iPon Hírek

Százmilliós bírság a Magyar Telekomnak - reagál a cég

Dátum | 2009. 06. 29.
Szerző | napi.hu
Csoport | IT VILÁG

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) Tanácsa 100 millió forintra bírságolta a Magyar Telekomot, miután megállapította, hogy a szolgáltató nem az előírásoknak megfelelő kötbérszámítási módot alkalmazott azon ügyfeleivel szemben, akik a határozott idejű szerződések lejárata előtt akarták felmondani vagy módosítani a társasággal kötött előfizetői szerződéseiket.

A kiadott közlemény szerint az NHH Tanácsa még 2007-ben határozatban mondta ki a fogyasztók indokolatlan megkülönböztetésének tilalmát, azaz, hogy a vezetékes telefonpiacon a Magyar Telekom - valamint a többi jelentős piaci erejű szolgáltató - a határozott idejű kiskereskedelmi szolgáltatásainál csak olyan mértékű kötbért szabhat meg, amely az előfizetői szerződés teljesítésére fordított költségekkel vagy a teljesítés során nyújtott kedvezményekkel arányos és indokolható. A Magyar Telekom a kötbért vagy fix összegben, vagy például a Favorit díjcsomagok esetében a szerződésből hátralévő hónapok és egy meghatározott összeg szorzataként állapította meg - azaz a kötbér sem a már nyújtott kedvezménnyel, sem pedig a szerződés teljesítésére fordított költségekkel nem volt arányos és indokolható. A Favorit díjcsomagokkal kapcsolatban megállapítható volt, hogy azokat 2008. szeptember 8. óta csak határozatlan idejű szerződés keretében lehet igénybe venni. Mivel a 2007-es határozatban kimondott fogyasztók indokolatlan megkülönböztetése tiltás csak a határozott idejű szerződésekre terjed ki, a Tanács a határozatlan idejű Favorit díjcsomagokat most nem vizsgálta. Ugyanakkor a mostani eljárást megelőző ellenőrzés során az NHH Tanácsa hivatalos tudomást szerzett arról, hogy egyes esetekben a Magyar Telekom és az Invitel a kizárólag határozatlan idejű szerződés keretében igénybe vehető díjcsomagjait hűségnyilatkozat aláírásához is köti, és a hűségnyilatkozat megszűnését megelőzően a szerződés előfizető általi megszüntetése szankciót vagy kötbérfizetési kötelezettséget von maga után. Ezért az NHH Hivatala jogsértés gyanúja miatt a Magyar Telekom és az Invitel határozatlan idejű díjcsomagjait is vizsgálat alá vonta. Mindezek alapján a most lezárult vizsgálat a határozat 2007-es hatálybalépése és a 2008. szeptember 30-a közötti időszakra terjedt ki és a Tanács a határozott időtartamú előfizetői szerződés keretében nyújtott (köztük a már igénybe vett Favorit típusú) díjcsomagokat vizsgálta. Az NHH Tanácsa által lefolytatott hatósági eljárás során bebizonyosodott, hogy a gyakorlatával a Magyar Telekom aránytalanul megnehezítette az előfizetők számára a szolgáltatóváltást, valamint a közvetítőszolgáltatók igénybevételét és ezzel korlátozta a piaci versenyt. A vizsgálat szerint a jogsértés ténylegesen több ezer, potenciálisan pedig többszázezer előfizetőt érinthetett. A bírság kiszabása mellett az NHH Tanácsa kötelezte a Magyar Telekomot, hogy a 2007-es határozat hatálya alá tartozó még érvényben lévő határozott idejű díjcsomagjai esetében az általa egyoldalúan kikötött kötbéreket 30 napon belül változtassa meg úgy, hogy azok az adott díjcsomag esetében fennálló előfizetői szerződés teljesítésére fordított költségekkel vagy a teljesítés során nyújtott kedvezményekkel indokolhatók és azokkal arányosak legyenek - áll az NHH közleményében.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. band1103
2009.06.29. 17:10
Te már csak tudod mi fáj ennek a cégnek és mi nem ! Nagyonokoska.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. danee91
2009.06.29. 17:29
Hát már nem azért, de ez sztem se kottyan meg nekik annyira...Aztán majd kiderül
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. sarocker
2009.06.29. 18:24
Az a százmillió nem a forgalomból megy el, hanem a profitból, és így már érzékenyebben érinti. Mindazonáltal az anyacég tuti "kiengeszteli" a léányát. Viszont az NHH-nak sem az a feladata, hogy a Telekomot ellehetetlenítse, hanem hogy a kezébe adott eszközökkel fenntartsa a versenyhelyzetet.

Ugyanakkor ne feledkezzünk meg a presztízsveszteségről sem. A hír maga valószínűleg sokkal nagyobb kárt okoz a Telekomnak, mint a büntetés maga.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. band1103
2009.06.29. 21:23
Na igen kiengeszteli a bankszámlájukat de 1-2 magasabb "dolgozó" kap majd a fejére az anyacégtől. Bele tényleg nem fog szakadni de nem is az a cél ahogy sarocker is mondta.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!