iPon Hírek

Stratégiai együttműködés a Matrox és az AMD között

Dátum | 2014. 09. 04.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Korábban meglehetősen sok sikeres gyártóval találkozhattunk a videokártyák szegmensében, mára azonban komolyan átalakult a piac, így gyakorlatilag csak az AMD és az Nvidia maradt, az S3, illetve a Matrox pedig még a korábbi hajszálnyi piaci részesedését is elvesztette. A Matrox néhány éve, még a nagy 3D-s forradalom kitörése előtt komoly sikereket ért el a 2D-s megoldások piacán, hiszen akkoriban a cég megoldásai a leggyorsabb 2D-s videokártyák táborát erősítették. Később a Matrox a 3D-s piacon is megpróbált ütőképes alternatívát gyártani az ATI és az Nvidia megoldásai ellen, ám a próbálkozások sajnos kudarcba fulladtak. E téren a legutóbbi említésre méltó próbálkozás még 2002-re tehető, amikor megjelent a Parhelia-512, ami aztán mégsem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Érdekesség azonban, hogy a Parhelia-512 már jóval az AMD Eyefinity technológia megjelenése előtt kínált "Surround Gaming" támogatást, és talán ez a termék volt az is, ami a következő tíz év irányát meghatározta – a Matrox ugyanis később elkezdett több monitor kezelésére képes videokártyákat gyártani.
2002 óta nem sok teszt készült Matrox videokártyákról, ugyanis a cég az átlagfelhasználói helyett a professzionális felhasználói szegmens felé fordult, ahol esetenként nem csak kettő, vagy éppen három, hanem akár egy tucatnyi monitor meghajtására is képesnek kell lennie egyetlen rendszernek. A Matrox háza táján a legutolsó frissítés 2009-ben történt, amikor megjelent az M9188-as modell. Ez a videokártya nyolc darab DisplayPort vagy DVI videó bemenettel ellátott monitor meghajtására volt képes, és arra is lehetőséget biztosított, hogy két ilyen videokártya használata mellett egyetlen rendszer akár 16 monitort is kezeljen. Hogy mégis mely területeken lehet szükség ilyen félelmetesen sok monitorra? Egyrészt a biztonsági rendszereknél, másrészt a pénzügyi területeken használt konfigurációknál is, de ezeken kívül számos egyéb terület van, ahol létfontosságú a többmonitoros munkakörnyezet. Mivel professzionális szintű piacról van szó, így a termék árazása is ehhez igazodik: az M9188-as modell 1500 dollár körüli áron került forgalomba. Persze akkor, ha a többmonitoros támogatás mellé combosabb GPU teljesítményre is szükség van, a Matrox megoldása már nem feltétlenül jó választás, hiszen szinte csak és kizárólag a 2D-s teljesítményre koncentrál, ami manapság kevés lehet. Pontosan ez adhatta a kezdőlökést a vállalat számára, hogy együttműködésbe lépjen az AMD-vel. Az együttműködés értelmében az AMD adhatja a hardveres alapot a Matrox több monitor kiszolgálására képes videokártyáihoz, a Matrox pedig a méltán népszerű és elismert PowerDesk szoftverrel járulhat hozzá a sikerhez. A jelek szerint a Matrox az AMD által biztosított hardveres alapot az említett szoftverrel teszi teljessé, azaz ő maga nem készít majd hardvert, csak és kizárólag a szoftver fejlesztésére fókuszál. Az együttműködés eredményeként a cég egy 28 mn-es csíkszélességgel készülő, 1,5 milliárd tranzisztort tartalmazó videokártya köré építheti legújabb termékét, ami az AMD jóvoltából minden modern technológiát támogathat (DirectX 11.2, OpenGL 4.4, OpenCL 1.2). A fentiek alapján úgy tűnik, hogy a következő generációs Matrox kártya Cape Verde GPU köré épül, ami a Radeon HD 7700-as sorozatból, illetve az AMD FirePro W600-as professzionális videokártyájáról lehet ismerős. Mivel a Matrox terméke a professzionális szintű felhasználókat veszi célba, így az új termék utóbbira épülhet. Szoftveres fronton természetesen a PowerDesk alkalmazás is felnő majd a feladathoz. Mivel a hardveres alap adott, így a Matrox új videokártyája maximum 6 videó kimenet kezelésére lesz képes, ám mivel elméleti szinten – a megfelelő alaplap alkalmazása mellett – egy rendszerben akár hat ilyen videokártya is helyet kaphat, így elméletileg akár 36 monitor kezelésére is lehetőség nyílhat, ez pedig bőségesen elég lehet a professzionális szintű piacra.
A PowerDesk szoftver jóvoltából a többmonitoros rendszerek hatékonyan testre szabhatóak lesznek, ami különösen fontos, hiszen akkor, ha kettőnél vagy háromnál több monitor van egy rendszerben, nehézkes lehet az egyes megjelenítőket megfelelően kezelni. Itt jön képbe a PowerDesk alkalmazás, ami az asztal kiterjesztését és klónozását egyaránt támogatja, de emellett a pivot/portré módra is fel van készítve, sőt, a több monitorból álló megjelenítő rendszereknél még a kijelzők keretei jelentette kihívások is megoldhatóak, hála a hatékony keret-menedzsment opcióknak. Ezekkel, illetve az egyéb szolgáltatásokkal hatékonyan kiszolgálhatóak a professzionális szintű megjelenítő rendszerek. Az együttműködéssel mindkét fél nyerhet. A Matrox végre modern hardvert kínálhat, ami minden modern technológiát támogat – plusz ugye, mivel a hardver adott, így a Matrox szakembereinek csak a szoftverfejlesztésre kell koncentrálniuk. Az AMD ezzel egy időben a Matrox PowerDesk szoftverének köszönhetően extra piaci részesedéshez juthat a több kijelzőt használó szegmensekben – plusz egyes GPU-it professzionális árszinteken adhatja el. A fenti bejelentés ugyan átlagfelhasználói szemmel nézve nem túl érdekes, de azért jó látni, hogy egy ilyen nagy név, mint a Matrox, a jelenlegi piaci helyzetben is a kiutat keresi, ami jelen esetben a cég hosszabb távú túlélését is jelentheti, hiszen a legutóbbi adatok szerint a vállalat videokártya piaci részesedése a nullához közelít.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

13. I.Jozsef83
2014.09.04. 17:02
AMD + MATROX az akkor nagyon , de nagyon durva lesz

De MATROX célhardvereket , gyorsítókártyákat is csinál/t ..

De gyorsak [LINK]
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. atti_2012
2014.09.04. 17:39
Egyenes út a csődbe, innen már nincs vissza. Az AMD teljesen kiszorult a prof. piacról, senki nem veszi a termékeiket. Olyan mintha a titanicot kérnék fel mentőhajónak....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. pdx06
2014.09.04. 17:43
Muszáj ezeknek a professzionális károgó varjaknak mindig beböfögniük valamit
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. sanyix atti_...
2014.09.04. 18:23
te szerintem valami másik filmet nézel
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. kazsakke atti_...
2014.09.04. 19:41
biztos azert van a mac proban is firepro kartya
ja varj
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. atti_2012 kazsa...
2014.09.05. 06:22
És az össze többi mac pedig intel + nvidia. Az új sorozat mac pro is nvidia-val fog jönni, egyszer volt Budán kutyavásár.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. piero86 atti_...
2014.09.05. 06:50
te nvidia fanboy...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. atti_2012 piero...
2014.09.05. 07:04
Persze, de ettől a tények még tények.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. kazsakke atti_...
2014.09.05. 11:26
az osszes tobbi macet nem professzionalis felhasznalasra szanjak
az meg meg jopar ev mire jon az uj mac pro
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. atti_2012 kazsa...
2014.09.05. 11:50
Az ilyenek miatt tűnt el a macbol az amd, és tűnik majd el a mac pro-ból is.

[LINK]
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. 5hR3kY atti_...
2014.09.05. 12:43
Vagy az ilyenek miatt az nVidia fog eltűnni: [LINK]

Amúgy mivel ezeket a csoffadék iMac gépeket mobil GPU-val szerelik lehet hogy csak azért döglöttek meg, mert az Apple-nek a 300-400 ezres árból nem futotta egy normális hűtésre.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. atti_2012 5hR3k...
2014.09.05. 17:30
2008-ban volt, azóta is nvidia-val minde szerelve.

Tudom csoffadék, mégis 4-5 havi fizudba kerül....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.09.05. 18:23
Nem ertelek, semmi problema nincs az ATi-val, de neked van, biztosan azert mert neked Nvidia-d van.... Hat kulomseg az semmi, csak az ara tobb a zoldnek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!