iPon Hírek

Szalamandra módra gyógyuló egerek

Dátum | 2012. 10. 02.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A szalamandrák, valamint néhány egyéb gyík- és ízeltlábú faj képviselői híresek arról, hogy akár teljes végtagjukat is képesek  visszanöveszteni, ha elveszítették azt. Emlősök esetében azonban ez a fajta regeneráció általában igen korlátozott, és mostanáig azt hitték a kutatók, hogy nem is nagyon létezik. Az emlős egyedek, ha túlélik egy-egy szervük vagy végtagjuk elvesztését, normális esetben nem képesek újranöveszteni azt, ehelyett egyforma sejtekből álló heg képződik a seb helyén.

Egy új kutatás azonban fényt derített arra, hogy egyes tüskésegér fajok a hátukon található bőr akár 60 százalékának elvesztését is képesek kiheverni, és helyette hegesedés nélküli, teljes értékű, szőrrel borított bőrt növeszteni. A különleges képességet a ragadozók elleni védekezésre használják a rágcsálók: ha az állatot elfogja valami, a hátán található bőrből darabok szakadnak ki, így az egér kiszabadulhat támadója szorításából, bőre pedig emlőshöz mérten példátlan ütemű és mértékű gyógyulásba kezd.


A Floridai Egyetem kutatói úgy döntöttek, hogy közelebbről is megvizsgálják a különleges állatokat. A tüskésegerek hátán a sünfélék tüskéihez hasonló megerősödött, merev szőrszálak vannak, innen ered elnevezésük. Rendkívül igénytelen állatok, amelyeket előszeretettel tartanak terráriumban is. Az ilyen egyedek tulajdonosai figyeltek fel arra, hogy az egerek időnként darabokat hagynak el a bőrükből, ha kézbe veszik őket. A szakértők Kenyában kutatták fel a tüskésegerek vadon élő képviselőit, és alaposabb vizsgálatok után kiderült, hogy a hátukon található bőr, valószínűleg a nagyobb szőrtüszőknek köszönhetően, hússzor gyengébb, mint a házi egér bőre, és sokkal gyorsabban is gyógyul annál.

Néhány gyíkfaj ismert arról, hogy elveszíti bőrének egy részét a menekülés biztosítása érdekében, de ezek is csak a legfelső hámrétegeket dobják le. A tüskésegér ezzel ellentétben teljes mélységében elveszíti bőrét az érintett felületen, így az alatta található izmok is napvilágra kerülnek. Ennek visszanövesztése pedig jóval nagyobb feladat, mint a gyíkok esetében.

A gyógyulási folyamat egyébként nagyjából úgy zajlik az egér esetében is, ahogy a szalamandra újranöveszti végtagjait. A sebet elsőként beborító sejtréteg alatt rövidesen embrionális őssejtek, úgynevezett blasztémák jelennek meg, és ezekből fejlődnek ki a bőrt felépítő különféle sejtek. A többi emlősfaj esetében ezek a sejtek hiányoznak ahhoz, hogy az adott szerv teljes mértékben regenerálódni tudjon. A szakértők ezért most azt kutatják, hogyan fejlődnek ki a felnőtt tüskésegerekben a blasztémák, azt remélve, hogy ennek megértése révén talán az emberi gyógyulási folyamatok is fokozhatók lehetnek. 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. fallosz
2012.10.02. 14:19
And it begins...


 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2012.10.02. 16:15
Ide a génekkel!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. mikej95
2012.10.02. 16:52
Na meggénkezelnek pár ilyen egeret és lesz egy emberi őssejtgyáruk 0-ás vércsoporttal. A mai technológia mellett lehetséges.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. stranger
2012.10.03. 06:37
Lehetséges, de nem lesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!