iPon Hírek

Szagtalanítás az aktív zajszűrés mintájára

Dátum | 2014. 10. 31.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Illatanyagok megfelelő kombinálásával hozná létre a fehérzaj szaglásra vonatkoztatott megfelelőjét egy amerikai kutatócsoport. Az IBM Thomas J. Watson Kutatóközpont és az Illinois-i Egyetem szakértőinek új szagtalanítási eljárása az aktív zajszűrő fejhallgatók működési elvére épül. Az hallható és a vizuális jeleket viszonylag könnyű manipulálni, mivel mindkettő hullámtermészetű, így matematikailag leírható, és a célnak megfelelően módosítható is. A szagok és illatok terjedése és észlelése viszont komplex kémiai reakciókon, fizikai tulajdonságokon és egyéb faktorokon múlik, ezért viselkedésüket jóval bonyolultabb megjósolni és befolyásolni is. Kush Varshney és Lav Varshney viszont állításuk szerint megoldották a problémát, és az általuk megalkotott matematikai modell segítségével képesek megjósolni, hogy az adott anyag fizikai és kémiai jellemzői alapján hogyan fogja észleli annak illatát emberi szaglórendszer. A rendszer egy részletes illatadatbázishoz kapcsolva működik, vagyis az egyes szagok besorolása bizonyos jellegzetes illatok, és az ezekhez kapcsolt pontértékek alapján történik. (Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy adott anyag kipárolgása például 5,6 pontértékkel krétaillatú, mínusz 3,2 pontértékkel kelkáposztaszagú, és enyhén, 0,8 ponttal hasonlít a cédrusfa illatára.) A pontértékeknek és a szagoknak aztán az adott illat semlegesítésekor van nagy szerepe, hiszen a szagtalanítás során egy olyan illatanyag létrehozása a cél, amelynek hozzáadásával az összesített pontértékek nullára jönnek ki. Korábbi kutatások igazolták, hogy nagyjából 30 illatanyag keverékéből létrehozható az orr által teljesen semlegesnek ítélt „fehérszag”, a fehérzaj szaglásra vonatkoztatott megfelelője. A Varshney fivérek szimulációi alapján 38 illatanyag megfelelő arányú keverékével csaknem tökéletesen semlegesíthető a hagyma, a savanyú káposzta, a füstölt tonhal, illetve a szintén rendkívül büdös durián nevű gyümölcs szaga. A szakértők a gyakorlatban ugyan még nem próbálták ki szagsemlegesítő rendszerüket, de meggyőződésük, hogy a matematikai modell alapján működhet az elképzelés. Noam Sobel, a Weizmann Intézet kutatója és a fehérszag-koncepció kitalálója is megvalósíthatónak tartja az ötletet. A szakértő egyébként szintén egy szagsemlegesítő rendszeren dolgozik, a kivitelezés során azonban problémák óriási halmazával találta magát szembe. Elmondása szerint azonban csak idő kérdése, és megépülhetnek az első fehérszag-generátorok. És hogy milyen illata van a fehérszagnak? „Nem túl kellemes, de nem is vészes. Nem mondanám, hogy étvágygerjesztő, de nem is annyira borzasztó” – mondja a kutató.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. cheatergs
2014.10.31. 21:51
Itt valami nem kerek.
A fehér zaj nem a totális csend, amit itt párhuzamba állítanak a szagsemlegességgel, hanem éppen hogy minden frekvencia egyszerre. Szóval akkor most vagy pillanatok alatt elfárasztják az orrot az összes illatanyag egyszerre ható érzékelésével, vagy nagyon nem ezt akarja jelenteni.

Amit pedig a képen látható emberke művel, na, azt ne csinálja senki a való életben!=) Általánosban kémia órán megtanították, hogy az ismeretlen folyadékot először mindig a kémcső irányából magunkra legyezzük, és ha nem érezzük töménynek, akkor szabad megszagolni. Nagyvonalúan arra gondolok, hogy itt már a második fázist ábrázolják.=)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. atti2010 cheat...
2014.10.31. 21:53
Amúgy sem tetszik a dolog mert a rossz szagokat nem elfedni kell hanem maga a forrást megszüntetni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Avisto atti2...
2014.11.01. 16:20
Azért erre nem minden esetben van lehetőség.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. simkotec
2014.11.02. 10:35
meg nyillik a zöld út a drogcsempészeknek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Taranisz cheat...
2014.11.02. 12:14
Nekem is ez jutott eszembe, hogy a fehérzaj az a fül "megvakítását" célozza olyan módon, hogy minden általunk hallható frekvencián egyszerre gyakorol hatást a halló szervre.

Ha ez a kísérlet is így akarja elérni, hogy ne érezzünk semmit akkor okés, akkor korrekt a leírás, de a cikk alapján nem ez a céljuk hanem az, hogy a szagokat/illatokat elfedjék és nem az hogy a szaglószervet 100-on elárasszák információval és így tegyék "vakká".
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!