iPon Hírek

Strapabíró Micron SSD meghajtók szerverekbe

Dátum | 2014. 04. 24.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

A Micron friss SSD meghajtókat dobott piacra, amelyek ezúttal az üzleti felhasználókat veszik célba. Az M500DC típusjelzéssel ellátott sorozat tagjai többféle adattároló kapacitással érkeznek és rendkívül strapabíróak, igaz, ez ebben a kategóriában el is várható.
Az M500DC modellek SATA 6 Gbps-os csatolófelületet biztosító Marvell vezérlőt kaptak, amelyhez a Micron saját gyártmányú, 20 nm-es csíkszélességgel készülő MLC NAND Flash memóriachipjei kapcsolódnak. Az újdonságok több hasznos szolgáltatással, illetve tulajdonsággal is rendelkeznek, amelyek elengedhetetlenek a szerverpiacon. Ilyen a lapkaszintű redundancia, ami a NAND Flash meghibásodásokat próbálja hatékonyan kompenzálni, de emellett nagy kapacitású kondenzátorok is vannak a fedélzeten, amik áramszünet alkalmával segítenek az SSD vezérlőnek, hogy az éppen aktuális írási/törlési folyamatot biztonságosan befejezhesse. A NAND Flash memóriachipek élettartamát fejlett jelfeldolgozó technikákkal próbálják kitolni a vállalat mérnökei. Az új SSD meghajtók 2,5 hüvelykes és 1,8 hüvelykes verzióban egyaránt elérhetőek lesznek, méghozzá 120 GB-os, 240 GB-os, 480 GB-os és 800 GB-os kiszerelésben. Hogy az egyes modellek pontosan milyen tulajdonságokkal rendelkeznek? Erről az alábbi táblázat ad tájékoztatást.
Az adatok alapján több furcsaságra is felfigyelhetünk. Az talán nem meglepő, hogy a 120 GB-os modell kínálja a legszerényebb írási sebességet, illetve strapabíróság tekintetében is alaposan le van maradva társaitól. A 240 GB-os és 480 GB-os modellek hasonló tulajdonságokkal rendelkeznek, a 800 GB-os modell azonban meglepően alacsony véletlenszerű írási teljesítményt kínál. A 800 GB-os változat esetében az SSD vezérlő kevesebb elkülönített tárhellyel (Overprovisioned Area) gazdálkodik, mint 480 GB-os társa, ez pedig negatívan hat a teljesítményre, és a strapabíróságra is. A Micron szerint azzal, hogy az új sorozatban a 480 GB-os modell kapta a legjobb vétel szerepét, a vállalat csak a vásárlói igényekre reagált. A strapabíróság érdekes kérdés, az ugyanis az adattároló kapacitás növekedésével duplájára ugrik a táblázat adatai szerint, ám a 800 GB-os modellnél elmarad az ugrás: mind a 480 GB-os, mind pedig a 800 GB-os példány 1,9 PB-nyi írást visel el élettartama során. Az M500DC SSD meghajtók gyártása már megkezdődött, az újdonságokra adattároló kapacitástól függetlenül 5 év garanciát vállal a Micron. Az újdonságokat egyelőre csak a szervergyártó cégeknek árulja a vállalat, arról pedig nincs hír, hogy a termékek mikor lesznek elérhetőek normál kereskedelmi csatornákon keresztül.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!