iPon Hírek

SUSE Studio: készítsünk saját Linuxot!

Dátum | 2009. 08. 03.
Szerző | Freeman07
Csoport | IT VILÁG

A Novell, Novell SUSE Appliance Program részeként bejelentette az ingyenesen használható, web-alapú SUSE Studio Online-t, melynek segítségével akár percek alatt készíthetünk egyedi, teljes értékű Linux-os operációs rendszereket.

A SUSEStudio.com oldalon elérhető eszköz segítségével könnyen és gyorsan építhetünk testre szabott Linux disztribúciót, csupán egy webböngészőre és egy regisztrációra van szükségünk. A projekt hivatalos bejelentését közel két éves munka előzte meg, melynek keretében számos felhasználói visszajelzést gyűjtött a fejlesztői csapat. Először a 2008-as Linuxtag-on mutatták be a Studio-t a nyilvánosságnak, ezt követte az Alpha és Beta szakasz egyre több felhasználóval. A SUSE Studio jelenleg még meghívásos alapon működik, azaz az oldalon igényelni kell a regisztrációt, melyet remélhetőleg pár napon eljuttatnak a szolgáltatást használni kívánónak.


A Studio legfőbb funkciója, hogy különféle rendszereket (operációs rendszer + alkalmazások + beállítások) lehet létrehozni, testreszabni, valamint tesztelni a webböngészőn keresztül. Lehetőség van Live CD-k készítésére, vagy akár virtuális gépekben használható képfájlokká is képes alakítani a kész rendszert a SUSE Studio. A tesztelés során a Novell szerverein indul el a testreszabott operációs rendszerünk, melyet a böngészőből irányíthatunk, így megbizonyosodva a működőképességről. A SUSE Studio lehetőségeinek bemutatására egy Screencastot is készített a cég, melyet a projekt főoldalán lehet megtekinteni.


Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. b1gz
2009.08.03. 19:02
VISSZA A HIRHEZ

Jó cucc. Már próbáltam.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. hakosh2
2009.08.03. 21:35
Tényleg jó, nálunk is van egy suse-s gép. Egy-két hardver (régebbi Asus laptopban) nem működött rögtön, de ezt a hivatalos oldalon lévő leírás alapján könnyű volt megoldani. Aki most ismerkedik a Linux-szal, az talán jobban jár az openSUSE-val mint az Ubuntuval. Nekem nem túlzottan tetszett a 9.04-es Ubuntu, úgyhogy továbbra is Debian van itthon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. bszoke88
2009.08.10. 00:53
a suse felejtős linux. mellesleg, ha vki akar, varázsló nélkül is tud ilyet csinálni, ergo semmi értelme.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!