iPon Hírek

Starcraft 2 – F2P?

Dátum | 2012. 09. 24.
Szerző | Morte
Csoport | JÁTÉK

Dustin Browder, a StarCraft 2 vezető dizájnere elmondta hogy a Blizzard vizsgálja annak lehetőségét, hogy a játék multiplayer módja free-to-play modellben működhessen. Browder egy eSport konferencián beszélt a modellváltással kapcsolatos aggodalmaikról, melyek közül a legnagyobb az, hogy ez a lépés hogyan változtatná meg a játék struktúráját. Ha a Blizzard ingyen adná a játékot, azt a pénzt valahol máshol kéne beszednie, és mivel jelenleg a virtuális tárgyak árusítása nem képezi a játék részét, ezek bevezetése felboríthatná a finom egyensúlyt. "Nem tudjuk, hogyan vezessünk be egy fizetős rendszert" – mondta Browder. "Mert lehet, hogy nekem nagy poén, ha olyasvalaki ellen játszom, akinek csak az egységek fele van meg, de neki ez már nem lesz kellemes élmény."

Nem könnyű a döntés, és nemcsak azért, mert ha az SC2 ingyenes lenne, rögtön mindenki figyelme a World of Warcraft felé irányulna, amely annak ellenére, hogy csökken a játékosai száma, még mindig előfizetéses rendszerben működik. Játékdizájn szempontból is nagy kihívás lenne megváltozatni egy olyan rendszert, amelyet minden bitjében arra terveztek, hogy az eSport igényeket elégítse ki. Mindemellett a modellváltásnak nagy előnyei is lennének, a StarCraft 2 egy szintre emelkedhetne PC-s vetélytársaival, mint pl. a League of Legends vagy a Dota 2. Így vagy úgy egy ilyen váltás reálisan nézve még mindenképp nagyon messze van, hiszen a Blizzard figyelme jelenleg az első SC 2 kiegészítő, a Heart of the Swarm felé irányul, amely jelenleg béta fázisban van.
 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

24. Zelbacsi
2012.09.24. 14:35
Ezt nem értem. A Starcraft 2-t most megveszed, és játszhatsz. Nem? Ennél "fríbb" hogy lehetne (feltéve, hogy nem akarják ingyenessé tenni magát a játékot)?

Vagy én vagyok nagyon lemaradva valamiről?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. hEngi Zelba...
2012.09.24. 14:48
A f2p mostanában mikrotranzakciós rendszert jelent. Vagyis hogyha fizetsz erősebb magasabb szintű etc leszel mint aki nem fizet. Esetleg több contentet kapsz ilyesmik. Sajnos amelyik játék nem hoz elég bevételt az átáll erre a rendszerre végső megoldásként.
Gondolom a vérpistikék szívesen fizetnek hogy nyerjenek végre De ne legyen igazam.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. Zaiko
2012.09.24. 15:33
Engem inkább az érdekelne, hogy mi van azokkal akik megvették a játékot.
Gondolom az árát senkinek nem adják vissza. Cserébe ők mit kapnak?
Megkapnak mindent amit mások fizetéssel? Vagy mi?!...

Habár már egy ideje nem játszottam vele, de már akkor is marha nehézkes volt playereket találni meccsre. Az tény, hogy ez feldobná a játékosok számát, csak jól kicsesznek azokkal akik pénzt adtak érte...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. nemlehet
2012.09.24. 16:16
Igen itt egyértelműen arra gondolnak, hogy maga a játék lenne ingyenes amit megdobnának mikrotranzakciókkal. Szerintem erre nincs szükség, a név így is úgy is eladja, esport kupán meg nem számít.
Amúgy a mikrotranzakció nem feltétlenül borítja fel a játékmenetet pl League of Legendsben konkrétan mérkőzés közben nem tudsz pénzért előnyt szerezni. Az extra skineken kívül mindent megszerezhetsz akkor is ha csak játszol.
Ha mégis f2p lesz akkor akik megvették nyílván kapnak mondjuk a játék árának megfelelő mennyiségű pénzt a store-hoz, vagy prémium accot, vagy 10 robbanó gumimacit. Nem olyan nehéz kompenzálni, csak akarni kell.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. energon
2012.09.24. 16:27
Ilyen ostoba hsz-eket

1. nem érti, pedig le van írva feketén-fehéren minden (mp lenne ingyenes jóember)

2.-nak már előre fáj a lába a "vérpistikék" miatt. (halkan megsúgom, ha sz@r stratéga vagy onnantól kezdve teljesen mind1 mennyit fizetsz, 1-2meccset megnyersz, többin eltaknyolsz) amúgy valószínű, hogy az új f2p egyéneknek kell fizetniük azokért az egységekért amiket a normál sc tulajok már birtokolnak.

3. igazi magyar (y) legyél rá büszke. Sírjak én is amiatt, hogy ME3 ce változatát 8e forinttal olcsóbban adták 1 hónappal később? Vagy mert a játékaim zöme amit startnál teljes áron megvettem ~10e helyett már csak 2-3e forint körül mozognak. Ha ennyire fáj a dolog akkor add el az accountod párezerért, aztán f2p rendszernél meg csinálsz 1 újat. Folyton ez a proli rinyálás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. Zelbacsi
2012.09.24. 16:29
energon: a multiplayer most is ingyenes. Jóember.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. hEngi
2012.09.24. 16:30
Viszont hogy pang a játék senkinek sem jó. Swtorba is örülnek hogy végre találkoznak más karakterekkel. Viszont mivel ez nem havidíjas játék lehet hogy valamit eléggé elbaltáztak ha ennyire nem játszik vele senki...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. hEngi energ...
2012.09.24. 16:40
Ezt jól megmondtad.
Honnan tudod milyen szintű lesz a mikrotranzakciós rendszer és milyen előnyökkel jár majd? Jah te már előre érzed értem én. Ők se tudják hogy oldják meg hogy ne borítsák fel vele a balancet de te tudod..

Az hogy "fáj" megint túlzás életemben nem játszottam vele és nem is igen fogok. Mint olvashatod oda is írtam hogy remélem nem így lesz.

Lehetnél valamivel kúltúráltabb...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Ranger
2012.09.24. 16:46
Nem tudom ki szerint pang a játék, bármikor játszok 30 secnél sose tart tovább hogy a matchmaking találjon nekem ellenfelet. Több v többen lehet hogy kell várni, azt nem szoktam tolni. Szerintem a Blizz ezt a f2p sc2-t úgyse fogja meglépni, pont úgy ahogy a f2p wowot sem. Meg lehetne csinálni, de ennek a játéknak nincs szüksége erre a rendszerre hogy életben maradjon, él és virul a jelenlegi rendszerben is nem úgy mint más mmok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Cifu
2012.09.24. 18:43
@Zelbácsi: Nem ingyenes, mert kell hozzá egy SC2. Azt pedig meg kell venni...

@hEngi: Senki nem mondta, hogy pang a játék. Csak azt, hogy a f2p játékmód hosszú távon olyan előnyöket jelent, amit a Blizz lehet, hogy ki tudna használni. Játékosokat jelent ugyanis a multiba (akik az eredeti SC2 hiányában eddig nem játszottak), és olyan bevételi forrásokat, amiket a jelen szituban nem tudnak kihasználni (mikrotranzakciók). Jelenleg az SC2-nél csak a játékeladásokból van bevételük (ezért nem csökkentik drasztikusan az SC2 árát), és ha a harmadik rész is kijön, utána a multi részből máshogy nem tudnak a jelen rendszer szerint pénzt csinálni. Ergo előbb-utóbb át kellene állni valami olyan rendszerre, amely később is nyújt bevételi forrást. Ennek a legkézenfekvőbb megoldása a f2p multi lehetősége...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. energon
2012.09.24. 18:52
Zelbácsi: Elméd melyik zugában? A F2P ebben az esetben nem a havidíjra terjed ki (főleg miután teljesen díjmentes, ha már egyszer megvetted), hanem magára a játék multiplayer szekciójának használatra, mint egy starter verzió korlátozott, de gondolom pénzel feloldható tartalmakkal (egységekkel, skinekkel, mappekkel stb..). Az egyszemélyes kampányhoz továbbra is meg kellene vásárolni a játékot.
De valóban nehéz ezt felfogni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Ranger
2012.09.24. 21:37
@Cifu
Azért nem teljesen igaz, hogy csak a játékeladásokból van jön sc2 esetében a pénz, rengeteg nagyobb versenynél is van részesedése a Blizznek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Ronan Range...
2012.09.24. 22:14
Igen mivel minden versenyt ami starcraft 2-röl szol azt a blizzardal közösen lehet csak megrendezni.Nem ugy a az első résznél talán ezért szeretik annyira Koreában ha jól emlékszem..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2012.09.24. 22:41
@Ranger: Ronan már válaszolt erre. A Blizzard nélkül nem lehet SC2 versenyt hírdetni.

Másfelől jogos az öt pont, ez is egy bevételi forrás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Zelbacsi
2012.09.25. 08:08
Cifu: Ja, hogy így értik! Na így már azonnal világos mire gondolnak, nekem az a "normális", hogy ha megvettél egy játékot, akkor ingyen játszhatsz vele neten, ezért én úgy értelmeztem a "multiplayer módja free-to-play modellben működhessen" mondatot, hogy pont erről beszélnek. Az eszembe sem jutott, hogy ingyen megkapod a multi részét, de a single höz meg kell venni, ezt egy ökörségnek tartom. Köszönöm a választ!

energon: Úúúú-ha, ezt most jól megkaptam! Mint hogy már az előtted szóló, jóval kevésbé tenyérbemászó stílusú kollégának írt válaszomban kifejtettem, hogy mit nem értettem, nem írom le a kedvedért mégegyszer. Biztos képes vagy elolvasni azt a részét is a hozzászólásomnak, amit nem neked címeztem, feltételezek rólad ennyi intelligenciát.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Tapir_606
2012.09.25. 14:05
TF2 a legjobb példa, hogy ami fizetős és jó, az ne váltson át F2P-re
FŐLEG NE A STARCRAFT!
rohadtul nem hiányzik 10ezer uj, játékelb*szó cucc, meg minden retek a játékból, amit lehet kapkodni, meg megvenni
ott lesz a fizetős custom map publishing, Isten tudja melyik kiegészítő/updateben, meg ott a tetű sok eSport, meg a tény, hogy minden másik eSportot azonnal beelőzött a játék az indulásakor
nem hiszem el, hogy Blizz pénzügyi gondokkal küzdene az SC 2 terén...

másrészt meg, ha a multi ingyenes lenne, SENKI nem venné meg a játékot, mert single-t mindennél lehet torrentelni és bukták is a kieg-ek eladási számát
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. princeps
2012.09.25. 14:58
max tét nélküli meccseken képzelhető el a free to play. Aki normális szinten játszik az tudja, hogy lehetetlen lenne a balance ha f2p lenne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Dav2879
2012.09.25. 19:06
Kiváncsi vagyok mikor csinál a Blizzard olyan játékot ahol nem csak az egeret kell rángatni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. kajla_hun
2012.09.25. 20:48
Ha ingyenessé tennék, akkor hányan lázadnának fel, akik kiadtak ezért a játékért kb 13 ezer magyar Forintot? (és ez csak Magyarország)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. rini
2012.09.25. 21:36
Olyan nem létezik, hogy a gyártó vagy játék készítő járjon rosszul. Így is meglesz a maga haszna a cégnek ha ingyenessé is teszik. Most is rengeteg olyan játék van a neten ami alapvetően ingyenes és mégis szépen megél belőle. Például egy csomó dologhoz csak fizetés után lehet hozzájutni vagy csak akkor tudsz elmenni egy helyre ha megveszed annak lehetőségét. Röviden, a játék ingyenes de rengetegen fizetnek mégis kisebb, nagyobb összeget, hogy elérjék ezeket a lehetőségeket. Ha nem érné meg nekik akkor nem is gondolkoznának ilyen dolgon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. raiden
2012.09.26. 02:38
Ha F2P lenne a multi része, akkor azok számára akik megvették: 2 évvel előbb "játszhattál" vele, mint én - vagy más, aki nem vette meg. Ez minden játékkal így van... A diablo2 is egy vagyon volt mikor megjelent, aztán már 5 éve 2k huf a d2+lod egyben, és mégsem sír senki, hogy ő ezt anno 10k+-ért vette.

Az más kérdés, hogy lövésem sincs, milyen f2'PAY' elemeket lehetne beépíteni a játékba. Az egységek vásárlása, limitálása, stb... az - ahogy előttem is írták -, felborítaná a balance-ot. Amúgy van ráció a dologban(!):

Tehát, szerintem ennek max. akkor lenne értelme, ha játékkal is megszerezhetőek lennének a fizetőssé váló elemek/egységek. Mert amikor én elkezdek játszani, akkor a legalsó (copper, vagy iron, már nem tudom) ligából indulok. Itt feltehetőleg hasonlóan szegényes felszereléssel játszókkal találkozom. Aki meg 'bevásárol' az úgyis feljebb kerül egy ligával - ergó nem keseríti meg a frissen belépő standard egységekkel rendelkezők játékát. Silver-Gold ligánál viszont már komoly hátrányt jelenthetnek a hiányzó egységek - itt bizony már pénz vagy kitartás kell ahhoz, hogy a játékkal tudjuk unlockolni az amúgy fizetőssé vált dolgokat.
Alacsony ligákban meg aki tud játszani, az feltehetőleg túlnyomórészt az első 10 percben eldönti a meccset. Így gyűjthetne a nyert meccsek után pontokat az unlockra... Ha feljebb kerül, és nincs elég unlock, akkor meg visszaesik... napuff, ésakkor mivan...
Így benne van a jétékban a sz#pás is, ami arra sarkall, hogy tejelj. Magasabb szintre meg úgyis csak az jut, akinek megvan mindene. A kérdés az, hogy mennyire lehetséges egy ilyen rendszer kivitelezése, illetve mennyire lesz a 'full-multi' verzió elérhetetlen az egyszerű f2p játékosoknak.

Mit szóltok ehhez a koncepcióhoz?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. raiden raide...
2012.09.26. 02:59
Most rengeteg ötlet van a fejemben a kivitelezést illetőleg... szerintem én meg tudnék alkotni egy rendszert ehhez, nemám a blizz... itt valami más miatt nem döntötték még el, hogy mi legyen. x)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. energon
2012.09.26. 19:14
Zelbácsi: épp csak azzal van a gond, hogy Te voltál korlátolt, hogy felismerd miről is van szó. Pedig teljesen egyértelmű a dolog. De lefogadom, ha nem csak a kommentekben vártad volna a választ, hanem például beleolvasol az 1. 2 sorba akkor rájöhettél volna. Ez már csak azért is röhejes, mert tudtad, hogy nincs havidíj. Innentől kezdve ne az én intelligencia szintemet vesézgessük kérlek.

Dav2879: Talán szétnézhetnél a korábbi játékaik között.. utóbbi időben(másfél évtizedben) ez a profiljuk... hack'n'slash,rts,mmo... de easy-n, meg a vaddisznók leöléséig tényleg elég az egér.
Amúgy ennél elmésebb dolog nem jutott eszedbe amivel trollkodhatnál? Csodálom Bluebyte-ot senki nem fikázza emiatt, pedig azok sem ma kezdték és mást sem adnak ki csak gazdaság szimulációs rts-eket. Csak ugye divatból be kell nyögni a témához sehogy sem passzoló baromságot.. Gratulálok!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2012.09.27. 09:06
Max. hőböröghet, többet nem tehet. Ennél kurtább-furcsább dolgok is voltak már (Star Trek Online Lifetime előfizetés, mielőtt F2P lett a játék és hasonlóak). Továbbá az egész még mindig csak a multiról szól, tehát a single player részt (hivatalosan) továbbra is csak az azt megvásolók élvezhetik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!