iPon Hírek

Synergy: az Nvidia Optimus asztali megfelelője

Dátum | 2011. 04. 26.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az AMD és az Nvidia videokártya kínálata már-már teljesnek mondható, ha azt vesszük, hogy a két gyártó minden szegmensben kínál már olyan videokártyákat, amelyek a legfrissebb technológiák köré épülnek. Természetesen egy-egy újdonság érkezésére még lehet számítani – például a GeForce GTX 560-as modellére – de összességében videokártya fronton a jelenlegi generációk már teljesnek mondhatóak.


Mostantól az AMD-nek és az Nvidiának jut egy kis ideje némi technológiai fejlesztésre: a vállalatok a korábbi hírek szerint jelenleg a Lucid Virtu szoftverének ingyenes változatain dolgoznak, természetesen külön-külön. Az AMD megoldásáról még nem érkezett hír, de az Nvidia esetében már tudható, hogy a Virtu-rivális technológia, illetve szoftver a Synergy nevet viseli majd és az idei Computex alkalmával, június folyamán mutatkozik be hivatalosan. A technológia lényege, hogy az asztali konfigurációknál is elérhető lesz egy, a noteszgépekből már ismert Nvidia Optimus eljáráshoz hasonló megoldás, amely lehetővé teszi, hogy mind az integrált videó vezérlő, mind pedig a GeForce GPU-(k) munkára foghatóak legyenek. Az új technológia kifejezetten a Sandy Bridge processzorokhoz készül.

A Synergy a Lucid Virtu-hoz hasonlóan azokkal a hatos sorozatú Intel lapkakészletekkel tud majd együttműködni, amelyek rendelkeznek FDI linkkel, azaz lehetőséget biztosítanak a processzorban rejlő IGP kiaknázására. A szóban forgó lapkakészletek között a H61-es, H67-es és Z68-as megoldások vannak jelen. Utóbbiaknál, azaz a Z68-as megoldásoknál nem csak egy, hanem akár két GeForce videokártyából álló multi-GPU rendszer is építhető, amelynél alacsony 3D-s terhelés esetén az IGP-re, míg játék vagy egyéb komolyabb 3D-s terhelést jelentő alkalmazás futtatásakor a videokártyákra támaszkodik a rendszer. Ezzel a megoldással a videokártya és az IGP előnyei tökéletesen kiaknázhatóak: szükség esetén rendelkezésre áll a megfelelő 3D-s teljesítmény, míg alacsonyabb terhelésnél az IGP-re vált a rendszer, így jelentős mennyiségű energia megtakarítását teszi lehetővé. A rendszer használatához – ahogy a Lucid Virtu esetében is – az alaplap videó kimenetére kell csatlakoztatnunk az adott monitort. Komolyabb 3D-s terhelés és PhysX használatakor az IGP egyszerű megjelenítő vezérlőként üzemel (mint az NVIO2), a rendereléssel, illetve a komplex grafikai vagy fizikai számításokkal kapcsolatos feladatokat pedig a videokártya vagy videokártyák végzik. Az IGP használatakor a rendszer úgy viselkedik, mint egy átlagos, integrált videó vezérlővel ellátott konfiguráció.


A technológia profilok alapján képes eldönteni, hogy az adott alkalmazásnak melyik videó vezérlőre van szüksége, de a felhasználók akár manuálisan is váltogathatnak a videokártya vagy videokártyák, illetve a második generációs Intel HD Graphics sorozatú IGP között. A H61-es és H67-es alaplapok esetében egyetlen videokártya elhelyezésére van mód, de a Z68-as lapkakészlettel ellátott termékeknél már kétkártyás rendszert is építhetünk, amely tökéletesen együttműködik a Synergy technológiával. Akár egy, akár többkártyás rendszer építünk, az Intel QuickSync névre keresztelt hardveres videó transzkódoló eljárását mindenképpen kihasználhatjuk, amikor a rendszer IGP módban fut.

Érdekesség, hogy a technológia használatához a gyártóknak nem kell licencdíjat fizetniük. A támogatott alaplapok, azaz azok, amelyek a fent felsorolt lapkakészletek valamelyikére épülnek, kapnak egy kódot, ami a rendszer BIOS-ában foglal helyet csak úgy, mint ahogy ezt az SLI technológia engedélyezésénél is alkalmazzák. A kód meglétét a szoftver ellenőrzi, és ha minden rendben van, elindul.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. somakb
2011.04.26. 13:28
Ennyit jelent, hogy már az Optimussal rengeteg tapasztalatot gyűjtöttek...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. iroh
2011.04.26. 14:35
jó ez a cucc, nekem az optimus is jól teljesít
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. twollah
2011.04.26. 15:55
Legyen mar junius.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. prohlep
2011.04.26. 20:21
"At least one display must be connected to iGPU."

Eleg furcsan hangzik. Nem mukodik a gep, ha egyetlen monitort sem dugunk ra? Az itt most reszletkerdes, hogy raadasul az iGPU-ra kell kotni. De miert fontos, hogy legyen rajta monitor?

Tudom, hogy sokan monitorokkal hasznaljak a gepeket, de az azert fura, hogyha csak feldugott monitorral indul egy gep.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Leeroy
2012.07.24. 15:15
Tud erről valaki valamit, hogy ezzel mi lett? Nem lelek semmit a neten, különösen az NV oldalán mély a hallgatás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!