iPon Hírek

Számítógépek az agy mintájára

Dátum | 2009. 11. 10.
Szerző | Gabriel
Csoport | FŐ EGYSÉG

Hagyományos processzorokban gondolkodva mintegy 10 megawattra lehetne szükség az emberi agy képességeinek eléréséhez, állítja Kwabena Boahen, a Stanford Egyetem számítástechnikusa, majd rögtön hozzáteszi azt is, hogy az ő új fejlesztésű "Neurogrid" (=idegrács) szuperszámítógépe ugyanerre mindössze 20 wattal is képes lehet.


Hogy egy kissé szemléletesebbé tegyük a dolgot, 10 megawatt annyi, amennyit mondjuk egy kisebb vízierőmű termel, míg 20 wattot egyetlen, meglehetősen gyengécske fényű villanykörte fogyaszt. Meglepő módon azonban az agyunk valóban ilyen csekély energiamennyiséggel dolgozik - és érdekes módon a hatékonysága sem maximális. A jelek szerint azonban mégis határozottan érdemes lenne lemásolni a működési modelljét.

Bármilyen furcsán is hangzik, de kutatók vizsgálatai megerősítették, hogy az agyunk mintegy 100 milliárd neuronja meglepően megbízhatatlan; a szinapszisaik időnként 30-tól akár 90%-ig terjedő arányban is egyszerűen csődöt mondhatnak - ám az egész együtt mégis jól működik. Egyes tudósok szerint a neurális háttérzáj például az emberi kreativitás elengedhetetlen alapfeltétele. Boahen és egy maroknyi hasonló gondolkodású kutató világszerte tehát épp azon dolgozik, hogy ennek a "zajos" agyi modellnek a lemásolásával az energiahatékony, intelligens számítástechnika egy egészen új korszakát nyithassák meg előttünk. A Neurogrid pedig nem más, mint e megközelítés teszteszköze.

A legtöbb modern szuperszámítógép legalább akkora, mint egy hűtőgép, és mintegy 100.000-1.000.000 dollár értékű áramot zabál évente. Boahen Neurogridje elfér egy pénztárcában, pár D elemmel is vígan működik, és mégis, ha minden jól megy, képességeiben utolérheti a "hűtőszekrényeket". Immár egymillió neuront zsúfolt össze az új szuperszámítógépén (ami szép eredmény a tavalyi 45.000-hez képest), 2011-re pedig reményei szerint már 64 milliónál tarthat majd, ami kb. egy egér agyának feleltethető meg. Az emberi szint tehát eltarthat ugyan még egynéhány évig, de a jelek szerint még így is meglehetősen közel van.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. Phantomstr...
2009.11.10. 21:17
Hmmm. Neuron mintájú processzor. Hol is hallottam ilyet? Terminator 2
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. calvez
2009.11.10. 21:32
"egy egér agyának feleltethető meg" ez nagyon aranyos elképzelve. Remélem jut valamire a csóka.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. jani00 Phant...
2009.11.10. 21:31
Én nagyon érdekesnek találom aki kicikizi az is tisztában van vele ,hogy meg lehet építeni gondoljunk csak a régi hatalmas számítógépekre amik egy egész termet elfoglaltak és ma egy 500ft os számológép is többet tud egy gombelemel.Ha ezt levetítjük a mai modellekre akkor:egy szuperszámítógép képessége egy max laptop méretű valamiben.Persze ha a Roadrunner szuper gépre gondolunk akkor már lehet ,hogy egy atx es házat kapnánk

Ha ez a tudósoknak sikerül akkor elég kemény gépeket fognak építeni.Remélem sikerül megéljem ,hogy forgalomba hozzák.

Érdekesség:"A 250 tonnás Roadrunner bődületes teljesítményét nukleáris fegyvertesztek szimulációjára használják majd elsősorban, mivel az ország 15 éve nem folytat kísérleti atomrobbantásokat. A Roadrunner nagyjából egy nap alatt végez egy olyan feladattal, mely 10 éve még 3 évet vett volna igénybe
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Szerzetes
2009.11.11. 12:54
Skynet a 64 millió neuronjával életre kel és sajtot rendel az internetről
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Joachim21
2009.11.11. 14:03
Nemtudom, hiába építed meg, hiába fog gyorsabban "jobb" döntéseket hozni egy embernél, akkor is csak egy lelketlen gép lesz! Pont emiatt tartom veszélyesnek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. advent
2009.11.11. 17:33
Ezen már futna a GTA 4 is 2560x1600-ba maxon legalább 6000 fps-el
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!