iPon Hírek

Súlyos hiba az Intel SSD-iben?

Dátum | 2009. 02. 20.
Szerző | Gabriel
Csoport | ADATTÁROLÁS

Kellemetlen következményekre derült fény a gyártó egyedi tervezésű X25-M SSD-inek szektor-újratérképezési eljárását illetően: ez ugyanis hosszú távon - a fokozódó és helyrehozhatatlan töredezés miatt - kifejezetten rontja az egység teljesítményét, méghozzá nem is csekély mértékben.

A biztos érthetőség érdekében, a szektor-újratérképezés célja az, hogy gondoskodjon az SSD teljes területének egyenletes használatba vételéről, elejét véve így annak, hogy egyes területek a többinél jobban és hamarabb használódjanak el, aminek következtében így az egység egésze is hamarabb válna használhatatlanná.

Sajnos azonban ennek az az ára - legalábbis az Intel által jelenleg alkalmazott megoldás esetében -, hogy a fájlok menthetetlenül széttöredeznek, a piacon jelenleg elérhető töredezettségmentesítők pedig csak még tovább rontják a helyzetet.

Az Intel meglátása szerint azonban ez a probléma azért orvosolható, még ha egy kicsit körülményesen is, de: időnként egyszerűen teljesen le kell tisztítani a meghajtót, és valóban "tiszta lappal" venni újra használatba; így ugyanis a teljesítőképesség is újra a maximumról fog indulni, és nem kell vagy-vagy alapon választani sebesség és élettartam között.

Ami pedig a későbbi lehetőségeket illeti, többféleképpen is lehet segíteni ezen a helyzeten: hozzáférést lehet engedni például a töredezettségmentesítő programoknak az elosztó algoritmushoz, hogy valóban elvégezhessék a munkájukat - és/vagy az SSD-vezérlőt is "ki lehetne okosítani" úgy, hogy eleve nyomon kövesse és megpróbálja minimalizálni a töredezést.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. Svindler
2009.02.20. 11:19
VISSZA A HÍRHEZ
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. fecaa
2009.02.20. 13:21
Gyá,tisztára gagyi!!
Majd ha lesznek már 1TB-osok belőle,akkor hova a rákba dob át az ember annyi cuccost?Ezt nem gondolhatják komolyan,h. mindig leüríteni!!
Ennyit az ssd-kről,mondjuk a Seagate 1,5 TB-os se semmi,de nem kell legalább üríteni.

Ennyit nem ér meg az a sebesség otthonra,bőven elég az 50-60 MB/sec-es átvitel,így kb. 3 óra alatt át lehet dobni 1 TB-ot,ami azért nem lehet olyan gyakori feladat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. FoAMDFun
2009.02.20. 13:26
Azért az nem mindegy, hogy egy Word pl (Első betöltésnél) 0.7-1.0 sec alatt töltődik be, egyébként pedig 2.5-5.0 sec alatt. Olyan, mint ha Alt-Tab-ot használnál. Van olyan szituáció, ahol az SSD-k által nyújtott teljesítmény sem elegendő. A PC leglassabb eleme továbbra is a HDD, iszonyatosan visszafogja a gépeket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. NKing
2009.02.20. 14:51
Az azonos elérési sebesség miatt nem értem, mi a gond a töredezettséggel. Töredezettségmentesítés után egy SSD-n az adatok semmivel sem lesznek optimálisabb helyzetben, mint azelőtt.
Azt meg mindenki jól tudja, hogy minél jobban megtöltöm az SSD-t, annál jobban elhasználódik a fennmaradó üres rész. Nem beszélve a lapozófile-azásról, meg ilyesmik. De az is letiltható - ha van elég RAM.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. FoAMDFun
2009.02.20. 17:42
Ezt a töredezettséges témát én sem vágom. Világosan látszik a tesztekből, hogy az SSD 0.1 ms!!!!!!!!-es késleltetésekkel megy (HDD-nél általános a 8-10 ms). Akkor miért kellene az egységet töredezettség mentesíteni? Semmit sem lassul, ha töredezett, pont ez az, ami (szerintem) forradalmi benne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. mihaszna
2009.02.20. 18:19
FoAMDFun: gondolmo, ha letörölsz valamit és a helyére teszel egy másik adatfájlt, akkor hibás működés tapasztalható.

Én úgy értelmeztem a cikket ( de leeht, hogy rosszul), hogy emiatt nem úgy teljesít, mint egy hibátlan SSD meghajtó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!