iPon Hírek

Synaptics ClickPad: érintőpad, tízujjas támogatással

Dátum | 2011. 11. 09.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A Windows 8 Metro felhasználói kezelőfelülete ütőképes támogatást kínál majd az érintésalapú vezérléshez. A felhasználói kezelőfelületben rejlő lehetőségek kiaknázásához a jelek szerint nem lesz feltétlenül szükség tábla PC alkalmazására, hála a Snyaptics legfrissebb fejlesztésének, a ClickPad-nek.

A vállalat illetékesei a Tajpejben zajló Microsoft Ecosystem Summit alkalmával mutatták be, hogy mire képes legfrissebb fejlesztésük, a ClickPad, ha Windows 8-as környezetben használják. Az érintőpad segítségével ugyanúgy kiaknázhatóak a többérintéses gesztusokban rejlő lehetőségek, mintha érintőkijelzős tábla PC-t használnánk, igaz, itt az érintés érzékeny felület jóval kisebb, mint a tábláknál. A gombok nélküli érintőpad a gyártó állítása szerint egyszerre akár tíz ujj mozgását is képes követni, így a többujjas gesztusok alkalmazása könnyedén, zökkenőmentesen megvalósítható.

Ahhoz, hogy hatékonyan működhessen a rendszer, az érintőpadnak legalább 100 x 56 milliméteres méretűnek kell lennie és társítani kell hozzá a Synaptics által kifejlesztett Inter Touch technológiát is. Az Inter Touch lényege abban rejlik, hogy nem tradicionális PS/2-es érintőpad csatolófelületet használ, amely egyidejűleg négy ujj érintését képes érzékelni, de csak két ujj mozgását tudja valós időben lekövetni. Az új technológia egy, már meglévő ipari szabványra épül, amely nagysebességű buszt használ – ezzel valószínűleg az USB 2.0-s csatolófelületre próbáltak utalni a vállalat illetékesei. Maga az Inter Touch a jelek szerint egy nyílt architektúra, amit a többi érintőpad gyártó is szabadon alkalmazhat.

Az előzetes információk alapján tehát igen érdekesnek tűnik az újítás. Hogy miként működik a gyakorlatban? Nos, erről az alábbi videó ad némi képet.


Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. mikej95
2011.11.09. 18:50
Olyat még nem láttam, de ennek sincs sok értelme, egy gyereknek sem fér rá mind a 10 ujja egy ekkora tapipadra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. prohlep
2011.11.09. 18:53
"érintőpad, tízujjas támogatással"

Csajok ezt az uzemmodot mar regota tamogatjak!

Viccet felreteve, 10-magos proci eseten egyszerre 10 ikonra klittyenhetunk, es egyszerre 10 program indulhat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Zabalint
2011.11.09. 19:10
Én most épp Apple laptopon dolgozok, és arra ha jól tudom 4 ujjas funkciók állíthatók be maximum. Én 2-ig használom(görgetés), 3 és 4 ujjas szarakodásnak nem sok értelmét látom, ok, lehet aki betanulja, annak jó valamire, de szerintem nem éri meg a fáradtságot azzal szívni. Szóval szerintem 2 ujj támogatása bőven elég, mint ahogy a legtöbb Asuson van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. MrJerk
2011.11.09. 19:59
Jól látom, hogy lényegében nincs egérkurzor sem? Csak találomra kell jó helyen megbökni a tapit?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Tuzvihar
2011.11.09. 20:16
Ennek amugy semmi értelme nagyobb touchpadnak. A mostani "pici"-n is simán elvan az ember.
10 ujjas érintőképernyő. Nahh az már lenne valami. Arra már érdemes lenne beruházni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Nagysandor...
2011.11.09. 22:28
Úgy látom, hogy ez a vakon tapicskolás ne, csak nekem szúrt szemet. Sokkal ésszerűbb, ha csak gesztusokhoz kell több ujj a rámutatás pedig kurzorral menne egy újjal.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. haly
2011.11.13. 17:06
MrJerk jól mondod. Nekem is feltűnt, és itt is van a buktatója a dolognak. A csávó is csak 3adikra tudta eltalálni az ikont a végén
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!