iPon Hírek

Száz év alatt 11 centimétert nőtt az európai férfiak átlagmagassága

Dátum | 2013. 09. 02.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Az európai férfiak átlagos testmagassága egy évszázad alatt csaknem 11 centiméterrel nőtt, derítette ki egy nemrégiben közzétett új kutatás. A szakértők 15 ország több százezer lakójának magassági adatait használták fel az elemzés során, és az eredmények országonkénti bontása az alábbi ábrán látható.

A közegészségügyi szakértők szerint a testmagasság (legalábbis az átlagmagasság) nagyon hasznos indikátora a lakosság egészségi állapotának és ezzel összefüggésben az egészségügyi ellátás színvonalának is. Az Oxford Economic Papers oldalain megjelenő tanulmány szerzői 1870−1980 közötti katonai, illetve népszámlálási adatokat használtak elemzésük során, és azért koncentráltak a férfiak magassági változásaira, mert a nőkről a vizsgált időszak nagy részében csak rendkívül kevés adat állt rendelkezésre. A testmagasság alakulásában nagyon fontos szerepet játszanak a gének is, de ez esetben az egy populáción belüli trendek nem magyarázhatók meg pusztán genetikai alapokon. Ahogy Tim Hatton, az Essexi Egyetem kutatója elmondta, az európai lakosság átlagmagasságának növekedésére szinte biztosan nem valamiféle természetes kiválasztódási folyamat a válasz, hiszen – ahogy a csecsemőhalandóság alakulását bemutató ábrán is látszik – a 20. században számtalan olyan ember megérte a felnőttkort, akiknek a 19. században erre semmi esélyük nem lett volna. A genetikai és populációgenetikai változások ráadásul általában ennél sokkal lassabban zajlanak le: öt generáció édeskevés ahhoz, hogy ilyen mértékű változások következzenek be egy népesség testmagasságának alakulásában.

A kutatók elmondása szerint az elérhető testmagasság alakulásában meghatározó szerepe van annak, hogy mi történik az adott személlyel élete első két évében. Az ekkor elszenvedett betegségek és a táplálkozás minősége kulcsszerepet játszik abban, hogy milyen magasra nőhet az illető. Az egészségügyi ellátás javulásával sok gyermekbetegség megelőzhetővé vált, illetve lerövidült a súlyos állapotban töltött idő is, a családok méretének lecsökkenésével kevesebb embert kellett etetni, és persze az életszínvonal is jelentősen növekedett, kielégítőbb táplálkozást és egészségesebb életkörülményeket vonva maga után. Érdekes megvizsgálni az egyes területeken bekövetkező változások közti eltéréseket is. Észak-Európában például a várakozásokkal ellentétben jelentősen megnőtt a férfiak átlagmagassága a világháborúk időszakában, tehát a még közegészségügyi rendszer kialakítása előtt. Hatton szerint ennek oka egyrészt a higiéniai viszonyok jelentős javulásában keresendő, másrészt annak köszönhető, hogy a háborús időkben, illetve a nagy gazdasági világválság ideje alatt bevezetésre kerülő jegyrendszer a lakosság jelentős része esetében kifejezetten javította a táplálkozás minőségét. Dél-Európában ugyanakkor ez a hirtelen növekedés a második világháború utánra tolódik, mivel ezek az országok csak ekkoriban kezdték átvenni mindazon szociális ellátási formákat, amelyek az északi országokban már a korábbi évtizedekben elkezdtek kialakulni, magyarázza Hatton.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

17. zsolt200
2013.09.02. 17:51
Lehet benne valami. Muterom is magasabb mint az ő szülei, én is magasabb vagyok a szülőknél, 12 éves húgom már most magasabb mint a 22 éves nővérem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Merwenus
2013.09.02. 17:54
Dehogy nőttünk, csak kevesebben halunk meg, így az átlagmagasság is nő
Gyermekhalálozás gyakori volt, és emiatt nem érték el a 13 évet, és hozzá tartozó 160-190 centiket
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Terror
2013.09.02. 18:19
Igen, és a gyermekhalálozásnak mi köze a témához?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Balucsek
2013.09.02. 21:36
Szerintem a többség saját bőrén érzi a változást... Legalább is én a régi építésű vidéki házakban annyiszor be..sztam a fejem az ajtófélfába...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. jadam92
2013.09.02. 22:13
Ez a lábméretre is vonatkozik? Mert nekem speciel 48 as a lábam és 'csak' 190 centi vagyok míg édesanyám testvére 208 centi és 43 as a lába.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Norbert09
2013.09.02. 23:39
lábméret... szerencsére nekem nem az nőtt meg..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Szaki007
2013.09.03. 00:00
Kedves tudósok, ez semmi. Az én átlagmagasságom 4 év alatt 15 cm-rel nőtt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. myckie2 Baluc...
2013.09.03. 00:01
Jaja, nagy poén amikor minden ajtónál hajolgatni kell. Olyanok mint a Hobbit lakások. Pedig én se vagyok olyan magas.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. alien24
2013.09.03. 06:50
oh, my God! Akkor nalam UFO-k eltek!!! Ugorva is alig erem el az ajtofelfat
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2013.09.03. 10:08
Ez aztán a nagy poén! Mert egy növésben lévő embernél ez nem természetes igaz?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Zelbacsi
2013.09.03. 12:26
Ezt a cikket az autógyártóknak kéne mutogatni, akik szerint a hátsó ülésen kizárólag rövidlábú törpék illetve kisgyerekek utaznak...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Zabalint
2013.09.03. 13:07
Zelbácsi:
Szerintem inkább az ágy gyártóknak meg a buszgyártóknak, mert személyautóból speciel igény szerint lehet kisebbet-nagyobbat venni, ágyat viszont külön rendelni kell, ha a régebben 190 centis, ma 2 méteres szabvány nem megfelelő, a buszokat meg nem az ember választja ki.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Zabalint
2013.09.03. 13:15
Szerintem nem egyedül a táplálkozás a lényeges, hanem az is, hogy régebben a gyerekek nagyobb aránya végzett még növekedése során kemény fizikai munkát. Mert ugyebár a 19. század végén még elég gyakori volt, hogy a gyerekek bányában, gyárban dolgoztak, aztán ott vannak a falvak, ahol szintén elég hamar befogták a kölköket munkára, idővel viszont a városi népesség aránya növekedett, úgyhogy ez is egyre kevesebb gyereket érintett.

Egyébként anno 14 éves voltam, mikor osztálykirándulásra vonattal mentünk, és mint az osztály legmagasabb emberei, beültünk négyen egy kupéba, ahol volt két öregasszony is, ezután a nénik arról kezdtek el beszélni, hogy a mai fiatalok azért olyan magasak, mert a mai élelmiszerekben növekedési hormonok vannak. Agybaj...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Zelbacsi Zabal...
2013.09.03. 13:19
Zabalint:
Kihagytad a repülőgyártókat meg a vonatgyártókat

Nekünk egy igencsak nagy személyautónk van, de ha én hátratolom az ülést, hogy elférjenek a hosszú lábaim, akkor mögöttem legfeljebb egy törpe vagy egy rövidített lábú gnóm fér el. És még így is ez a legnagyobb belterű autó, amivel eddig találkoztam.

Az ágyam mögé meg mögé van tolva egy "hosszabbító", ami egy félméteres panel, amire rálóg a lábam és arról már nem lógok le (épphogy )

Amíg az átlag el nem éri a 2 métert, addig mi így is úgy is a gauss görbe azon részén leszünk, amire már nem optimalizálnak egyáltalán, annyira kis %-át képeznénk a vásárlóerőnek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Zabalint
2013.09.04. 13:17
Zelbácsi:
Te vagy 2 méter 10 centi körül lehetsz, vagy valami egészen kicsi autót hiszel a legnagyobbnak, esetleg csak az kényelmes számodra, ha a lehetséges maximális távolságra ki tudod nyújtani a lábad.

Én simán elférek hátul a 195 centimmel, ha a 201 centis öcsém elől ül egy Citroen Berlingoban/Peugeot Partnerben, vagy fordítva, nyilván nem a lábunkat kinyújtva, de egy jobbféle Mercedes távolsági buszhoz képest luxus kényelem. Pedig messze van a legnagyobb autóktól, egy haveromnak volt egy régi Audi 100 kombija, abban egy 210 centis haverom mögött jobban megvoltam, mint a Berlingoban.

Ha a 3 ajtós régi Corsában elől beülök és fullra hátra tolom az ülést, az kényelmes vezetésre, az anyósülésen ülve meg majdnem teljesen kinyújtom a lábam, ekkor hátul valóban csak egy kisgyerek férne el, de hát ez egy kisautó.

Egy átlagos buszban viszont eleve nagyon kényelmetlenül ülök, a lehető legjobban az ülés hátához szorulva, és még így is oldalra kell tennem a lábam, mert a térdem nem fér be simán.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. budspencer
2013.09.04. 14:11
...ahol volt két öregasszony is, ezután a nénik arról kezdtek el beszélni, hogy a mai fiatalok azért olyan magasak, mert a mai élelmiszerekben növekedési hormonok vannak. Agybaj...

Mert nem láttunk még növekedési hormonnal, meg táppal tömött csirkét, meg olyat se láttunk, hogy a csirkehúsban visszamarad ezekből az anyagokból. Áh, ilyen nem fordulhat elő.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Zelbacsi Zabal...
2013.09.04. 14:35
Zabalint:
"Te vagy 2 méter 10 centi körül lehetsz,"
Talált. Rám soha semmilyen gyártó nem gondol.

A Volvo V70 meg annyira nem kicsi autó azért.

És ha mögém beül a 185cm-es haverom, akkor vagy én verem be a lábam a kesztűtartóba, vagy ő térdel a hátamba.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!