iPon Hírek

Szárnyra kelt a robotmedúza

Dátum | 2014. 01. 15.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A kisebb-nagyobb repülő robotok tervezésekor a fejlesztők gyakran merítenek ihletet a madarak vagy a rovarok világából. A New York Egyetem alkalmazott matematikusai, Leif Ristroph és Stephen Childress szerkentyűje azonban egy jóval szokatlanabb organizmusra hasonlít, amely ráadásul nem is repülő, hanem úszó élőlény: négyszárnyú szerkezetük olyan, mintha egy repülő medúza lenne, a végeredmény pedig jóval stabilabb a levegőben, mint rovarokat imitáló hasonló robotok többsége. A prototípus alapja egy szénszálas keret, amelyhez két pár vékony, műanyag szárny csatlakozik. Ahogy a mellékelt felvételen is látható, ezeket egy motor nyitja ki és zárja össze repülés közben. A szerkezet talán legnagyobb előnye más hasonló, lebegésre is képes repülő robotokkal szemben, hogy pusztán szárnyai révén is képes megtartani stabilitását, vagyis nincs szükség külön stabilizátorokra, illetve plusz érzékelőkre annak elkerülése érdekében, hogy a szerkentyű felbukjon. Márpedig ahogy Ristroph megfogalmazta, a nagyon kicsi robotok tervezésekor kifejezetten előnyös lehet, ha a szerkezet viszonylag egyszerű. Az addicionális alkatrészek nélkül a robotmedúza ráadásul jóval könnyebb is, mint hasonló méretű, rovarszerű szerkezetek.
A robotmedúza egyelőre egy külső energiaforrásra van rákötve, a tervezők szerint azonban rövidesen elkészülhet az a változat is, amely már saját akkumulátorral rendelkezik. Ehhez még egy kicsit finomítani kell a szárnyak formáján és flexibilitásán, hogy a rendszer elbírja az akku súlyát is. A robotmedúzákat a fejlesztők igen aprócska kivitelben, pár centiméteres méretekben látják hasznosíthatónak. Egy-egy ilyen robotocska nagyjából 5 centiméter átmérőjű, alig két grammot nyom, ugyanakkor a levegőben meglepően stabil tud maradni, ha például nekiütközik valaminek, pillanatok alatt képes helyrebillenteni magát. Kis tömegüknek köszönhetően a robotok ráadásul a légáramlatokat is képesek kiaknázni. Hasonló robotflották ideálisak lehetnek például a levegő minőségének monitorozására, véli Ristroph. Bár a tervezés során a kutatóknak saját bevallásuk szerint nem a medúzák úszása járt a fejükben, a végeredmény valóban nagyon hasonló lett, így már ezen a vonalon is akadnak tervek. Ristroph szerint a robot néhány módosítással víz alatti feladatok ellátására is alkalmassá tehető, sőt: ezt valószínűleg gyorsabban meg lehet majd oldani, mint a repülő változat tökéletesítését. A kutató azt is megjegyezte, hogy nagyon érdekes, hogy az élővilágban nem találkozni hasonló repülési stratégiával, holott a kehelyszerűen elhelyezkedő szárnyak nyitódása és záródása által keltett, lefelé irányuló légáramlás útján való lebegés kiváló módszernek tűnik.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. Pandion
2014.01.16. 09:55
Akárhogy nézem nem értem hogy a fenébe tud ez az izé repülni. A szemben lévő szárnyak sem egyszerre mozognak hanem mintha egymás után "legyeznének" ... Mindenesetre nagyon érdekes kísérlet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!