iPon Hírek

SSD tuning Intel módra: friss információk érkeztek

Dátum | 2013. 08. 29.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

Néhány napja derült fény arra, hogy az Intel egy meglehetősen érdekes szolgáltatás bevezetésére készül, amiről a rövidesen megrendezésre kerülő IDF 2013 alkalmával bővebben is hallhatunk majd. Az érdekes szolgáltatás nem más, mint az SSD tuning, ami elsőre kissé furának, feleslegesnek tűnik, ám a lehetőségeket átgondolva, azért mégsem olyan haszontalan az újítás. Az SSD tuningról korábbi, fentebb linkelt hírünkben már beszámoltunk, ám most friss információk érkeztek a témában, hála a Myce weboldal munkatársainak, akik egy kicsit beleásták magukat az Intel XTU (eXtreme Tuning Utility) névre keresztelt szoftverének kódjába, amelyből fény derült egyre s másra. A kód alapján most úgy tűnik, hogy az Intel XTU szoftverén belül a korábbi hír állításának megfelelően valóban lehetőség lesz az SSD vezérlő magórajelének módosítására, de ezzel együtt a NAND Flash memóriachipek buszsebessége is állítható lesz: a kód 83 MHz-es és 100 MHz-es opcióról tesz említést. Ezzel együtt az energiagazdálkodás tuningjára is lehetőség nyílik: a szoftverben "korlátozott", "tipikus" és "korlátok nélküli" opciók közül lehet majd válogatni, így minden helyzethez megtalálható lesz a legoptimálisabb üzemmód, már ami a fogyasztás és a teljesítmény viszonyát illeti.

Kódrészlet az Intel XTU alkalmazásából
Persze gyorsan hozzá kell tenni azt is, hogy a tuningra csak egyes, kiválasztott SDD sorozatok esetében lesz majd lehetőség - nem lehet majd minden Intel gyártmányú SSD-t csak úgy tuningolgatni. Abból kiindulva, hogy a technológia relatíve egyszerű megvalósítással elérhetővé tehető, könnyen lehet, hogy az Intel riválisai is kínálnak majd hasonló szolgáltatást a jövőben annak érdekében, hogy versenyképességük ne szenvedjen csorbát. Napjaink SSD meghajtóinál a teljesítmény esetében nem az SSD meghajtó, sokkal inkább a SATA 6 Gbps-os csatolófelület korlátozott sávszélessége határolja be a lehetőségeket, így ezeknél a termékeknél nincs értelme a tuningnak. Magát a csatolófelületet tuningolva pedig az adatintegritás kerülhet veszélybe, aminek ugyancsak nincs értelme. A SATA Express csatolófelület érkezésével a helyzet persze megváltozik, ugyanis 8 Gbps-os, illetve 16 Gbps-os adatátviteli sávszélességgel lehet majd gazdálkodni, így itt már az SSD meghajtók teljesítménye lesz a gyenge láncszem, nem az adatátviteli sávszélesség - ez a helyzet valószínűleg sokáig nem is fog változni. Az SSD tuninggal kapcsolatban a szeptember 10-től 12-ig megrendezésre kerülő Intel Developer Forum 2013 alkalmával árul el további részleteket a gyártó. Hamarosan mindenre fény derülhet.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. gab78
2013.08.29. 15:38
Mit nem akarnak még tuningolni? A Microsoft óra tuningján úgy sem tudnak túltenni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. prohlep
2013.08.29. 15:57

Felvágnak, hogy a sata3 6Gbps nekik limit ...,

és hogyan is állnak a 4kB random sebességgel?, ... valóban limit a 6Gbps?

Nem az egyetlen task kitartó lineáris olvasása a szűk keresztmetszet, hanem a párhuzamosságokból és kisebb darabokból adódó rettenetes random terhelés a probléma.

SSD megoldotta, hogy legalább a fej mechanikus beállására ne kelljen várni. De azért a random teljesítmények még így is épp hogy belefér kategóriák.

Meg aztán hány gyártó igyekszik az átlagosan tájékozott embereket jobb reményekkel kecsegtetni: nem a NYERS 4kB random adatot tolják egyesek előtérbe, hanem a lábjegyzetben megtalálod, hogy mondjuk 32-es queue depth esetére érvényes, tehát a sokkal kedvezőbb képet mutató adatot adták meg.

Amúgy ez az SSD tuning olyasmi, mint amikor az alaplapnál mondjuk azt, hogy mindig pihenjen, alkalmazkodjon a terheléshez és mindig fusson.

Hát persze, az SSD ma már nem más, mint egy nagy háttértárolóval és egy sata illesztővel ellátott embedded számítógép.

Samu 830/840 sima sorozatban 3 magos proci teljesít szolgálatot, és amelyek az idő nagy részében alszanak. Így adódik az, hogy egy ilyen samu átlagfogyasztására 17 mW-ot írnak.

Intel most tehát nem tesz mást, minthogy a Samsunk SSD szinte mindig alszik képességét most konfigurálhatóan adja nekünk: megmondhatjunk, hogy terheléskor se szaporázza a dolgokat, az el nem végzett munkát úgysem fogja más elvégezni, vagy hogy ennél jobban serénykedjen az SSD.

Úgy érzem, ez az Intel dolog leginkább egy marketing hadjárat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. gamerod
2013.08.29. 15:57
Jó üzlet a tuning mert ha gallyra megy a tuning miatt akkor nincs garancia.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!