iPon Hírek

Száz gigabájtos blu-ray a Sharptól

Dátum | 2010. 07. 25.
Szerző | napi.hu
Csoport | IT VILÁG

A Sharp, illetve a Sharp Pioneerral közös vállalata, a Pioneer Digital Design and Manufacturing Corporation háromrétegű, akár 100 gigabájt kapacitású, írható blu-ray lemezt, és a formátumot támogató blu-ray lejátszó-felvevő készüléket készítettek a világon elsőként.

A gyártó július végén, Japánban dobja először piacra VR-100BR1 jelölésű, extra nagy kapacitású blu-ray lemezét, amelynél a BDXL formátumot alkalmazták. A világelső, háromrétegű, egyszer írható blu-ray lemez akár 12 órányi HD minőségű videoanyag tárolására képes. A "hard-coat" (kemény bevonat) technológiával készült lemezek védenek a karcolásoktól és ujjlenyomatoktól is, ráadásul a lemezek felülete nyomtatható.

Szintén július végén kerül a japán elektrotechnikai áruházak piacára a Sharp Aquos BD-HDW700 és BD-HDW70 jelzésű blu-ray média felvevő-lejátszó készülékek, amelyek a BDXL formátumot is támogatják, segítségükkel három (100 GB) és négyrétegű (128 GB) blu-ray lemezek is lejátszhatóak, illetve írhatóak.

A gyártó közleménye szerint a BDXL formátum, amely a három- és négyrétegű blu-ray lemezeket jelöli, mindenképpen új korszakot jelent a nagy kapacitású és hosszú távú tárolók korában. Az eddig rendelkezésre álló kétrétegű blu-ray lemezek maximum ötven gigabájtnyi adat tárolására voltak képesek.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!