iPon Hírek

Szabályozza az EU a kalózadót

Dátum | 2010. 10. 26.
Szerző | Gabriel
Csoport | MULTIMÉDIA

Felemás ítéletet hozott az Európai Bíróság egy spanyolországi ügy kapcsán, lényegében egyidejűleg támogatva és el is ítélve a digitális adathordozókra, -rögzítőkre és lejátszókra kivetett kalózadót.

A spanyol ügy mindössze annyi, hogy egy ottani jogvédő szervezet, az SGAE azt követelte a Padawan fogyasztói elektronikai vállalattól, hogy fizessen nekik a különböző adattároló-, adatrögzítő- és zenelejátszó-eladásai után, mert ugye ezeket a vásárlók mind használhatják kalózkodásra, és nyilván használják is, ami pedig bevételkiesést jelent, mint tudjuk, és azt bizony kompenzálni kell.

A Padawan azonban nem hagyta annyiban a dolgot, és az Európai Bírósághoz vitte az ügyet, ami végül egy olyan határozattal állt elő, aminek lényegében egyaránt a nyertesei a jogvédők és a Padawan is: a kompenzáció igénye jogos, de csak a tényleges elkövetőkre vonatkozóan; más szóval, a vállalatok nem kötelezhetőek fizetésre, mivel ők csak gyártanak és forgalmaznak, de ők maguk nem kalózkodnak, csak a vásárlóik, és ezért a kompenzációt is a vásárlóktól kell begyűjteni, nem a vállalatoktól.

Mindez pedig végeredményben vélhetőleg annyit tesz, hogy a Padawan megúszta a fizetést, de ettől függetlenül nem lesznek olcsóbbak a termékeik, mivel a kompenzációs felár továbbra is rajtuk marad, csak az eztán más csatornákon jut majd el a jogvédőkhöz. Ha pedig az ítéletet általános EU-s gyakorlattá emelik, akkor a vállalatok EU-szerte jól járnak ugyan, de egyéb változás valószínűleg nem várható.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. cjoe
2010.10.26. 09:11
Tehát akkor ha jól veszem ki, szerencsétlen polgárnak meg kell fizetni a "kalóz" adót, ha vesz mondjuk egy üres dvd-t, mert hátha bűnözi fog vele. Plusz ha ne adj Isten tényleg rámásol valami nem legálisat és lebukik, akkor meg még jól meg is büntetik? Mert ha ez így van, akkor mi értelme a "kalózadónak"?
És mi van akkor ha az illető mondjuk a saját cuccait, fényképeket, saját készítésű zenéket stb, stb tárol azon a bizonyos korongon? Akkor a vállalat visszaadja a kalóza adót? Netán az ú.n. jogvédők nyitják ki a pénztárcájukat? (nyugi azért ennyire nem vagyok naiv ) Vagy akkor már eleve bűn ha valaki üres dvd-t vesz és mindenképpen sújtja a kalóz adó?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. berner
2010.10.26. 11:44
ez egy buziság...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. prohlep
2010.10.26. 13:00
Jogallamisag, mint az egyik legszegyenteljesebb emberi talalmany, most a jog terroraval megvadolja az OSSZES fogyasztot, ime:

"a kompenzáció igénye jogos, de csak a tényleges elkövetőkre vonatkozóan; más szóval ... ... ... a kompenzációt is a vásárlóktól kell begyűjteni, nem a vállalatoktól."

Ugye vilagos: a jogallamisag egy indokkal felmenti a vallalatokat, es UGYANAZON indokkal rogton megvadolja az OSSZES fogyasztot.

Jogallami terror. A FOGYASZTOK KOLLEKTIV BECSULETSERTESE, TUDATOSAN, A JOGALLAM ALTAL.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. tomazolika
2010.10.26. 13:38
Ezen is látszik hogy minden a kis embereken csattan ...
Hát nyilván nem a nagyvállalatok fizetnének,hanem mi.
De különben meg nem feltételezhetik minden emberről hogy kalózkodik , és csak az fizessen aki tényleg elkövet ilyesmit , bizonyítsák be ( ami kivitelezhetetlen ) és lehet fizettetni..
a végén a netér is dupla annyit fogsz fizetni mert biztos kalózkodsz.....
tiszta buziság....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Terror
2010.10.26. 14:34
Jogállam, igen, a nagy befolyású vállalatoknak joguk van téged meglopni, neked meg jogod van hallgatni... Vagy pedig, ha már akkor is bűnöző vagy, ha nem is, legalább töltsél le nyugodtan mindent, aztán ne foglalkozz többet a dologgal.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Avisto
2010.10.26. 18:18
Minden megszülető csecsemőnek vágják le a kezét mert biztos lopni fog vele!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!