iPon Hírek

Súlyos biztonsági rés a Windowsra írt QuickTime-ban

Dátum | 2016. 04. 18.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | SZOFTVER

Az Apple nemrégiben kihátrált a Windowsra írt QuickTime alkalmazás mögül, ugyanis a vállalat szerint már nincs szükség az appra. Ezt a vállalat azzal magyarázza, hogy: "A Windows rendszerre készült legújabb médialejátszó programok – köztük az iTunes 10.5-ös és újabb verziói – már nem a QuickTime segítségével játsszák le a modern médiafájl-formátumokat. Az ilyen programok közvetlen módon játsszák le a médiaanyagokat, vagy a Windows rendszerbe integrált médiatámogatást alkalmazzák". A windowsos Quicktime feleslegessé válása miatt minden felhasználónak azt tanácsolja az Apple, hogy törölje az alkalmazást – ez a felhívás persze nem vonatkozik a Mac OS X alatt használatos verziókra, amelyek továbbra is használatban maradhatnak. Mivel az Apple gyakorlatilag nyugdíjazta a QuickTime windowsos változatát, így a szoftverhez sem frissítés, sem biztonsági javítás nem érkezik már, azaz egyre komolyabb veszélynek lesznek kitéve mindazok, akik nem törlik a windowsos QuickTime-ot. A helyzetet rontja, hogy a Trend Micro szakemberei szerint már van is két súlyos biztonsági rés, amelyek komoly kockázatot jelentenek – igaz, ezeket még nem próbálták meg kihasználni a támadók, legalábbis szélesebb körben egészen biztosan nem. A biztonsági réseket megfelelően összeállított weboldal segítségével viszonylag egyszerűen támadhatják, ehhez csak arra kell rávenni a felhasználót, hogy felkeresse az adott lapot. Ezután könnyedén futtathatnak kártékony kódokat a kiszemelt rendszeren, ráadásul ezt – az esetek többségében – a bejelentkezett felhasználó jogosultsági szintjén tehetik. A Trend Micro szakemberei a fentiek alapján mindenkinek azt ajánlják, hogy a különböző Windows kiadásokra telepített QuickTime-ot távolítsák el, ezzel ugyanis megszabadulhatnak az alkalmazás jelentette biztonsági kockázattól. Az eltávolításban az Apple is segít egy rövid leírással.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. mikej95
2016.04.18. 17:31
10 éve nem láttam ezt a szoftvert, legutóbb is csak felajánlotta egy telepítő csomag, hogy ezt is tegyem fel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Taranisz
2016.04.18. 17:43
Nem tudom, hogy ezt még ki használja... amikor fénykorát élte akkor sem használtam, de a slussz poén az, hogy a iTunes telepítője felkínálja a telepítését windows alatt is mind a mai napig... ergo nagyon sok embernek lehet úgy fenn, hogy nem is tud róla.

Thx Obama akarom mondani Apple.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. RealDreamQ
2016.04.18. 20:39
[LINK]

Azonnal törölje le ezt a programot, ha még ott van a számítógépén


Azonban az eltávolítás nem olyan egyszerű, ugyanis vannak olyan profi vagy félprofi programok, amelyek a mai napig aktívan használják a QuickTime-ot (például Adobe Premiere és After Effects).

Így szabadulhat meg könnyen, gyorsan és végleg a felesleges programoktól [LINK] 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. dbelam
2016.04.19. 08:28
A QuickTime a fénykorában is a médialejátszók rákja volt. Buta, bugyuta, gagyi. Öröm és boldogság hogy a szülőatyja is levette a kezét erről a torzszülöttről.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. yennefer dbela...
2016.04.19. 12:38
Így van. Sosem használtam pedig 10 évvel ezelőtt mindenhol ezt reklámozták...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. tepenzed
2016.04.19. 15:24
ja tök jó, csak hogy after effectshez meg kell
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!