iPon Hírek

Stratégiát vált a Sharp: több kisméretű IGZO kijelző készül

Dátum | 2013. 10. 17.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A Sharp vezetése egy meglehetősen fontos döntés hozott a napokban, amelynek értelmében a Japánban, egészen pontosan Kameyamában található kettes számú üzemét TV kijelzők helyett mobileszközökbe szánt kijelzők gyártására állítja át. A szóban forgó üzemben a 2000-es évek óta zajlik az LCD panelek gyártása, ám a piaci helyzet változása miatt az LCD televíziókba szánt panelek gyártása a jelek szerint nem elég jövedelmező tevékenység, mivel a termékek iránt nem túl erős a kereslet, de emellett a japán jen korábbi erősödése sem tett jót az üzletágnak. Az okostelefonok és a táblák iránt manapság elég komoly kereslet mutatkozik, így kézenfekvő döntésnek tűnik, hogy televíziókba szánt LCD panelek helyett inkább mobileszközökbe való IGZO panelek gyártására állítsák át a szóban forgó üzemet. A Sharp a váltástól azt reméli, hogy az IGZO technológiára alapozó LCD panelek végre elfoglalhatják majd méltó helyüket a piacon.

Az átállás jóvoltából a 2,6 x 2,46 méteres méretű, nyolcadig generációs üvegszubsztrátum lapokból több IGZO kijelző készülhet, azt viszont nem árulta el a gyártó, hogy pontosan mennyi. Az viszont biztos, hogy a stratégiaváltás jóvoltából összességében csökkenthetőek a gyártási költségek, ami a cég pénzügyi helyzetére egészen biztosan kedvezően hat majd. Hogy miért lehetnek vonzóak az IGZO LCD panelek a mobileszközök piacán? Nos, azért, mert az Indium Gallium Cinkoxid alapú kijelzők energiatakarékosan üzemelnek, így alkalmazásuk mellett akár kétszer hosszabb akkumulátoros üzemidő is elérhető, ami nem elhanyagolható szempont. Az IGZO panelek állókép megjelenítésekor nem igényelnek folyamatos frissítést: míg hagyományos társaikat másodpercenként akár 60-szor, addig az IGZO paneleket másodpercenként csak egyszer kell frissítenie a rendszernek, így elkerülhetőek a kijelző "villódzásából" származó kellemetlenségek. További jó hír, hogy az IGZO panelek azonos képátlón több pixelt tartalmazhatnak, ami nagyobb felbontású kijelzők gyártását teszi lehetővé. Az IGZO panelek emellett élesebb, szebb képet is kínálnak, hagyományos társaiknál pedig több, mint ötször nagyobb érzékenységet biztosítanak érintőkijelzős felhasználás esetén. A Sharp 2013 márciusában kezdte meg az IGZO panelek tömegtermelését, ám ezek a kijelzők eddig még nem terjedtek el kellően széles körben. Az új stratégia - a konkurensek legnagyobb bánatára - minden bizonnyal javít majd a helyzeten, ami a Sharp számára jó hír. Rövidesen meglátjuk, beváltja-e a stratégiaváltás a hozzá fűzött reményeket.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. mocsok92
2013.10.17. 22:31
basszus én azt sem tudtam, hogy még csinálnak telefonokat. az utolsó sharp termék, amit a kezemben fogtam az a saját gx17-es készülékem volt, imádtam nagyon strapabíró kis telefon volt
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. myckie2
2013.10.17. 22:51
A legújabb telefonjuk meg eszméletlen szép. Mondhatni az csak egy kijelző, nem is telefon. Már a megjelenése még messze van és lehet csak Japánban lesz elérhető.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Uatu
2013.10.18. 01:46
mocsok2, pedig a japán piacon folyamatosan jelen voltak. A kijelzőiket pedig sok helyen viszont láthatod, csak legfeljebb nem tudsz róla. Almás bigyóba is gyártanak kijelzőt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Uatu
2013.10.18. 01:48
bocs, mocsok92... késő van...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. rcv6ss
2013.10.18. 07:53
Nekem is volt két Sharp-om, az első a gx30 majd a 880Sh, nagyon megvoltam elégedve velük, sajnálom, hogy nálunk már nem foglalkoznak vele a szolgáltatók.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. danih
2013.10.18. 09:55
Salvador Dali: nem a szolgáltatók nem foglalkoznak vele - a Sharp nincs jelen. Nem csak a telefonok importálásáról szól a dolog, hanem disztribútori- és szervizhálózat, alkatrészellátás stb... szóval kivonultak mint a Panasonic. Pedig az utóbbinak is volt egy-két jó telója, lásd GD50
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. asdsa
2013.10.18. 16:35
Sharp - a világ legnagyobb Aquos Ledtévéinek gyártója (és egyben egyetlen gyártója is)!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. rcv6ss
2013.10.20. 17:15
danih: Azért Pana telót még lehetett venni itthon, ha nem is szolgáltatónál, de lehetett venni, pl. Eluga.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!