iPon Hírek

Steve Jobs Mac OS alapú Sony VAIO számítógépeket akart?

Dátum | 2014. 02. 05.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

2005 folyamán hatalmas meglepetést okozott Steve Jobs azzal, hogy bejelentette: a következő generációs Mac konfigurációk PowerPC helyett Intel processzort használnak majd. A legújabb információk alapján a 2005-öt megelőző években már megkezdődött az Apple és az Intel összefonódása, sőt, egy japán újságíró szerint a történetnek volt egy harmadik szereplője, akire csak kevesen gondolnának: a Sony.
A szabadúszó japán újságíró, Nobuyuki Hayashi, aki több, mint két évtizeden keresztül foglalkozott az Apple-lel kapcsolatos hírekkel és újdonságokkal, nemrégiben felelevenített egy 2001-es eseményt, amelyről eddig csak kevesen hallhattak. 2001-ben Steve Jobs és a Sony akkori elnöke, Kunitake Ando egy golfpartin találkoztak a festői szépségű Hawaii szigetén. Egy környi golfozás után Steve Jobs és egy másik Apple vezető egy érdekességgel várták a Sony akkori elnökét, illetve a vele tartó egyéb Sony vezetőket: a meglepetés egy VAIO PC volt, amelyen éppen Mac OS futott. Steve Jobs néhány évvel korábban már gátat szabott a Mac-klón konfigurációk terjedésének, de a Sony VAIO termékeinek csodálata miatt a gyártó termékeivel hajlandó lett volna kivételt tenni. Az időzítés sajnos – vagy éppen szerencsére – nem volt valami jó. A Sony Windows alapú VAIO noteszgépeinek forgalma éppen fellendülőben volt, a Mac OS-t futtató VAIO noteszgépek tervéből így végül nem lett semmi. A fenti történet, amit a Sony korábbi elnöke, Kunitake Ando mesélt el a szabadúszó írónak, Nobuyuki Hayashinak, elsőre hihetetlennek tűnik, de ha egy kicsit megkapargatjuk a felszínt, kiderül, a sztori jó eséllyel valóban igaz. Steve Jobs köztudottan tisztelte a Sony-t és vezetőségével is jó kapcsolatot ápolt. Érdekes, és talán valamelyest ide kapcsolódó történet az is, hogyan indulhatott az Apple és az Intel kapcsolata. Évekkel ezelőtt, amikor a Mac OS operációs rendszert futtató konfigurációk PowerPC alapú processzorra támaszkodtak, elképzelhetetlennek tűnt, hogy a Mac és a Windows útja valaha is keresztezi majd egymást. Akkoriban egy Apple mérnök, John Kullman – akinek családi okok miatt szüksége volt egy független projektre – azon dolgozott, hogy a Mac OS operációs rendszert Intel processzorral rendelkező számítógépekre portolja – a magánakció nagyjából 18 hónapig tartott. A fáradozásokat siker követte, ami főnöke, Joe Sokol érdeklődését is felkeltette, így hát szólt is felettesének. Kullman megoldásával egy vadonatúj Intel alapú számítógépre órákon belül fel lehetett telepíteni a Mac OS-t. Ahogy ez a történet a legendásan gyorsan reagáló Steve Jobs fülébe jutott, nem tétlenkedett, másnap repülőre ült, elutazott Japánba, ahol leült tárgyalni a Sony akkori elnökével. A tárgyalásnak persze nem lett eredménye. Hogy mi lett volna, ha sikerül megállapodást kötni a Sony vezetésével? Ezt sajnos már sosem tudjuk meg. Annyi biztos, hogy a Sony éppen saját PC üzletágának eladására készül. Hogy erre akkor is sor került volna, ha az Apple is belép a képbe? Nos, ez bizony ugyancsak rejtély.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. csabi02
2014.02.05. 23:15
Saját maguknak köszönhetik,mert nem kellett volna éveken keresztül a gyenge vagy közepes HW -el szerelt vaio-t 300ezrekért árulni,azt amit a konkurencia (Lenovo,Acer) 180ezerért adott... (Pl.: i3+nV gt520m és hasonló kombók)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. csikosmoku...
2014.02.05. 23:21
Nagyon nem stimmelt volna a termékvonalba. eleve mi az, hogy nem Apple márkanéven fut a termék, amin MacOS van?
Ötletnek jó, és később bizony lett is Inteles MacOS gép, de az már egy másik történet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Nirvanus
2014.02.05. 23:38
Egy Cell-re legyártott MacOS-t azért szívesen megnéznék futás közben (igaz, annak nincs sok köze a Sony design-bajnok, de harmatos erejű PC-ihez). Remélem, a Lenovo ugyanott tartja majd a Sony nevét, mint az IBM-ét: a legjobbak között - de ajánlatos a designer-t megtartani.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. BruzsaPeti
2014.02.06. 12:41
"...családi okok miatt szüksége volt egy független projektre..."
Miwan?!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. balazs630
2014.02.06. 18:15
Nem tudom mit csodált annyira a Vaio termékcsaládon, én személy szerint elég alaktalannak, fantáziátlannak tartom...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. DogTheDog Bruzs...
2014.02.06. 18:34
Apuka is elmehet GYES-re,foleg,ha anyuka tobbet keres,mint apuka.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!