszel atgondolva is sokkalta tobbet kell birniuk mint a hagyomanyos winyoknak."

Persze, mindnyajan emiatt remenykedunk.

De.

De a 10 ezer (MultiLevelCells) nagyon keves. De a sokkal dragabb (SingleLevelCells) is csak 100 ezer korul tud.

Raadasul ezek csak varhato ertekek.

A gyartok SURUN HALLGATNAK a szorasrol.

Nomarmost ezt a GYORS cella elhasznalodast igyekszenek valahogy cella-kihelyettesitessel athidalni.

De szinten nagy a hallgatas arrol, hogy ezek a technologiak milyen biztonsagi szintet nyujtanak.

Gyanut noveli, hogy MASROL beszelnek.

Beszelnek szeduletes sebessegrol. Ez igaz. Ez hasznos. De a kanyarban kicsuszonak is altalaban szeduletes a sebessege. Tehat szo sincs biztonsagrol.

Beszelnek szeduletes uzemidorol. Ez is igaz, nincs mechanikus alkatresz. Csak nem beszelnek arrol, hogy ekozben mennyit szabad hasznalni!

Azt elhiszem, hogy sokaig birja bekapcsolva, es ezen a ponton sokkal tobbet birhatnak, mint a folyamatosan kopo wincsik.

Csakhogy ha nekem lenne SSD-m, akkor azt nem arra hasznalnam, hogy evekig nyaraljon rajta az odatett adat, hanem iszonyatos random hozzaferessel keresgelnek, atrendeznek, modositanek. Mint most hagyomanyos wincsivel, csak a fejmozgazbol adodo kesleltetesek miatt kenytelenek vagyok orakat varni egyes esetekben az eredmenyre.

Arrol egyetlen gyartos sem beszel, hogy hany oranyi intenziv fajmuveleteket bir ki az elso adatvesztesig.

Marpedig a fajmuveleteknek van egy kenyes pontja: A KONYVELES.

Egyetlen gyarto sem beszel arrol, hogy nyugodjak meg, amelyik cellat 5 ezerszer irtak, azt a biztonsag kedveert atmasoljak egy szuz cellara, es a hasznaltat pedig elnyuttnek nyilvanitva nem hasznaljak soha tobbet.

Mert ha tenyleg ilyen indokolt ovatossag lenne a helyzet, akkor a gyartok talan tajekoztatnanak arrol, hogy ezen helyettesitesk miatt a hasznalati ido fuggvenyeben hogyan fogy az SSD ossz-kapacitasa.

Gyanus es buzlik, hogy a lenyegi problemarol nem beszelnek.


Wincsi gyartok evidensen nem beszelnek a wincsi elonyeirol. Mert ami trivialis, arrol minek beszelni. Mindenki tudja es elvezi: olcso es megbizhato, es az SSD-khez kepest igen kedvezo ar/ertek aranyahoz viszonyotva elfogadhato a sebesseguk.

Wincsik hatranyat is mindenki tudja: 4-6 ev alatt lefutjak magukat.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. becike
2010.09.27. 23:49
pedig nem bonyolult ez, a cella úgymond csak iráskor használódik.
iráskor ugye probálja felirni az adatot, ha nem sikerul (mert pl. ez már több mint az 50 ezredik irás az adott cellában) akkor a cellát halottnak nyilvánítja, és felírja máshová.
amit felírt, az már nem változik. az ott marad. az már biztonságos, legalább annyira, mint a merevlemezen.
és átlagos használat mellett egy ssd kapacitása 5 év alatt nem csökken 1-2% nál többel.
másrészrol a single level cell pont annyit bír, mint a multilevel cell, csak a single level cellnél ritkábban kell a cellát ujrairni, mert ugye kevesebb bit érintett
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. jozsefm prohl...
2010.09.28. 00:03
"ezen helyettesitesk miatt a hasznalati ido fuggvenyeben hogyan fogy az SSD ossz-kapacitasa."

Ez nagyjából kalkulálható a gyártói ajánlás 20%-nyi ,-eleve szabadon hagyandó mértékéből-,ha jól sejtem.Ez lesz az a rész ami a garanciáls idő alatt max. végleg kibukhat,és nyilván eddig semmiféle lassulás vagy ajánlott formázás utáni tárterület vesztés nem fog bekövetkezni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. sleepingdr...
2010.09.28. 11:56
prohlep az összes aggályomat összeszedte egy hsz-be! Szerintem nem az a gond, hogy létezik-e egységes tesztelési eljárás, hanem hogy az SSD-knek még nem volt ideje bebizonyítani, amit igérnek a fejlesztők/gyártók! És ez nem mindegy, mert egy 30k+ cuccnak nem a garidő végéig kellene bírnia, hiszen a hdd-ket sem dobáljuk ki 3 év után (jobb esetben)! Van egy 15 éves Caviar winyóm, még hibátlan, 3év üzemidővel SMART szerint.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. blpub
2010.10.04. 20:10
Kicsit utánaolvashatnátok a témának... Ideális esetben a cellák "fáradása" azonos. Leegyszerűsítve, ha egy cellából törölsz valamit, akkor oda addig nem ír újra adatot, míg az összes többi szabad, írható cellát fel nem használta. Tehát ha mondjuk egy pár kB-os adatot írsz, törölsz, írsz, törölsz, szépen egyre arrébb és arrébb írja, míg a lemez végére nem ér, és akkor elkezdi felhasználni megint a legrégebben nem használt cellát.
[LINK] - itt egy 17 oldalas leírás olvasható az SSD-kről. Mindenkinek ajánlott, de legfőképp prohlepnek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. jozsefm blpub
2010.10.04. 20:59
Nagyon jó cikk az kétségtelen, ez lett az SSD-sek bibliája miota fless publikálta,de maga a cikk és az utána következő többszáz hsz -is több kérdést vet fel amire még joggal várják a választ a kételkedők,és mi felhasználók is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!