iPon Hírek

Steam - teljes gőzzel előre!

Dátum | 2012. 08. 22.
Szerző | Morte
Csoport | JÁTÉK

A Steamet 2002-ben hozta létre a Valve. Először update platformként indult el abból a célból, hogy megkönnyítse a frissítések felrakását a cég játékaihoz. 2004-ben tűnt fel rajta első online megvásárolható játékuk, a Half Life 2, egy évvel később pedig már külsős cégek játékait is árulni kezdték. Az első ilyen a Rag Doll Kung Fu volt, a Qi Studios alkotása. Annak idején Gabe Newell a következőképpen fogalmazta meg a rendszer célját: "Meg akartuk találni a módját, hogy eladhassuk a játékokat, támogatást nyújtsunk hozzájuk, kommunikáljunk a vevőinkkel, és jobban megértsük a termékeinkkel kapcsolatos igényeiket, hogy e tapasztalatok alapján jobb játékokat készíthessünk. Senki sem épített ilyen rendszert, nekünk kellett létrehozni."

A Steam valóban egyre jobban alkalmazkodott a játékosok igényeihez, sok hasznos közösségi eszközzel bővült, elérhetővé váltak alatta a felhő alapú mentések, létrejött a Steam Workshop és a rendszer az elmúlt évek alatt teljes digitális disztribúciós hálózattá nőtte ki magát. Napjainkra egyre többen próbálják utánozni ezt az óriást és piaci részesedést szerezni a növekvő digitális média piacon (Origin, Windows 8 Store), egyelőre inkább kevesebb, mint több sikerrel. A Valve ugyanis az élen jár, és ezt a pozícióját újabb elemek bevezetésével szeretné megtartani. Az újdonságok bétatesztelése jelenleg folyamatban van, végleges megjelenésük augusztus végén, szeptember elején várható. Ezek a következők:

Játék központ (Game Hub)

Minden Steames játékhoz tartozik egy ilyen központ, ahol összegyűjtésre kerül a vele kapcsolatos összes hír, a kiadó illetve a játékosok által feltöltött videók, képek. Minden játékos témákat indíthat, kérdéseket tehet fel, kommunikálhat a többiekkel és a program alkotóival, itt érhetők el a Steam Workshop alatt készített modok és a Source filmkészítővel készített videók is. Olyan az egész mintha egy rajongói fórumot kombinálnánk egy Youtube csatornával, és mindezt nyakon öntenénk egy klassz modkereső felülettel. A felület statisztikai adatokat is megjelenít, láthatjuk, hogy játékunkat hányan játsszák Steam alatt.Megújult barátok információs felület

Már napi bontásban láthatjuk melyik barátunk mivel játszik, milyen trófeákat ért el, és mit vásárolt Steamen. Láthatjuk a barátaink által létrehozott tartalmakat, és ezen a felületen keresztül is fűzhetünk megjegyzéseket a játékokhoz és értékelhetjük is őket.


Steam Green Light

A Valve bevezet egy új felületet, ahova a fejlesztők információkat tölthetnek fel fejlesztés alatt álló játékaikról és szavaztathatják a Steam felhasználókat a fejlesztésekkel kapcsolatban. Akik kellően lelkes rajongóbázist tudnak kiépíteni játékukhoz, azokkal a Steam megköti a disztribúciós szerződést. Erről az újdonságról korábbi cikkünkben részletesen is olvashattok.Felhasználói programok árusítása

Ez az egyik legfontosabb újítás, szeptember 6-tól már nem csak játékokat, hanem teljes verziós felhasználói programokat is vásárolhatunk Steamen keresztül. A programok ugyanúgy felhasználói fiókunkhoz kapcsolódnak mint játékaink, és a frissítésről itt is a Steam gondoskodik. Ez az újítás sok ember életét fogja megkönnyíteni pl. sok rendszergazda szerezhet majd be cégeknek így alkalmazásokat, mert így kevesebb gondja lesz ezek naprakészen tartásával.


Big Picture Mode

A Steam is nyit az új technológiák felé, ha a kliensnél bekapcsoljuk ezt az opciót akkor az egész boltrendszer könnyen kezelhetővé válik érintőképernyőn, vagy éppen konzol kontrollerrel.


Linux támogatás

A Valve igyekszik saját játékainak többségét átportolni, remélhetőleg így sikerül minél több játék Linux támogatását megoldani. Hamarosan tesztelhető lesz. A Microsoft Windows 8-as terveinek tükrében a Valve különösen fontosnak tartja a Linuxos terjeszkedést.

A Windows 8 Store egyébként sok fejlesztőt aggaszt, mivel ahogy megjelenik majd, azonnali monopóliummal fog rendelkezni a PC felhasználók nagy többsége felett. Gabe Newell szerint a Windows 8 igazi katasztrófát jelent PC-s körökben, és ezzel a véleményével nincs egyedül, a fejlesztők közül a Blizzard, a Mojang, a Stardock és még sokan mások is egyetértenek vele.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

17. piter
2012.08.22. 17:24
Na majd itt is kovetelni fogjak a windows 8 store kikapcsolhatosagat!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. tyaty
2012.08.22. 18:00
A Winodws 8 Store ügy fel van fújva.

Aki eddig is Steamet-használt, az ezután is azt fog, és a szoftverket mindeki ott fogja megvenni, ahol olcsóbb. A Firefox is leelőzte az IE-t a "monopólium ellenére"
A MS-nek volt számos megkérdőjelezhető húzása, böngészőt és alkalmazásboltot adni egy friss telepítéshez nem az, kölönösen azt nézve, hogy IE motor szerves része a windows kezelőfelületének.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. dilofekete
2012.08.22. 18:10
Ha már ennyire a közösséget támogatják, akkor ott lehetnének a webes játékok és alkalmazások is, csakhogy ne keljen facebook játékgyűjteményeket böngészni a mobilra, amihez egyből ott van minden info, mint egy igazi játék közösségben és elmehetek végre a búsba a facebookból, máshová energia pontokra várakozni hahaa
Végre!
Évek óta erre vágytam
Csak mennyire fogják ezt is frissíteni, mint eddig!?
Azt meg érdekes volna tudni, hogy a saját alkotásokat, mennyire engedik belinkelgetni a fórumokba?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Asagrim
2012.08.22. 18:21
Ha a Steamre a jelenlegi autoupdate funkcióval felkerülne sok freeware alkalmazás a fizetősek mellé, annak kifejezetten örülnék, eddig ninite.com megfelelt részmegoldásnak, remélem Steam-nek nagyobb lesz a választéka!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Szefmester
2012.08.22. 19:53
örömmel látnék egy Zbrush -75% kezdetű hétvégét!

dilofekete: www.kongregate.com párezer flashjáték (sok minőségi van köztük), MMO és solo vegyesen, magyar csetszobával. Achievmentekkel. :
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. dilofekete
2012.08.22. 20:12
Probléma van a memóriámmal, tudtad e?
A TV reklámok kitöltötték és ők kiröppentek az ablakon, fejjel lefelé a hózivatarban és hibernálódtak, odafagytak, hogy autonóm életmódot éljek és csak a Libero és Axe hatás keverékét érezzem a melegszendvicsem kechapos öntetében.
Az internetes címek már nem férnek bele a az én TV világomba és marad a mobil szegmens és én azon gyűlölök képernyő billentyűzetet használni és ez így kerek, ha lenne mobilom

Hogy miért?
Mert a távirányítón csak 1-es, 2-es ls 3-as volt, a mobil billentyűzet már túl bonyolult a reklám adatbázisomnak, képtelenség megjegyezni és feldolgozni ezt a hihetetlen sok címet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. shaddam
2012.08.22. 21:45
Hol a half life 3? Ezeket a csodás fejlesztéseket kb feldughatják
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. noherczeg
2012.08.22. 22:42
@shaddam Azok a fejlesztések ezerszer többet érnek, mint egy szimpla cím. Az egész játék világot, hardver/szoftver világot változtathatják meg ha minden összejön, aminek réges rég itt az ideje.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Lann
2012.08.23. 00:27
Nekem egyes egyedül azzal van gondom, amikor kiraknak egy játékot 50 euro-ért, régiót váltasz, és látod, hogy amerikában 50 dollár. Szóval nem kerítenek nagy ügyet a valuta váltásnak. Szintén ez, az akcióknál is 90% ban megfigyelhető, itt van rajta 50%, máshol 75%, az árak pedig megegyeznek, esetleg még a teljes ár máshol olcsóbb is volt, mint itt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Davenatic
2012.08.23. 05:52
"Valve igyekszik saját játékainak többségét átportolni, remélhetőleg így sikerül minél több játék Linux támogatását megoldani"

"Valve különösen fontosnak tartja a Linuxos terjeszkedést."

Ezeknek nagyon örülők!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Asagrim Lann
2012.08.23. 06:35
Na és a Midweek Madness?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. vivanto
2012.08.23. 08:27
"Windows 8 Store" [..] "PC felhasználók nagy többsége felett"

Kicsit túl nagy segget kerítenek ennek a témának. A PC felhasználók nagy többsége csak nagyon lassan fog átállni w8-ra, ami miatt most aggódnak az annyira kevés embert fog érinteni hogy fölösleges is beszélni róla.

Inkább üzleti gépek és nyilván az új w8 tableteknél jöhet szóba, na de ezeknél a steam amúgy sincs piacon. Mire az átlagfelhasználóknál is elterjed az új rendszer, steamnek is bőven lesz ideje "felkapaszkodni", bár kétlem hogy olyan nagyon küzdeniük kell majd az új konkurrencia ellen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. tekken38
2012.08.23. 10:40
vivanto ez igy van.
Szerintem meg a Steam egy katasztrófa nem az oprendszer amire telepítik.
Érdekes hogy az Origin nem hisztizik,de müködik is normálisan nem ugy mint a Steam.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. tomchee
2012.08.23. 16:41
Ecsetelnéd kérlek, h miért is nem működik neked normálisan a Steam? Csak, mert így a levegőbe kiabálva eléggé semmit mondó volt a hozzá szólásod

Nem mellesleg 4 éve használok steamet és nem igazán vettem észre h bár mi bosszantót művelt volna. Kivétel talán h folyton fölösben pörgeti a winyót, de az Originnél is meg van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. sanyix
2012.08.23. 17:41
nem lenne rossz, ha free programok is bekerülhetnének steamre, csak az auto update miatt. És ha már linuxozni akarnak, és nem csak játék programozni, jól nézne ki mondjuk a fizetős programok mellett a free alternatíva is, mert a sok droid azt sem tudja hogy van olyan.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Asagrim sanyi...
2012.08.23. 19:46
Linuxon viszont nem sok értelme lenne a programoknak steamen, mert Linuxban alapból ott a package manager, vagy éppen egy felhasználóbarátabb koppintása.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. balikabo
2012.08.24. 11:27
2004 óta van fenn nálam a steam a gépemen, azóta közel 50 játékom lett rajta, ebben a röpke 8 évben semmi problémám nem volt még vele az ismerősemnek akikről tudom hogy játszanak valamivel mind fennvan, hatalmas közösségformáló, jó irányzattal. Akik azt mondják a STEAM rossz, használhatatlan, szar azok vagy sosem használták még, vagy a konkurenciának dolgoznak. Origin is fent van a gépemen(BFBC2, BF3 miatt) nem rossz, de inkább csak egy utánzat ami ráépült egy kész elképzelésre(steam) és abból próbál profitálni, mivel csak utánzat, nem is megy nekik annyira jól. Az EA ha kicsit okosabb és nem veri ki a balhét Newell-éknél akkor bekerülhettek volna az EA játékok is, a valve nyitott volt rá csak az EA többet akart és elutasította a valve ajánlatát mondván hogy ha létrehoznak egy saját "steam"-et akkor azzal többet kaszálnak(nemkell tejelni a valve-nak minden egyes eladás után). Szóval a steam az jó én személy szerint annak örülnék ha az Origin és a wind 8 store is egybeolvadna a steam-el és csak a steam lenne. Minden 1 helyen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!