iPon Hírek

Szállítási gondok az XO laptopoknál

Dátum | 2008. 01. 29.
Szerző | Freeman07
Csoport | NOTEBOOK

Sokan, akik az XO laptopot a Give One Get One promócióban vásárolták meg, még mindig nem kapták meg hőn áhított hordozható számítógépüket.

Az OLPC-szervezet (One Laptop per Child) azért alakult, hogy olcsó laptopokkal lássa el a fejlődő országokat. A szervezet alakulása óta számos problémába ütközött mind a gyártással mind az újonnan érkezett piaci versenyzőkkel kapcsolatban.

Az OLPC fénye akkor kezdett elhomályosulni, amikor a beharangozott 100 dolláros ár helyet 188 dollára jött ki egy laptop előállítási költsége. Ezután a gyártás késlekedett, és egyre kétségesebbé vált, hogy valaha ki fog kerülni egy darab XO is a gyártósorokból. Ráadásul megjelentek a konkurens cégek is, például az Intel a Classmate laptopjával.

A karácsonyi szezon idején indította el az OLPC a Give One Get One promóciót, melynek értelmében bármilyen kanadai vagy amerikai polgár egy XO laptop személyes használatra való megvásárlásával egy másikat a fejlődő országok gyermekeinek adományoz. Mindez 400 dollárba kerül az adományozónak. Körülbelül 80 000-en döntöttek a program ilyen módon való segítésével.


Jackie Lustig az OLPC szóvívője a PC World-nek azt nyilatkozta, hogy valóban vannak késlekedések, és ezért türelmet kérnek az adakozóktól. Állítása szerint elsősorban a fejlődő országoknak való szállítást hajtják végre, és csak aztán a kanadai, amerikai állampolgároknak.

Sokan aggodalmukat fejezik ki amiatt, hogyha a 80 000 XO laptop kiszállítása a világ fejlettebb részére (Kanada, Egyesült Államok) gondot okoz, akkor hogy fognak a legfejletlenebb országok többezer laptopot szerezni. Az OLPC válasza erre, hogy sokkal egyszerűbb 80 000 egység XO-noteszgép kiküldése egyszerre, mint 80 000 darab különálló egység kiszállítása.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!