iPon Hírek

Szalmonella- járvány mogyoróvaj miatt

Dátum | 2007. 02. 27.
Szerző | Borisnyikova
Csoport | SZÓRAKOZTATÓ

Még Erin Brockovich is beszállt az ügybe.

Hétfőn 40 államban összesen több mint 300 ember  betegedett meg a Wal-Mart Peter Pan márkájú mogyoróvaj fogyasztását követően. Az ügyvédi irodák - köztük az Erin Brockovich-ot alkalmazó (amely a Julie Roberts szereplésével készült film által vált ismertté) - már elkezdték benyújtani kártérítési kereseteiket a Con Agra, a mogyoróvaj gyártója ellen.

Legalább kilenc ügyről tudósítottak Alabamából az Associated Press ügynökség jelentése szerint. „Feltehetőleg mind a kilenc esetben ugyanarról a mogyoróvajról van szó,” mondta el a járványügyi szakértő, Dr. J.P. Lofgren.


Patti West, az Alabamai Cooperative Extension helyi, élelmiszerbiztonsági ügynöke elmondta, hogy szokatlan, hogy a mogyoróvaj okozna ilyen jellegű problémát. „A baktériumok egyszerűen nem érzik jól magukat a magas zsírtartalmú, kevés folyadékot tartalmazó ételekben,” mondta West.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy több nagyobb szalmonellajárvány is előfordult már magas zsírtartalmú ételektől. Egy a Journal of Food Protection-ben novemberben megjelent tanulmány alapján a kutatók arra gyanakodnak, hogy mogyoróvaj zsírja kevés vízzel együtt megfelelő körülményeket teremthet három szalmonella-típus számára a pasztőrizálás ellenére is.

A szalmonella kitörésével kapcsolatos nyomozás kivetnivalókat talált a csomagolás módján. Az Associated Press szerint a kutatók piszkos üvegekre gyanakszanak, s szerintük ez okozhatta a problémát.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. papszi
2007.02.27. 20:38
Még Erin Brockovich is beszállt az ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!