iPon Hírek

Súlyos vádakkal illetik az Apple-t a felhasználók

Dátum | 2010. 12. 29.
Szerző | napi.hu
Csoport | IT VILÁG

Az egyik kaliforniai szövetségi bíróságra benyújtott keresetben a panaszosok azt akarják elérni, hogy a felhasználó jóváhagyása és anyagi kompenzáció hiányában legyen tilos a személyes információk továbbítása.

Az Apple mellett más, népszerű alkalmazásokat gyártó társaságok is a megvádoltak között vannak, így a Textplus4, a Paper Toss, a Weather Channel, a Dictionary.com, a Talking Tom Cat és a Pumpkin Maker neve is szerepel a kerestben.

A felhasználók szerint a felpereseket egyik cég sem értesítette gyakorlatáról, ekképp egyikük sem kapott engedélyt arra, hogy így tegyen.

Az Apple áprilisban módosította a fejlesztői megállapodásokat, amelynek értelmében az alkalmazások nem küldhetnek harmadik félnek adatokat - eltekintve azon információktól, amelyek közvetlenül szükségesek az alkalmazás működtetéséhez.

A vádak szerint azonban a társaság nem tett lépéseket annak érdekében, hogy valójában életbe is léptesse vagy legalább igyekezzen érvényre juttatni a megváltozott szabályozást. Ennek fő oka a panaszosok szerint a hirdetői oldal nyomásgyakorlása.

Novemberben a Facebook közölte, hogy bizonyos alkalmazásai megsértették a szociális hálózatokat üzemeltető társaságok információkezelésre és -védelemre vonatkozó szabályozását; ugyanakkor ígéretet tett a probléma megoldására.

Az USA kereskedelmi minisztériumának internetes szakmai különítménye által jegyzett, karácsony előtt egy héttel publikált jelentés szerint pedig a tárcának egyebek mellett önkéntes, ám érvényesíthető etikai kódexet kellene teremtenie az információt kezelő társaságok és hirdetési cégek számára.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. Zsolt501
2010.12.29. 15:59
Sajnos az utóbbi időben én is észrevettem ez irányú dolgokat, és igazuk van hogy perelnek, mert ez kezd olyan Orwell 1984 érzetem lenni, hogy mindent megfigyelnek.
Innen már nem nagy lépés kell ahhoz hogy a megnézett dolgok alapján is ítéljenek el valakit.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!