iPon Hírek

Super Stardust Ultra – A régi örökzöld PS4-re költözött

Dátum | 2015. 03. 08.
Szerző | Magrathea
Csoport | JÁTÉK

A Super Stardust Ultra hivatalosan ugyan nem csak az átportolt változata a PS3-as Super Stardust HD-nek, de lényegét tekintve mégis ugyanaz, vagyis egy minimálisan feltupírozott változata annak. Most, hogy ezt már az elején tisztáztuk, nézzük meg miről is beszélünk, mert nyílván nem mindenki nyúzta PS3-on az eredeti játékot. A Stardust egy klasszikus árkádjáték, amiben ezerrel gyűjthetjük a pontokat. Szférikus pályán mozoghatunk egy bolygó fölött, feladatunk pedig hogy lepucoljuk a felé közelítő meteorokat és ellenfeleket. A bal analóg karral a hajónkat mozgatjuk, a jobbal pedig lövünk. Pici űrhajónk komoly tűzerővel van felszerelve, van 3 féle fegyverünk, melyek különböző típusú meteorok ellen hatékonyak, a neveik magukért beszélnek: Rock crusher, Ice splitter, Gold melter. Ezen kívül rendelkezésünkre áll limitált számú bomba és néhány plusz hajó (=élet). Segítségünkre lehet továbbá egy viszonylag sűrűn használható boost is, amivel ki tudunk törni, ha már nagyon sokan vannak körülöttünk. A fegyvereinket tudjuk fejleszteni menet közben a zöld meteorok szétlövéséből jövő extrákkal (igaz, legtöbbször csak pont jön belőlük), de szert tehetünk plusz bombákra, hajóra és pajzsra is.
5 bolygón bizonyíthatjuk ügyességünket, mindegyiknek 5 fázisa van, az utolsóban egy főellenséggel. Az első kivételével induláskor minden bolygó le van zárva, ezeket az Arcade módban nyithatjuk ki, a főellenségek elpusztításával, vagyis mind az 5 fázis teljesítésével. Az ellenségek között vannak hőkövetős bombák, vadászhajók, vérszomjas űrkukacok, egyhelyben álló kilövőtornyok, stb. Van jó néhány játékmód is, és 4 nehézségi fokozat, amik garantálják, hogy jó ideig ne unjátok meg a Stardustot. • Arcade mód: egymás után nyomhatjuk le a bolygókat; • Planet mode: ugyanaz mint az Arcade, csak kiválaszthatjuk melyik bolygón kezdjünk; • Time Attack: a lehető leggyorsabban kell végezni egy bolygóval; • Endless: nincsenek főellenségek, csak random hullámok jönnek (unalmaaaaaas); • Survival: elpusztíthatatlan bogyók töltik meg a pályát lassan, ezek közt kell túlélni; • Bomber: csak bombát lehet használni, nincs normál fegyver; • Impact: ez egy erősebb boostert ad, amivel gyorsulni lehet, ha átmegyünk az ellenfeleken, nincs más fegyver; • Blockade: na ez végre új, nem volt benne a HD-ban, vagy annak letölthető tartalmaiban. Ebben a hajónk után egy elpusztíthatatlan blokádot húzunk, ami egy jó nehéz, snake-szerű játékot eredményez. Lehet használni a boostot is, ezzel ritkásabb lesz a blokád (amin egyébként boosttal át lehet menni).
Az első hármon kívül az összes mód csak pár perces meccseket jelent, sokkal tovább ugyanis nem maradtok életben rajtuk, de ezeket nyílván az extra kihívásért nyomatja az ember, mert tényleg jó nehezek. A kérdés már csak az, hogy akkor mit hoz az Ultra a majd 8 éves elődjéhez képest, egy új játékmódon túl. Nos, minimálisan szebb háttereket, egy kicsit más HUD-ot (jobb lett boost meter), és mondhatnám, hogy lokális multiplayert, de még az is jött a HD-hoz egy későbbi DLC-ben. Van osztott képernyős kooperatív és kompetitív játékmód is. A legérdekesebb újdonság így az új közösségi lehetőség: van egy „Interactive streaming” nevű mód, ami jó móka tud lenni akkor, ha van egy kis közönségetek. Gyakorlatilag egy nagyon unalmas Endless módot indít el, ám ez izgalmassá tud válni, ha a követőitek szavazgatnak, hogy mit dobjanak be nektek a pályára. A nézőitek segíthetnek vagy akadályozhatnak is, de nem hiszem, hogy ezt túl sokan ki tudnátok használni. Egyelőre a Project Morpheus támogatással is ez a helyzet, talán érdemes lehet majd elővenni, ha később beszereztek egy VR szemüveget a PS4-hez. A játék természetesen az elődjéhez hasonlóan támogatja a sztereoszkópikus 3D-t is, és ugyanúgy 1080p, 60fpssel megy. De minden más ugyanaz, a finn készítők már másodjára tupírozták fel nekünk a Super Stardustot. Amennyiben 7 évvel ezelőtt hozzám hasonlóan rongyosra játszottátok a Super Stardust HD-t (vagy annak Vitás verzióját), ezt most én javaslom, hogy hagyjátok ki, hacsak nem vágytok egy kicsit nosztalgiázni. Ugyanaz a játék: ugyanazok a bolygók, ellenfelek és a fontosabb játékmódok is. Ha viszont szeretitek az árkád játékokat és nem volt se PS3 kontroller, sem pedig PS Vita eddig a kezetekben, akkor mindenképpen ajánlom, a műfaj igazi klasszikusa.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. tookmindeg...
2015.03.08. 13:13
PS3-on kimaxoltam, remélem majd jön plus játékokhoz, mert megvenni azért nem. Azért köszi a leírást!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!