iPon Hírek

Statisztikák a teljes videó vezérlő piacról

Dátum | 2011. 08. 06.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A friss adatok alapján a videó vezérlők piacán - amelyben benne vannak a processzorba integrált videó vezérlők, a videokártyák és a videó vezérlővel ellátott lapkakészletek is - jelentős mértékben tudta növelni piaci részesedését az Intel. A nagy processzor- és lapkakészlet gyártó vállalat sikere mögött főként Sandy Bridge architektúra köré épülő asztali- és mobil processzorai, valamint Atom sorozatú asztali- és mobil processzorai állnak.


Az idei év első negyedévéhez képest a második negyedév folyamán az Intel 19,6%-kal növelte videó vezérlőt is tartalmazó termékeinek szállítási mutatóit, miközben az AMD és az Nvidia szállítási mutatói sorrendben 7,3%-kal, illetve 5,3%-kal mérséklődtek. Azt azért persze nem szabad elfelejteni, hogy az Intelnek lassan nincs olyan processzora, ami ne tartalmazna integrált grafikus magot.

A JPR elemzői által készített teljes statisztika.
Az elemzők ezzel együtt a teljes videó vezérlő piac második negyedéves teljesítményéről is elárultak néhány érdekes részletet. Az első negyedévhez képest a szállítási mutatók 6,3%-kal növekedtek, méghozzá úgy, hogy ezzel egy időben a PC piac csak 2,4%-os növekedést tudott felmutatni. Hogy mi lehet a várakozáson felüli növekedés mögött? Nos, a növekedés ütemét elnézve egyre nagyobb rá az esély, hogy megindult a raktárkészlet-felhalmozás, ami egy rövid időre akár az árak csökkenéséhez is vezethet.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

36. RicMarten
2011.08.06. 12:39
Azért mennyire rafináltak ezek, eszméletlen...
Megveszed a 2500K/2600K-t mert az milyen príma kis processzor, erre növeled a az integrált grafikus vezérlők után befolyó pénzüket holott soha a büdös életbe nem egy Intel HD marhaságot fogsz használni egy 50-60e FT-os processzor mellé akár játékokról akár munkáról legyen szó.
Nagyon ki van ez találva kérem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. Heroes27
2011.08.06. 12:40
ismét egy komment gyár hír
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. mezarius
2011.08.06. 12:46
Jah most annyit adott el az Intel de ki használja???
Amúgy mi lesz itt kérem meghal az nvidia? Nem lenne jó ha az ATI (AMD) egyeduralkodó lenne, akkor bármit megcsinálhatna, és annyiért adhatna bármit amennyiért akarna mert akinek szüksége van új VGA-ra az előbb utóbb úgy is venni fog. Az integrált megoldások meg ha a teljesítményről van szó akkor felejtősek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. Heroes27
2011.08.06. 12:57
jó ebben igazatok van, de megvetted azt is? Kifizetted? Ha bekrepál a VGA-d, akkor használod az IGP-t? Tehát az oké, hogy van benne sunyiság, de már évekkel ezelőtt meg volt mondva, gyerekek, mindent a processzorba fogunk integrálni. Történt ez a memóriával aztán követte az IGP. Persze más kérdés, nem mindegy milyen alaplappal használod. Tehát azt nézzétek, megveszek 50-60K-ért a processzort, de kapsz hozzá jóformán egy "kisebb" videokártyát, más kérdés, sok mindenre nem jó, max arra, hogy youtoube-os vidiket, meg önmagában használod a gépet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. Georg17
2011.08.06. 12:58
És egy Intel diszkrét VGA+NVidia CPU pároshoz mit szólnátok?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. 20ty4
2011.08.06. 13:05
@mezarius
Én nem hinném, hogy helytálló a gondolatmeneted, ugyanis emlékeim szerint az ATI(AMD) soha nem szállt el magától, mindig "barátságos" árazással próbálta a felhasználókat "csábítani". Én személy szerint még az egyeduralmuktól sem félnék, bár ugye a hatalom bárkinek a fejébe szállhat. Az AMD mindig is ár/érték "bajnok" volt és nekem gyanús, hogy ezen a szokásukon nem igazán akarnak változtatni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. mezarius
2011.08.06. 13:17
Természetesen csak egy elképzelés volt nem tényként mondtam hogy ez lesz
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. Turai
2011.08.06. 13:18
Ha valakit részletesebben is érdekel a téma annak a következő cikket ajánlom...
A GPU-piac növekszik, miközben a VGA-piac gyengül
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. Balucsek
2011.08.06. 13:38
20ty4: Igen árérték bajnok volt de ha nem lenne ellenfele (5870 5850 eseténél láttuk egy darabig) akkor azért felemelik az árakat. Az AMD sem jótékonysági cég évről évre egyre rosszabbul, áll minimális profitot vagy veszteséget termel a cég, szóval ha meglenne a lehetőség, hogy feltornázzák a profitot azonnal megtennék... De ez nem valószínű mert mire kivonul az PC szegmensből az nvidia (jó darabig nem valószínű, mert 2015-ig már tudni mivel jönnek majd elő) addigra már lehet csak integrált cuccok lesznek akár jó nekünk akár nem. És az Intel is próbál ráerősíteni az IGP-re, mind az AMD-től mind az Nvidiától "licenszel" (ha máshogy nem tudja megszerezni) fejlesztéseket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. jozsefm 20ty4
2011.08.06. 13:39
Na ezt remélem te sem gondoltad komolyan.Bizony volt idő amikor az AMD Fx CPU-k kerültek 1000$-ba és nem volt még olyan rég, amikor az 5800-as széria csúcsa csak pillanatokra nézett be 100-ezer alá a Web-Shopokban, kiskerben meg soha, amíg az nV össze nem szedte magát és ki nem jött a GTX-460.
Úgyhogy az a barátságos jelző még idézőjelben sem helytálló.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. Vargha
2011.08.06. 13:42
Intel megveszi Nvidiát, mindent belepakolnak a processzorba, és ha játszani akarsz vegyél konzolt ami addigra majdnem pc lesz. Azután meg kitudja mi lesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. mataczadri...
2011.08.06. 13:48
Valahgy kihúzza nV ahogy mindig jövőre meg lesz saját platformjuk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. serif91
2011.08.06. 15:29
sok nvidia kártya amelyikek ugyanazt tudják mint az ati drágább pls gtx 460 vs 5670
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. Juliska
2011.08.06. 15:50
Egyre szánalmasabbnak tartom ezeket a statisztikákat. Az Intel IGP-je lepkefing kategória, de a processzorral kötelező megvenni. Nem érdekelne az egész, ha nem tették volna ki a piacról az NV-t, de kitették. Mindig a gusztustalan óriáscégek politikája nyerő, az NV az innovációért van, és a részesedésük folyamatosan apad. Nem értem, hogy miért kell egy vállalatot lehetetlen helyzetbe hozni, az NVIDIA csak versenyezni akar, még csak nem is tisztességtelenül.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. csicsoblad...
2011.08.06. 16:35
RicMarten: Miért ne használná az IGP-t munkához. Legtöbb esetben elég az igp, csak arra kell, hogy kitegye a képet a kijelzőre, mellé erős CPU, sok ram, meg néhol gyors háttértár. Mostanában kezd elterjedni, hogy mellécsapnak egy CUDA magos Nvidia VGA-t, ha olyan területre kell, ahol az be tud segíteni. Irodai feladatokhoz még sok is a sandy IGP-je.

Egyébként az intel akkor is jól állt, amikor nem volt az IGP a cpu-ban. A többségnek nem kell nagy grafikai teljesítmény.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. Ooorky
2011.08.06. 17:27
@Juliska:
nVidia-t csak ne sajnáld, ugyanúgy működik mint az összes többi cég:
1, beszerzés
2, ???
3, PROFIT!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. beleutomaz...
2011.08.06. 18:36
@Juliska, nv az innovacioert es tisztesseges verseny?
Ezt megis hol almodtad?
Nem banatskent de a vista/dx10 az volt az nv innovacioja.
A dx9E-vagy hogy hivta a mikrofos az a dx10 ami lett vegul, gondolom ez innovacio.
Az opencl-t is csak nagy kinnal kezdtek el tamogatni, az ageia physics sem lett free semmilyen szinten es nem forditjak le opencl-re nehogy mashol is menjen, es etc...
Azt hiszem egy kicsit elfogultan es rosz iranybol nezed. Se az Intel se az AMD(Ati), se NV nem kepvisel tisztesseget es innovaciot. Ahol a profit dont ott nincs tisztesseg es innovacio.
Amikor az ati-t felvasarolta az amd az nv nem csinalt tobb alaplapot az amd-hez.
Amikor megjelent a vista akkor az nv nem csinalt agp drivert ati kartyahoz az agp-s alaplapjahoz.
Ha a gpu nem Nv, az agp driver nem megy vistan.(csak a tisztesseg miatt)
O igen abban az idoben nem volt fontos meg a valtas, lehetett maradni egy 2-3 eves alaplappal agp kartyaval.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. Juliska
2011.08.06. 19:13
beleutomazorom:
Ezerszer több innovációt csinálnak, mint az Intel. De ami a legfontosabb, hogy senkinek sem akadályozzák meg a termékek eladását. Az Intel elvette az nv-től a licenceket, most látod miért volt ez rossz. Évek óta nem volt ilyen alacsony az nv részesedése. Hogyan versenyezzenek így, hogy egy nagyobb hal nem engedi őket piachoz jutni. Az Intel be van fosva a Keplertől, és az NV HPC szerveres terveitől, most pedig azon dolgozik, hogy megöljék őket még azelőtt, hogy véghezvinnék az Echelon tervét. Szánalmas ez a hozzáállás. Az NV ARM-re kényszerül, de mindketten tudjuk, hogy mennyit fog érni a legacy programok futtathatósága nélkül.
Az OpenCL-ért én is haragudtam rájuk, de már van OpenCL 1.1-es meghajtójuk. Való igaz, hogy az OCL driverük gyengébb mint amit az AMD kínál, de még mindig jobb, mint amit az Inteltől kapsz.
Az AGP-s dolog engem nem érintett, az NV chipsetet mindig is kerültem, ha így volt, akkor az szomorú, de ez nem volt olyan súlyú, mint amit most csinál az Intel.
A Physx az nv rendszere, azt csinál vele amit akar. Szerinted, ha az FSA utat talál a konzolokba, akkor az AMD-t érdekelni fogja, hogy sokkal lassabban fut az Intel és az Nv chipeken a játék PC-s protja?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. pjszilard
2011.08.06. 20:01
Szeritem is idokolatlanul szidjak az inteles integralt video megoldasokat. Rengeteg esetben hasznos, ha nem kell videot, kepeket, szineket, abrakat megjeleniteni, persze egy kepernyos uzemmodban, peldaul bankautomata es peldaul bankautomata, de abba meg kar a nagy cpu teljesitmeny es ott kevesebbet fogyaszt a via. Akkor ha a bankautomata is kiesik akkor marad a ...?!?!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. nattila77
2011.08.06. 20:42
Juliska: te miről beszélsz?

Nvidia és innovácio?! a 3-4x átnevezett 8800gt-re gondolsz? az éveken át elavult architekturát ellensulyzando, fizix megvétel és fejlesztők lefizetésére?

vagy most, amit a tabletek piacán művelnek? (csak tegrán futó játékok, opencl leszarása, stb)

az FSA nyílt szabvány, a fizix/CUDA nem - kár összehasonlítanod. nem fogok könnyeket ejteni, ha eltűnnek végleg a vga piacról, de természetesen mindannyiunk érdeke, hogy addigra az intel magára találjon és legyen konkurrencia az AMD ellen, így ebben reménykedem
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Juliska
2011.08.06. 21:48
nattila77: Szoftveres innovációra gondoltam. Hardverben valóban le vannak maradva.

Az FSA valóban nyílt, de szerinted az Intel és az NV támogatni fogja?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. XtreemX
2011.08.07. 00:43
NVIDIA 4EVER!! Jeee
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. patrik2991
2011.08.07. 00:54
Kíváncsi lennék ha ati ill. már amd úgy próbálna meg vga-kat eladni, hogy ne 0 legyen a profit, akkor mennyire lenne az nvidia-tól nagyobb részesedése.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. CyberPunk6... patri...
2011.08.07. 01:20
Az nv új szériája nagyon ott van, de drágább, mint az ati. Most szerintem nagyon jól skálázódik a két márka összes terméke, mert a mostani árlistára többé kevésbé rá lehet mondani, hogy az a helyén van minden.

Az nv most előrébb van a bart gpu-s kártyáknál, cserébe drágább is. A 6900-as szériával már kb partiban, van, ott egy picit olcsóbb viszont, a csúcslabda most éppen az nvidianal van.

a 6990-et nem számítom, mert azért az nem egy átlagos vga, ezen a szinten már a kisszériás árak vannak stb...
szóval az emberi vgaknál most nvidia van elöl, de többe kerül. Nem is tudom mikor volt ennyire jól beállva a piac a teljesítmény / árazás mutatóban. Az tuti, hogy nem mostanában...

Aztán most majd jön az amd válasza, aztán kiderül.

Mondjuk az sem mindegy, hogy az ncidia kártyái jóval később jelentek meg, így az újabb értelemszerűen jobb, hiszen, ha fél év lemaradásban csak annyit adnak ki, amit a konkurencia tud már fél éve, akkor bukás lett volna. Szerintem az amd most fél évet fog verni majd az nvidiára, és ez addig jó nekünk amig oda vissza ez megy. Addig van árverseny.

100k alatt vannak a 6950 2gb, alig 60-70k, a 6970 80k forintba kerül, a ketegóriát nézve ahol vannak, komoly csökkenés mondjuk az 5 évvel ezelőtti felsőkategóriás vgakhoz képest. Ezek régen 100k+ hufba kerültek, úgyhogy örüljünk a kialakult helyzetnek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. CyberPunk6...
2011.08.07. 01:36
Jah és azt se felejtse el senki, hogy a játékos vga-k a piac nagyon kicsi százalékát teszik ki. Az világ gépeinek több, mint 80%-a integrál videokártyával rendelkezik, és ez még az processzormagba épített grafikus processzorok megjelenése előtti adat (kb 2008-as)

A gépek túlnyomó többsége a vállalatok és különböző cégek gépei. Sokkal több ilyen van, mint otthoni gép. A dedikált videokártyák piaca kicsi, én ennek is csak töredékét teszi ki a játékos kategória. A teljes piacot nézve az 1% körüli érték az ami a játékkártyák szelete.

Szóval nem ez a fő profil. Egyik gyártó sem ebből szedi meg magát. Ez inkább reklám, mint komoly bevételi forrás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. _DiEGO_
2011.08.07. 10:15
Arról már nem szól a fáma , hogy mennyi vállalati gép halt el, leamortizálódik , csere ... csak a legyártott darabszámokról szól a dolog... Mert azt számolják mennyit gyártottak le ... Legyártották a 3 milliomodik Suzukit és mennyi is van forgalomban , szalonban ,autókereskedőnél, telepeken , roncstelepen stb ... szóval ezek csak számok , amit mindig kétséggel kell fogadni, mert NEM valósághű ! És a kutya sem ellenőrzi , mert szinte lehetetlen , csakis a legyártott darabszám alapján lehet. Amire végigmennének országonként , azon belül településenként , kereskedésenként , cégenként ... ezt is sok lenne leírni és amire összesítenének - lehetne ujra kezdeni mert tuti már nem jók azok a számok... Ha nem cserélődnének az elhalt/elavult gépek , nem kellene annyit utánpótolni / gyártani sem . Ha meg ilyen nézőszögből figyelünk , akkor Intel cserélődik a legtöbbet. És akkor miért is ? lehet mindent más szemszögből is nézni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. _DiEGO_
2011.08.07. 11:36
Nem dolgozol megfelelő helyen ,nincs ilynre rálátásod... akkor foggalmad sincs mennyi szgép NEM lehet neten , csakis belső hálózatokon vannak és szó szerint rengeteg ilyen cég / gép van ... Okmányirodák stb... helyi, megyeei , kistérségi , országos szinten és ez csak piciny Magyarország ... IP cím alapján , ezt nem gondoltad komolyan ugye ?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Des23
2011.08.07. 12:21
A munkahelyemen 500+ gép van, de a net felé egyetlen ip cím látszik.
Otthon pedig 4 gép van 1 ip cím mögött.
Ezt hogy számolnád le?
Mert innen már a közelítés bukott.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. shaddam
2011.08.07. 12:45
Nem csoda hogy az nvidia a tábla pc, meg mobil irányba mozdult el.Pc-n meg elég a mesterségesen nagy gépigény(köhöm crysis 2)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. madcaptain
2011.08.07. 19:29
Diszkrét VGA eladásokról nincs statisztika? Ennek annyi értelme mint a Suzuki swift eladásait a Porschékéhez hasonlítani.. Semmi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. _DiEGO_
2011.08.07. 20:30
Ha már Statisztika , akkor egy ilyen hirrel dobjuk fel a csendet : 50% alá süllyedt a Windows XP piaci részesedése
Mérföldkőhöz érkezett a Windows XP, hiszen hosszú évek óta nem fordult elő, hogy az operációs rendszer piaci részesedése 50 százalék alá csökkenjen. Ennek azonban most - kivételesen - alighanem a Microsoft vezetői is örülnek.
A Net Applications legfrissebb adatai szerint az operációs rendszerek piacát továbbra is a Windowsok vezetik, összesítve 87,60 százalékkal. A második helyen található a Macintosh, míg a harmadikon az iOS. Előbbi piaci részedése 5,61, utóbbié 3 százalék. A negyedik a Java ME (1,11 százalék), az ötödik a Linux (0,91 százalék), a hatodik az Android (0,81 százalék), míg a hetedik a Symbiannak 0,37, a nyolcadik Blackberrynek pedig 0,19 százalékos piaci részesedése van.
[LINK]
Tavaly szeptember óta a Windows piaci részesedése 91,08 százalékról 87,6 százalékra csökkent, ezzel szemben a Macintosh 5,03-ról 5,61 százalékra, az iOS 1,18-ról 3 százalékra növelte részedését. Ugyanez mondható el a JavaME-ről és a Linuxról is. Jelenleg még mindig a Windows XP a legnépszerűbb operációs rendszer, szelete a virtuális tortából 49,69 százalék. A Windows 7 (27,92 százalék) található a második, a Windows Vista (9,27 százalék) a harmadik, míg a Mac OS X 10.6 (3,76 százalék) a negyediken helyen.
A Windows XP tavaly szeptember óta 10,34, míg a Windows Vista 4,08 százalékot veszített a piaci részesedéséből. Ezzel szemben a Windows 7 piaci részesedése 10,82 százalékot nőtt. Összehasonlításul: ugyanebben az időszakban a Mac OS X 10.6 1,04 százalékkal tudta növelni a piaci részesedését.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2011.08.07. 20:36
most a legálisan megvásárolt OP rendszerekről van szó
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. nattila77
2011.08.08. 00:38
Juliska: biztosan nem fogja támogatni az intel/nv az FSA-t, nem vagyok naiv

a szoftveres innováció szerintem azt jelenti, hogy olyan bárki által használható technilogiákat fejlesztenek ki, használnak, támogatnak, ami _nekünk_ jó. ez az nvidiára egyáltalán nem jellemző: fizix, cuda, "tegra játékok" - csak hogy a három, zárt megoldásukat említsem. ez nem innovábió, ez pont az ellentéte

a gf100 innovatív hardver végre, ám a piac már másfelé tart... (integrált cpu/gpu)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. ThePoweR mezar...
2011.08.08. 09:18
"Jah most annyit adott el az Intel de ki használja???
Amúgy mi lesz itt kérem meghal az nvidia? Nem lenne jó ha az ATI (AMD) egyeduralkodó lenne, akkor bármit megcsinálhatna, és annyiért adhatna bármit amennyiért akarna mert akinek szüksége van új VGA-ra az előbb utóbb úgy is venni fog. Az integrált megoldások meg ha a teljesítményről van szó akkor felejtősek."

Meg! Az nVidia 2012.december.21.-én tönkremegy és az AMD egyeduralkodó lesz!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Zabalint
2011.08.08. 10:06
Nvidiát nem kell félteni. Egyre kevesebb pénz van a dedikált GPU-ban, egy APU meg nem fog többe kerülni, mint korábban egy CPU integrált GPU nélkül. És miközben az AMD a heterogén programozásról csak beszél, az Nvidia egyre nagyobb népszerűségre tesz szert a kutatók körében, ahol nagy számításigényre van szükség. Ott bizony megveszik 1 millió Ft-ért a Tesla kártyákat, egy szuperszámítógépbe meg belepakolnak annyit, mint ahány CPU-t. Az OpenCL jelentéktelen a Cuda-hoz képest, és az akadémiai szféra kicsit sem rugalmas, az először látott megoldást fogják sok évig megtartani, nem fognak áttérni másra, ha amúgy sincsen komoly előnye az eredetihez képest.

Amúgy még akkor sem lenne túl drága a dedikált videokártya, ha egyetlen szereplő lenne a piacon, mert nem a felső kategória a nagy biznisz, a középkategóriás GPU-t veszik leginkább, azoknak a vásárlói pedig vannak annyira árérzékenyek, hogy ha sokszorozódna az áruk, inkább játszanának lowon IGP-vel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Zabalint
2011.08.08. 10:19
Amúgy nem csak az Intel részesedése kamu, hanem az IGP-k részesedése is. Az egy dolog, hogy most már nincs Intel processzor IGP nélkül, pár éve még nem volt így, és a játékosok ezt nem használják, hanem a dedikáltat használják, viszont korábban is az volt, hogy a legolcsóbb alaplapokban mind volt IGP, miközben 16-szoros PCI-Express foglalat is. Nagyon sok olcsóbb játékgép tartalmaz ilyen micro-ATX alaplapot, és nem pedig a drágább, IGP nélküli ATX-et.

Oké, amúgy érthető, hogy valóban a legtöbb gépbe nem kell dedikált videokártya, de ez régen is igaz volt, csak nem így, hanem az irodai gépbe vettek egy 1 megás videokártyát 1000 Ft-ért, a játékgépbe meg egy Voodoo 2-t 50 ezerért. De annyira nem lehetett jelentéktelen a gamerek, mint fogyasztói réteg, ha egyszer idáig lehetett fejleszteni miattuk a GPU-kat, miközben a nagy GPU gyártók bevételei sosem voltak elhanyagolhatóak. Márpedig ezt 90%-ban a gamerek finanszírozták. Most mi változott volna meg? Jó, a Llanoval lehet játszani új játékokkal is visszavéve a grafikai beállításokból, de Llano van pár hónapja.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!