iPon Hírek

Strapabíró mobil izmos teleppel a Quechuatól

Dátum | 2013. 12. 03.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Az okostelefonok körében a strapabíróság még napjainkban is eléggé fájó kérdés tud lenni. Bár sok mobilt már magas ellenállósággal kecsegtető üvegekkel vonnak be a gyártók, de ezek összességében tekintve továbbra is törékenyek, így azok, akik terepre vinnék a telefonjukat, eléggé szűkös kínálatból válogathatnak. Ezúttal viszont egy nekik kedvező modell érkezéséről számolhatunk be. A Quechua márkanév az okostelefonok körében mostanáig ismeretlen volt, ami nem a véletlen műve. A Quechua sportruházattal és különböző ehhez szükséges kiegészítők gyártásával foglalkozik 1997 óta. A francia székhelyű cég természetesen nem fogott okostelefonok gyártásába, mindössze a forgalmazás, a névadás és a szoftveres oldal összeállítása során játszanak jelentős szerepet. Az újdonság technológiai oldalának nagy részéért a – már legkevésbé sem ismeretlen – Archos felel. Nem mentek tehát messzire, mikor segítségért fordultak egy tapasztaltabb partnerhez, hiszen az Archos is francia, ráadásul az egyik legnagyobb európai szerepvállaló sok-sok tapasztalattal a háta mögött. Remélhetőleg ez meglátszik majd a Quechua készülékén is, amelynek az eddig megismert specifikációja még valamelyest hiányos.

A telefonon már első ránézésre is látszik, hogy bizony ezt zordabb körülmények mellé tervezték, mint a mindennapos bevásárlókörút. A keret és a hátlap is vastag gumi réteggel lett ellátva, és minden szigetelésre gondosan odafigyeltek. A végeredmény bírja az ütéseket, a sarat, a vizet, a homokot és a hidegtől meg a hótól sem retten meg a Quechua leírása alapján. Bár érdekes módon az IP minősítés során elért pontszáma közelről sem vetít elénk ennyire ellenálló gépezetet: IP54 besorolást kapott, ami ilyen tekintetben csak közepesen strapabírónak számít. A gép előlapját egy 5 hüvelykes kijelző tölti ki, amely a nagy méret ellenére nem foglalja magában a billentyűket, alul tehát az Android kezeléséhez használatos trió külön helyet kapott. Sajnos ezeken túlmenően nincs is más releváns dolog az elején, tehát lemaradt a videóhívásokat lehetővé tevő kamera. Szerencsére a hátlapra azért került egy 5 megapixeles megoldás, amellyel HD videókat is rögzíthetünk az útjaink, túráink során. A masina sebességéért egy Qualcomm lapka fog felelni, melynek ugyan a pontos típusa nem ismert, de a négymagos felépítés és az 1,2 GHz-es órajel alapján valószínűleg Cortex-A7 magokkal lesz dolgunk. Ez a konfiguráció akadástól, hosszabb várakozási időktől mentesen mozgatja már az Androidot, így ilyen téren nem lehet majd rá panasz. A rendszermemória egyébként ehhez illően 1 GB-os méretet öltött, a háttértár tekintetében azonban már spórolósra fogták, hiszen mindössze 4 GB-tal kell gazdálkodnunk. Szerencsére a microSD kártyahelyet nem áldozták fel a spórolás oltárán, így végeredményben utólag gondoskodhatunk a nagyobb tárhelyről. Az operációs rendszer helyét ezúttal az Android 4.1-es verziója tölti be, ami bizony már eléggé koros, és sajnos frissítésben nem érdemes reménykedni. Azt nem tudni, hogy milyen appok lesznek a telefonon előre telepítve, de remélhetőleg kellemes felhozatal fogadja majd a sportolni vágyókat. Az üzemidő felelőse egy 3500 mAh-s kapacitású telep, ennek hála 22 órán át folyamatosan telefonálhatunk a vállalat szerint egy töltéssel. Visszafogottabb használattal több napot is simán ki fog bírni az okostelefon ezek alapján.
A Quechua névtelenségbe burkolózó, gumírozott mobiljáért 230 eurót kell majd kifizetni. Sajnos azt egyelőre nem tudhattuk meg, hogy mikor kerül a boltok polcaira.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. jaszy.peti
2013.12.03. 11:55
IP54, hát... szerintem jobb lett volna, sőt meg is tudnák csinálni az IP57/58-at. Azzal már bátrabb lenne az ember.
Akkuért piros pont.
Jó kis telefon azoknak, akik kalandoznak a világban
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. LechooEdy
2013.12.03. 12:00
Nem tudom, de egy rendes strapamobil nem érintős, hanem gombos, elvégre olyan környezetbe használod, ahol nem érsz rá/tudsz taperolni. Viszont tényleg jó pont az akku.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Cooley
2013.12.03. 12:35
"Nem érsz rá/tudsz taperolni"? Sokkal gyorsabb a taperolós. Egyetlen feltétele van, működjön nedves környezetben is, mint a Z1.
Viszont ~90 ropiért nem vitték túlzásba a strapabíróságot, meg minimum kellene egy 1.3-as előlapi kamera, LTE modem és 16GB-nyi tárhely. De valóban piros pötty az aksiért.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. hunstree
2013.12.03. 14:01
Én gondolom rosszul vagy a térerőt majd tényleg a hátizsákban kell vinnni hozzá? Lehet le vagyok maradva és ez mam már nem probléma.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Asagrim hunst...
2013.12.03. 18:03
Tré mobilnál biztos probléma ... megyeszékhelytől 7 kilométerre már csak kültéri térerő van, házban szakadozik, Telenor ugyanitt nem hogy térerőt, még szélessávú mobilnetet is szolgáltat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. legyes
2013.12.04. 09:59
Egy megyeszékhely kb. központjában lakok, egy társasház legfelső emeletén. A 3G lefedettség a Trémobilnál az épp nem szakad meg teljesen a hívás határán egyensúlyozik. Ha 2G only-t állítok, akkor meg kiüti a térerő mérő a telefon tetejét és nem szakadozik a hang.
De elég gyakran látom az ország különböző pontjain a "G" (...PRS) betűt
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. tixem
2013.12.04. 17:06
Lenovo S750 még mindig a best, MTK ide vagy oda. Ezt se fogják frissíteni. A 4.1-gyel meg nem tudom mi a baj, ha stabilra meg van csinálva bőven jó. Lényegi változásokat még a 4.4 sem hozott, így hát addig jó a 4.1 is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!