iPon Hírek

Strapabíró mobillal bővítette kínálatát a Samsung

Dátum | 2015. 03. 12.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Az Xcover készülékek nem azokat veszik célba, akik rajonganak a technikáért. Itt a mérnökök két célt tűzöttek ki maguk elé: az egyik, hogy egy igazán strapabíró okostelefont alkossanak, a másik, hogy mindezt megfizethető áron. Nos, ezúttal ez úgy néz ki sikerült is.
Az új Xcover 3 megfelel az IP67 előírásoknak, és ha ez nem lenne elegendő, még a katonai MIL-STD-810G szabványban foglalt teszteket is kiválóan teljesítette. Mit is jelent ez? Nos, a készülékbe a legapróbb porszemek sem tudnak majd beférkőzni, és víz is csak akkor juthat bele, ha nagyobb nyomásnak van kitéve igazán hosszú ideig. Továbbá kifejezetten szélsőséges körülmények között is lehet majd rá számítani, bírni fogja a magas páratartalmat, a hőséget és a kemény fagyokat is, és az intenzív vibrációtól, illetve az erőteljesebb ütődésektől sem fog tönkremenni. Az ellenálló anyagokból (pl. keménygumírozás) felépített Galaxy Xcover 3-at az elődnél látott 4 hüvelykes helyett, már egy 4,5 colos panellel látták el. A bevetésre küldött megjelenítő minősége azonban hagyni fog némi kívánnivalót maga után, hiszen a felbontása maradt a régiben, ezúttal is 800 x 480 képpont elevenedik meg a használata során, így be kell érni mindössze 207 PPI-s pixelsűrűséggel. Az eszközön nyomógombok vannak a könnyebb kezelhetőség érdekében, valamint egy Xcover billentyű is felfedezhető a keretén, ami egy megnyomásra bekapcsolja a LED-es segédfényt, kettőre pedig elindítja a kamerát.
Az Xcover 3 egy négymagos chipre épül, ami 1,2 GHz-es órajelen munkálkodhat, ha minden erejét latba kell vetnie. Sajnos a chip típusára nem derült fény, de szinte biztos, hogy egy Qualcomm SoC lapulhat benne, ami energiahatékony Cortex-A7 vagy Cortex-A53 processzormagokra épül. Akármi is került bele, a rendszermemóriát nem spórolták ki mellőle, hiszen 1,5 GB-os kapacitással lehet számolni, ami örömteli. A gép háttértára a kategóriájának megfelelően alakult, 8 GB-tal vértezték fel a tervezők, és persze gondoskodtak arról, hogy microSD memóriakártyával ezt az értéket könnyedén fentebb tornászhassák a majdani vásárlók. A kapcsolati lehetőségek között kiemelendő a 4G LTE modem megléte, ami szintén komoly előrelépés a Galaxy Xcover 2 után. Ezen felül van még a kelléktárában 802.11 a/b/g/n Wi-Fi, Bluetooth 4.0 modul, A-GPS vevő, sőt mi több, még egy NFC chip is. Az okostelefonokban ma már minden esetben van iránytű, az Xcover 3 azonban még a tengerszint feletti magasságot is képes meghatározni.
A kamerarendszerét egy 2 és egy 5 megapixeles egység alkotja. Ilyen tekintetben tehát nem domborít nagyot az eszköz, azonban érdemes szem előtt tartani, hogy némi extraként, a vízállóságát kihasználva víz alatti felvételek is készíthetőek lesznek vele. A videócsevegések HD minőségben bonyolíthatóak majd az Xcover 3-mal. A készülék csak az Android 4.4 operációs rendszerrel fog a boltokba kerülni. A KitKat ugyanakkor rengeteg extrával igyekszik majd ellensúlyozni a frissesség hiányát, amelyekről a TouchWiz felhasználói felület fog gondoskodni. Ráadásul úgy fest, hogy idővel az Android 5.0 Lollipop is beköszönthet az új készülékre egy OTA frissítés révén. A Galaxy Xcover 3 9,95 milliméteres házban lakik és 154 gramm a tömege, ez egy hagyományos masinánál már egy kicsit sok lenne, de itt most közel sem ilyen készülékkel állunk szemben. Ami egy kicsit elrontja a végén az összképet, hogy egy mindössze 2200 mAh-s teleppel látták el a szakemberek, ami ugyan hozza az elvárható szintet az üzemidő tekintetében, ám itt ennél valószínűleg egy kicsit többre számítanának a vásárlók. A Samsung Galaxy Xcover 3 ára egyelőre nem ismert, de előreláthatólag 200 eurónál nem fog többe kerülni, ezáltal egy megfizethető alternatíva lesz azoknak, akik egy strapabíró okostelefont keresnek. A készülék debütálásának időpontjáról sem esett szó, viszont a CeBIT-en remélhetőleg ott lesz, és friss információk derülhetnek ki róla.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

12. sskss73
2015.03.12. 11:28
Kis túlzással az első samu ami tetszik
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. gabesz9920 sskss...
2015.03.12. 12:03
Egyetértek, nekem is csak aksi szúrja a szemem. Viszont az az "Xcover billentyű" még hasznos is lehet amennyiben zárolt képernyőről is egyből működik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. ncc1701
2015.03.12. 14:48
Ellenségemnek sem ajánlok samu telefont soha, de ez most tetszik. Akku lehetne nagyobb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. ThePoweR
2015.03.12. 16:16
A 800*480-as kijelzőket igazán elfelejthetnék már. Még mindig van raktáron vagy mivan?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. ncc1701 ThePo...
2015.03.12. 17:51
Fél méterről úgysem látni a diffit.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Nemet.Atti...
2015.03.12. 20:39
Jelenleg Xcover2-m van, mit is mondjak vannak vele gondok.
Remélem ez a modell már nem ázik be kb 0,5m-es vízmélység esetén mint elődje. Gariba cserélték az egészet az igaz. A kijelző mérete szerintem túlzás egy "strapa" telónál, mert az enyém kiesett a zsebemből amikor kiszálltam az autóból és rögtön ketté repedt. Igaz még így is működik rendesen.......
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. yodamester... ncc17...
2015.03.12. 23:09
Aztán miért nem ajánlasz samu-t,kifejtenéd bővebben?
Nekem volt s4 active-om is most meg egy s5 van és hibátlan.Ne vegyünk minden vacak occó samut egy kalap alá,sőt a tablet is samu ami egy 8.4-es 2560x1600-as felbontással amitől a bokád lepisálnádNa erre varrjál gombot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. j.panzer sskss...
2015.03.13. 10:29
Dettó. Nekem sem volt soha szimpi a márka, de ez nekem is tetszik. Mondjuk az is igaz, hogy az S6 is egész tűrhetőre sikeredett, csak az nekem nagy. Így 6. próbálkozásra már ideje volt egy valóban minőségi flagship-et kiadni.
Erre visszatérve, külsőre nagyon tetszik (ilyet Samsungra szerintem még nem mondtam), a RAM és a háttértár az rendben van, sok még a kérdés, de kis szerencsével a proci és az igp is elfogadható lesz.
Ami bosszantó számomra, az kamera, 5 megapixel ma már belépőnek is kevés, és a 207PPI-t is keveslem kicsit. Hozzátéve, hogy azért az már elfogadható. 240-250 PPI jobb lett volna, de végül is egy jó árazás mellett ez is jó. A kijelző mérete az nekem kifejezetten pozitív, nálam 4,5 col a maximum méret, amit még megvennék, nagyobb semmiképpen sem kell.
Az akksi sem valami combos, pedig egy strapatelefonnál az üzemidő is fontos lehet, ez lehetett volna jobb is.

Összességében az eddigiek alapján szimpatikus, de az árazáson fog múlni minden.
Számomra nagyon pozitív meglepetés ez a cucc. Ha tényleg bírni fogja a strapát (főleg az ütésállóságra gondolok), és ha nem lesz elszállva az ára, nem kizárt, hogy beszerzek egyet "B" telefonnak.
Szerk: A panel típusára, és a fizikai méreteire is kíváncsi leszek, nekem az is nagyon fontos (minél kisebb, annál jobb).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Zabalint j.pan...
2015.03.13. 17:03
"Ami bosszantó számomra, az kamera, 5 megapixel ma már belépőnek is kevés"

Te posztereket nyomtatsz, vagy mit csinálsz vele? Ezeknél a telefonoknál az olcsó optikával ha 40 megapixeles lenne, akkor sem tudnál jobb képet csinálni. Sosem értettem a megapixel mániát.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. BReal
2015.03.13. 19:15
Vagy biztos digitális zoomot használ.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. pdx06
2015.03.14. 19:42
Azért nem olyan rosszak a samu telefonok, főleg hogy az új széria a világ legjobb kijelzőivel jön. Volt szerencsém látni iPhone6-ot és S5-öt egymás mellett és még barátok között is sokkal szebb és élesebb volt az utóbbi képe. Az, hogy az android mennyire stabil vagy sem az ioshoz képest már a Google reszortja. De már egyre stabilabbak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Kajafun
2015.03.16. 15:14
-Főnök! Még mindig sok régi kacat van a raktárban!
-Oké, tervezünk egy új ikszkóvert!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!