iPon Hírek

Súlyos lépésre készül a Google!

Dátum | 2010. 01. 13.
Szerző | napi.hu
Csoport | IT VILÁG

A Google kedden jelentette be, hogy bezárhatja kínai weboldalát és irodáit, miután ismeretlen hackerek igen professzionális támadást hajtottak végre több tucat amerikai, kínai és európai emberi jogi aktivista Gmail-fiókja ellen adathalász-eszközökkel illetve kémprogramokkal. A támadás kiterjedt legalább húsz nagyvállalatra is. A társaság közölte: ezek az események, valamint Peking netes szólásszabadságot korlátozó törekvései - amelyeknek egyébként részben a Google is behódolt - arra késztették a céget, hogy felhagyjon a google.cn kínai keresőoldal találatainak cenzúrázásával.

A Bloomberg beszámolója szerint ha a Google a kivonulás mellett dönt, évi mintegy 600 millió dollár bevételtől foszthatja meg magát, illetve hozzásegíti a konkurens kínai céget, a Baidut, hogy könnyebben terjeszkedjen a 338 millió internetezőt számláló, így a világ legnagyobbjának számító piacon. A 2009 harmadik negyedévi adatok szerint a Baidu számít a piacvezetőnek a maga 63,9 százalékos részesedésével, míg a Google tortaszelete 31,3 százalékos.

A befektetők is pontosan a kivonulástól tartanak. A Google részvényei a hivatalos New York-i tőzsdezárás utáni kereskedésben 1,1 százalékkal 583,80 dollárra estek a Nasdaqon, míg a Baidu amerikai ADR-jei 6,8 százalékkal ugrottak meg a rendes kereskedésben.

Szakértők viszont arra hívják fel a figyelmet, hogy azért nem eszik olyan forrón a kását, a kínai piac egész egyszerűen túl nagy ahhoz, hogy a Google lemondhasson róla.

Pont e ragaszkodás okán érte több kritika korábban többek közt a Google-t és a Yahoo-t is 2006-ban az amerikai törvényhozás részéről, a cégek ugyanis akkor vállalták, hogy a piacra jutás érdekében alkalmazkodnak a kínai kormány internetes szólásszabadságot korlátozó intézkedéseihez. A Yahoo-alapító Jerry Yang 2005-ben azt állította, hogy egy bírósági ítélet kötelezte cégét, hogy olyan adatokat adjon át, amelyek később egy kínai újságíró elítéléséhez vezettek.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. YuGabe
2010.01.13. 12:12
Elkezdődött. És valamelyikőtök kérdezte, hogy mi köze van ennek a kínaiakhoz egyáltalán.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!