iPon Hírek

Százszor gyorsabb, lézeres merevlemezek

Dátum | 2007. 07. 08.
Szerző | Gabriel
Csoport | ADATTÁROLÁS

Holland kutatók bejelentették, hogy sikerült kifejleszteniük egy olyan lézeres eljárást, amelynek segítségével százszorosára tudják gyorsítani a mágneses merevlemezek adatkezelési sebességét.


A Radboud University Nijmegen-hez tartozó Institute for Molecules and Materials berkeiben publikált esszéjében Daniel Stanciu egy olyan eljárást ír le, amely ultragyors polarizált fényimpulzusokkal melegíti fel a merevlemezek egyes területeit és - ami az eljárás kulcsfontosságú része - egyben képes megváltoztatni azok polaritását is. A Science jelentése szerint a lemez tárolóegységének polaritásváltását a lézerimpulzusok polaritásváltásával érik el.

Stanciut nem sikerült meginterjúvolni, viszont a Physical Review Lettersben megjelenésre kerülő publikációjában a következőket írta: "Kísérletileg bizonyítjuk, hogy egyetlen 40 femtomásodperces, körkörösen polarizált lézerimpulzussal mindennemű mágneses mező alkalmazása nélkül is ismételten megfordítható a magnetizáció."

Elmondása szerint az optikai úton kiváltott, ultragyors magnetizáció-megfordítás nemrégiben még lehetetlenségnek tűnt. Most azonban kiderült, hogy a femtomásodperces lézeres melegítés (épp csak egy kevéssel a Curie-pont alá) és a körkörösen polarizált fény együttes alkalmazása is képes ugyanazt a hatást elérni, mint a mágneses mezők.

Magneto-optikai tárolóeszközökben korábban is alkalmaztak már hasonló eljárásokat, de azok  hagyományos mágneses mezőt alkalmaztak, nem pedig lézereset.

A Science beszámolt még arról is, hogy Stanciu szerint egy évtizeden belül elkészülhet az új eszköz prototípusa.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. amazing
2007.07.08. 12:17
vissza a hírhez

Holland kutatók megalkottak egy olyan lézeres technológiát, amivel lehetségessé válik a jelenleginél százszor gyorsabb merevlemezek megalkotása ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!