iPon Hírek

Számba vették a veszélyes aszteroidákat

Dátum | 2012. 05. 23.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A WISE elnevezésű infravörös csillagászati műhold megfigyelései alapján a NASA számba vette a Naprendszer Földre potenciális veszélyt jelentő aszteroidáit. Ez utóbbiak az úgynevezett földközeli objektumok egyik csoportját alkotják, amelyek közös jellemzője, hogy 8 millió kilométernél közelebb haladnak el bolygónk mellett, ezért fennáll a velük való ütközés lehetősége. Az említett kisbolygók kellően nagyok ahhoz, hogy egy esetleges ütközés során túléljék a Föld légkörében tett utazást, és becsapódjanak a felszínbe regionális vagy nagyobb mértékű károkat okozva.

A WISE 2009 decemberében állt pályára és kétszer pásztázta végig az égboltot mielőtt 2011 elején hibernációs módba lépett. Működésének ideje alatt körülbelül 600 földközeli kisbolygóról készített felvételt, amelyek közül 135 mindeddig ismeretlen volt a kutatók számára. A WISE az aszteroidák átmérőjét is lemérte, valamint a visszaverődések alapján adatokat szolgáltatott az objektumok valószínű összetételéről is.


A WISE-küldetés kifejezetten aszteroidavadászatra koncentráló része a NEOWISE (NEO, vagyis Near-Earth Object, földközeli objektum). A program során egy 107 veszélyesnek tűnő kisbolygóból álló minta alapján vontak le következtetéseket a Naprendszer teljes aszteroidakészletére vonatkozólag. Az eredmények alapján nagyjából 4700 (±1500) száz méternél nagyobb átmérőjű, potenciálisan veszélyes kisbolygóval számolhatunk. A feltételezett teljes mennyiség 20‒30 százalékáról rendelkezünk jelenleg ismeretekkel.

„A NEOWISE analízise alapján jó úton haladunk afelé, hogy megtaláljuk a Földre ténylegesen veszélyt jelentő égitesteket” ‒ mondja Lindley Johnson, a NASA földközeli objektumok észlelésével foglalkozó programjának vezetője. „Ugyanakkor még rengeteg ilyen kisbolygó vár felfedezésre, és ezek megtalálásához koncentrált erőfeszítésekre lesz szükség a következő évtizedek során, mivel komoly károkat okozhatnak a Földben, és persze jövőbeli küldetések végcéljai is lehetnek.”


A NEOWISE elemzése alapján nagyjából kétszer annyi veszélyes aszteroida halad a Földhöz képest alacsony dőlésszögű pályán, mint korábban feltételezték. Ezek nagyjából bolygónk pályasíkjában mozognak és nem különösebben nagyméretűek. Keletkezésük hátterében valószínűleg egy, a kisbolygóövben történt valamikori ütközés áll, melynek során egy alacsony dőlésszögű pályán haladó nagyobb objektum sok kisebb égitestre esett szét. A törmelék egyes darabjai az ütközés során kikerültek az övből és egyre közelebb keringtek a Földhöz, míg végül elérték a veszélyesnek titulált zóna határát.

Ezek a fajta aszteroidák nagyobb eséllyel ütközhetnek neki a Földnek, mint elnyújtottabb és nagyobb dőlésszögű pályán keringő társaik, és persze közelségük miatt a jövőbeli felfedezőutak célpontjaiként is esélyesebbek. Ráadásul anyaguk is kedvezőbb az esetleges bányászat szempontjából, mivel többnyire valamilyen kőzetből és/vagy fémekből állnak. Az összetétel pontos megállapítása azért is fontos, mert ennek alapján lehet megjósolni, hogy az adott kisbolygó elég-e légkörben vagy eléri a felszínt.


 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. tk36
2012.05.23. 16:29
Na végre.
Elég sok ez a veszélyes kisbolygó szám.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. uristen
2012.05.23. 18:37
Vagy lehet eppen ellenkezoleg... ha sikerul nyersanyagkent felhasznalni oket, nem veszelyesek, hanem jotekonyak, persze amig nem csapodnak a Foldbe. Bar csak utak epitesere tokeletes anyag lenne...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!