iPon Hírek

Százezer dolláros díj a kvantumszámítógép lehetőségében kételkedőknek

Dátum | 2012. 02. 07.
Szerző | Jools
Csoport | IT VILÁG

Scott Aaronson, az MIT elméleti szakembere, aki nap, mint nap a kvantumszámítógépek elméleti hátterének kidolgozásán munkálkodik kihívást intézett mindazokhoz, akik szerint képtelenség a való világban hasznos munkára alkalmas, azaz skálázható kvantumszámítógépet építeni. Aaronson 100 ezer dolláros díjat ajánlott fel annak, aki bebizonyítja, hogy valóban lehetetlen ezt a célt megvalósítani.

A kutatónak elege lett abból, hogy élete munkáját a szkeptikusok tisztán elméleti „játszadozásnak”  tartják, sőt: egyesek egyenesen „a 21. század örökmozgójának” titulálják kvantumszámítógép ideáját. Most tehát ezen kétkedőket szólította meg: ha annyira nagyra vannak véleményükkel, akkor bizonyítsák be, hogy a kvantumszámítógépek sosem lesznek alkalmasak hasznos munkára.

A kihívás kulcsszava a hasznosság, hiszen mindössze pár elektront használó „játék” kvantumszámítógépek már léteznek, így a feladat a nagyobb és bővíthető gépekre vonatkozik. Aaronson arra a megjegyzésre, hogy felhívása olyan, mintha annak ajánlana fel százezer dollárt, aki bebizonyítja, hogy a bigfoot (nagylábú) nem létezik, blogján azt válaszolta, hogy míg a bigfoot létezése vagy nemlétezése a földi evolúció korlátainak és lehetőségeinek függvénye, addig a skálázható kvantumszámítógép megépítését a fizika törvényei teszik lehetővé vagy zárják ki. A kutató elképzelhetőnek tartja, hogy a fizika fejlődése a jövőben kizárhatja a hasznos kvantumszámítógépek létrehozásának lehetőségét, ahogy a relativitás elmélete ellentmond a fénynél gyorsabb kommunikáció lehetőségének vagy a termodinamika első főtétele az örökmozgó létezésének. Ha ilyen előrelépés történik a fizikában, akkor a kutató boldogan kifizeti a díjat.


A kihívás nincs határidőhöz kötve, bármikor teljesíthető Aaronson haláláig. A kutató blogján leírja, hogy őt külön nem is kell értesíteni, ha kész a bizonyítás: elegendő, ha a tudományos közvéleményt meggyőzi a díjra aspiráló. Aaronson mindenesetre leszögezi: nem gondolja, hogy valaha is át kell adnia a pénzt. Ellenben ha bárki azon gondolkodik, hogy „ellendíjat” ajánlana fel annak bizonyítására, hogy lehetséges hasznos munkára alkalmas kvantumszámítógép építése, azt mind Aaronson, mind számos kutatócsoport világszerte kitörő lelkesedéssel fogadná.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

17. Szerzetes
2012.02.07. 21:01
Kíváncsi vagyok, hogy fórumozó fog levelet írni!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Humbuk
2012.02.07. 21:02
Jó lenne ha már megszületett volna az a bizonyos áttörés Nem hiszem, hogy tényleg fizetnie kell majd, de kérdés az is, hogy nekik sikerül-e megépíteni a gépet.

Én szívesen fogadnék egy 10ed annyi energiával működő 100x gyorsabb számítógépet, mint ami most van (Mire használnám? megtalálnám a helyét)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Balucsek
2012.02.07. 21:13
Humbuk: hát én is örülnék már valami használható dolognak, de egyenlőre kicsit fekete mágia érzésem van a kvantum fizikával kapcsolatban, amihez még sok idő kell mire teljes megértik, hogy működik, hogy lehet felhasználni és ne csak boszorkányság legyen...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Stonerice
2012.02.07. 21:22
Ha olyan nagyokos, bizonyítsa be maga az ellenkezőjét.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Stonerice
2012.02.07. 21:23
Persze én is felajánlok neki 100 ezer dollárt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. MiZo81
2012.02.07. 22:17
Bár kvantumSZÁMÍTÓGÉP valóban nincs még, de a kvantumFIZIKÁNAK szerintem már a múlt század második felében voltak használható eredményei, nem?

Pl. a lézer a CD-, DVD-lejátszókban, és a memóriakártyák, SSD-k, stb. Szigorúan véve még a Röntgenezés is a kvantumfizikát alkalmazza. Persze lehet, hogy nem pontosak az információim.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. NKing
2012.02.07. 23:04
És mi a helyzet a D-Wave-el? http://www.dwavesys.com
Ők elvileg már most adnak el kvantumszámítógépeket, igaz jó drágán...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Parano1d
2012.02.07. 23:16
Na ennek nagyon sok értelme van .
Majd ha mindent tudni fogunk a fizikáról, akkor válaszolni lehet a kérdésre, de az nem mostanában lesz, ha lesz olyan egyáltalán.
Arról már nem is beszélek, hányszor volt már olyan, hogy a "fizika törvényei" nem feltétlen egyeznek azzal amit annak hiszünk. Gondolok itt arra például, hogy Newton gravitációs törvénye is jónak tűnt, amíg a relativitás elmélettel nem finomított rajta.
Jelenleg jóval több esély van arra, hogy nem lehet hasznos kvantumszámítógépet építeni, mint arra, hogy lehet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Parano1d
2012.02.07. 23:16
Dupla hsz. sikerült.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. dezz
2012.02.08. 01:08
@Humbuk: 100x nagyobb számítási teljesítményt akár GPU-k is tudhatnak. Nem szilícium alapú, 1000x nagyobb órajelet tudó megoldásokkal is kísérleteznek már.

A kvantumszámítógépek ezt messze meghaladó teljesítménnyel kecsegtetnek. Pl. egy 16 qubites gép adott esetben több tízezerszer gyorsabb lehet, mint egy mai CPU. 32 qubitnél milliárdos nagyságrendről beszélhetünk. 64 qubitnél pedig már csillagáaszati számoknál tartunk.

Mindezt azért, mert ez a gép nem egyenként végzi el az előtte álló számítási feladatokat, pl. egy helyes eredmény megtalálása során, hanem egyidőben "számol" az összes lehetséges variációval és "találja meg" a megoldást adó kombinációkat. Ez a két kifeljezés azért volt idézőjelben, mert nem valamilyen szerkezet végzi ezeket a műveleteket, hanem magukból a kvantummechanikai effektusokból (más szóval a világ "low-level" működéséből) adódnak, amik létezése egyenként már igazolva van, de hogy pontosan hogyan történik a dolog, az általunk még belátható és megérthető szint alatt, azt senki sem tudja.

Sokan már ezeknek az effektusoknak a létét is kétségbe vonják, mert nem igazán fér bele a sok ember agyában még meglévő mechanikus világképbe (ahhoz képest, hogy majd' 200 éve túlhaladott). Aztán vannak, akik ezen már rég túl vannak (fizikusok), de azt gondolják, hogy a rendszer rendkívüli érzékenysége miatt néhány qubitnél többet nem lehet közös "munkára fogni", annyival meg ugye nem sokat lehet kezdeni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Supra
2012.02.08. 09:03
Parano1d: egyetértek... Sőt, ahogy én tudom, még a gravitáció pontos mibenlétével is vannak gondok, mint ahogy a quantum mechanikában is csak a jelenlegi modellek/elméletek szuperpoziciója a biztos :-)

Szóval amíg van más lehetőség a fejlődésre (pl. szén nanocső), szerintem ezt nem kell erőltetni, mert ha bekövetkezik az quantummechanikai elméletek hullámegyenletének összeomlása, akkor lehet hogy rögtön az ikiderül hogy miként lehet ilyen alapú gépet építeni. Vagy az, hogy mit nem vettünk észre :-)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. mikej95
2012.02.08. 10:30
Érdekes kihívás, én is mindig azon töröm a fejemet, hogy mikor csinálnak már egy használható kvantumszámítógépet. Mert a felfedezések csak gyarapodnak, a támogatókkal egyenes arányban, de még pacmant sem játszott senki kvantumszámítógépen.
Viszont váltig állítják, hogy haladnak!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. freyr
2012.02.08. 11:48
Tulajdonképpen ha felállítanak egy új elméletet, ami matematikailag igazolható, esetleg egy régit igazolnak matematikailag, az már haladásnak számít. Végül is a kvantummechanika bár igazolt "jelenség", jelentős része mégis pusztán elmélet, nagyon keveset sikerült belőle gyakorlatban is megfigyelni vagy igazolni, főleg alkalmazni (itt most a direkt alkalmazásra gondolok, nem az indirektre, aminek az eredménye kvantummechanikai ismeretek nélkül pusztán kísérletek útján is megvalósítható).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. dezz
2012.02.08. 13:14
Mikrobi: Azért írtam, hogy adott esetben és eleve kisebb számokat írtam az elméletinél. Nyilván részben az alkalmazott kvantum-algoritmustól függ a dolog, részben pedig attól, hogy egy kvantum-művelet végrehajtási ideje hogyan aránylik az alapul vett hagyonányos gép utasításindítási időközeihez. De ha itt akár 100x-os vagy 1000x a különbség az utóbbi javára, attól a végső sebességkülönbség ugyanúgy csillagászati szám maradhat...

freyr: Ha valami igazolt, az nem azt jelenti, hogy matematikailag helyes, hanem kísérleti alapon is megerősített, és is az utóbbiként használtam az igazoltat. Tehát, az alapjai egyenként kísérletileg igazoltak! Csináltak is már néhány qubites gépet - itt a sok qubites, azaz valóban hasznosítható gépek megépíthetősége a kérdés.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. gargantu
2012.02.08. 16:55
A magfúziós lehetősége elméletileg is és kisérletileg is bizonyított, de hasznos fúziós reaktor a többször módosított határidőkre sem sikerült készíteni. Nem lehet a már valamennyire ismert részjelenségekből egy összetett rendszer tulajdonságaira következtetni, ha a még nem ismertek hatása lehetetlenné teszi azt, amit szeretnénk elérni.
Azért drukkolok, hogy sikerüljön készíteni hasznosat is (fúziós reaktorból is, kvantumszámítógépből is).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Humbuk
2012.02.08. 19:01
Az a baj, hogy sokatoknak ez a mentalitása, hogycsak bizonyított dolgokból induljunk ki, borzasztóan tudományellenes hozzáállás. Ha minden kutató így nézné a dolgot, akkor nem lenne fejlődés. Sok-sok példa van arra, hogy először gyakorlatban bizonyítottak valamit, majd utána jött a metematikai, és ennek ellenkezője is igaz.

Jó látni amúgy, hogy mennyien értenek a kvantumfizikához. Másrészt meg az, hogy valamit még nem tudnak megcsinálni (kvantumszámítógép, fúziós reaktor) még nem jelenti azt, hogy nem is lehet megcsinálni. csak azt jelenti, hogy még nem jöttek rá a "tökéletes" megoldásra.

Ha Edison feladta volna, akkor sokkal később született volna meg a villanykörte, pedig ő is próbálkozott párezerszer mielőtt megtalálta a wolfram szálat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. NKing
2012.02.08. 23:16
Humbuk: Abban azért kijavítanálak, hogy nem Edison találta ki a volfrám szálas izzót. Ő csak szénszállal dolgozott és az Edison izzó után még sokáig szénszálat alkalmaztak. A volfrám szálas sorozatgyártható izzót magyarok találták fel!
http://hu.wikipedia.org/wiki/Just_S%C3%A1ndor
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!