iPon Hírek

Szabadalami megállapodást kötött az LG és a Google

Dátum | 2014. 11. 05.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Google és az LG bejelentette, hogy átfogó szabadalmi megállapodást írtak alá. A két vállalat nagyon hosszú távra tervez, és az elmondásuk alapján minden lényeges termék és technológiai leírást meg fognak egymás között osztani. A keresztlicenc-megállapodás a hivatalos közlemény szerint nem kevesebb mint tíz évre szól, tehát egészen 2024-ig fog tartani. Az LG és a Google is megelégedésének adott hangot a fejlemények kapcsán. „Örömünkre szolgál, hogy megköthettük ezt a megállapodást egy olyan vezető globális technológiai vállalattal, mint az LG.” - mondta Allen Lo, a Google megbízott jogtanácsosa. „Az ilyen együtt kidolgozott keresztlicenc megállapodás után a vállalatok összpontosíthatnak arra, hogy kiváló termékeket és szolgáltatásokat csináljanak a világ összes fogyasztójának.” „Az LG fontosnak tartja a kapcsolatát a Google-lel, és ez a megállapodás hangsúlyozza a két vállalat elkötelezettségét az iránt, hogy olyan új termékeket és technológiákat fejlesszenek, amelyek növelik a fogyasztók életszínvonalát.” – nyilatkozta J.H. Lee, az LG Electronics Szellemi Tulajdon Központ kinevezett igazgatója és ügyvezetője. A Google és az LG egyébként két készüléken is dolgozott már együtt, így a mostani együttműködés ilyen tekintetben nem teljesen váratlan. A Nexus 4 és a Nexus 5 hardverét is a dél-koreai vállalat készíthette el 2012-ben és 2013-ban.
Ez a mostani megállapodás nagyon fontos a szabadalmi trollok ellen folytatott harcban, ahogy arra a Google és az LG is utal közvetve a nyilatkozatokban. Miről is van szó? Napjainkban jóformán iparággá nőtte ki magát a szabadalmakból való bevételszerzés. Elképesztő mennyiségű pénzek kerülnek kifizetésre a különböző szellemi tulajdonokkal rendelkező vállalatoknak, akik sok esetben egyébként csak úgy kapcsolódnak a bejegyzett szabadalmakhoz, hogy méltányos áron megvásárolták azokat korábban. Egy 2012-es becslés szerint összesen 30 milliárd dollárt kerestek olyan cégek, amiknek lényegében a licencezés a fő profiljuk; és ez az összeg gyorsan nő. Évente csak az Egyesült Államokba több mint ötezer szabadalmi pert kezdeményeznek és az esetek többségében a bíróságok kénytelenek az innovatív cégek ellen ítélni, hiszen a szabadalom, ami valamilyen módon köthető egy általában sokkal komplexebb termékhez, valóban a másik fél kezében van. A szabadalmi trollok egyre jelentősebb mértékben lassíthatják a fejlődést az ilyen ügyekkel, és ezért láthatunk egyre több olyan megállapodást, amire korábban valószínűleg nem kerülhetett volna sor.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. yoman3d
2014.11.05. 16:22
"szabadalmi trollok", vagyis Apple
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. j.panzer
2014.11.05. 16:28
Úgy fest, hogy a Google megunta a Samsung Tizen-es zsarolásait, és felhoz a Samu mellé egy konkurenst, hogy csökkentse a függőségét, és hogy neki is legyen zsarolási pozíciója. Ügyes.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. j.panzer
2014.11.05. 16:47
Mondjuk kár, hogy nem a Sony-t szúrta ki. Nexus Sony. Nyami. Már ha nem lenne tégla nagyságú.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. DemonDani yoman...
2014.11.05. 17:37
Az Apple nagyon messze áll a valód szabadalmi trolloktól.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. mikej95 Demon...
2014.11.05. 18:20
Gondolom akkor nem hallottál a lekerekített élű téglalap esetéről. Vagy az Apple cuccokra nagyon hasonlító Braun termékekről.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. DemonDani mikej...
2014.11.06. 11:27
Apple cuccokra hasonlító Braun termékek?

Ezt a történetet szerintem te rosszul ismered. Az Apple másolta le a Braun régi termékeit, nem pedig fordítva. És senki nem perelt be senkit, de ha valaki perelt volna, az akkor a Braun lehetett volna. Legjobb tudomásom szerint ennyi a történet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!