iPon Hírek

Százszor száz év genetikája

Dátum | 2011. 11. 28.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Nagy-Britannia száz évet betöltött polgárai születésnapi lapot kapnak a királynőtől, de lehet, hogy ezen túl a genetikus is bekopogtat ajtajukon, írja az Economist. A magas kort megértek DNS-e ugyanis a szakértők szerint választ adhat a hosszú élet titkára. Az esetleges genetikusi látogatás közvetlenebb indoka azonban egy, a kaliforniai X Prize Foundation által meghirdetett verseny. Az alapítvány az emberiség technológiai fejlődésének előmozdítására ír ki pályázatokat mindenféle témában: az olajfoltok eltakarításától kezdve egy robot Holdon való landolásának megtervezéséig.


Az alapítvány most tízmillió dolláros díjat ajánl annak a tudóscsoportnak, amelynek először sikerül száz, legalább száz éves ember genomjának teljes leírása. Fontos a pontosság a DNS-szekvencia rögzítésekor, millió bázispáronként csak egy hiba megengedett, továbbá mindezt genomonként legfeljebb ezer dollárból kell megoldani, mindössze harminc nap alatt. A verseny szakmai főbírája Larry Kedes, a Dél-Kaliforniai Egyetem Genetikai Orvostani Intézetének alapítója lesz.

A projekt célja kettős: egyrészt megállapítani, hogy a százévesek genetikailag miben különböznek az átlagtól, másrészt egységes alapokra helyezni génszekvenálást. Ez utóbbira nagy szükség lenne, hiszen bár a terület költségei jelentősen csökkentek az elmúlt évtizedben, azonban minden cég más technológiát használ, hogy továbbra is borsos árért leírja a kért genomot, és a különböző módszerek eredményei sosem egyeznek. Az emberi génállomány hatmilliárd bázispárból áll össze, és különösen a rövid, ismétlődő sorozatoknál nagy a hibalehetőség. Számos használatban lévő technológia teljesen megbízhatatlan, tekintve, hogy a gyorsaságot és az egyszerűsítést helyezik előtérbe a pontosság helyett. Az X Prize kimondott célja, hogy elválassza a búzát a pelyvától, vagyis kiszűrje a használhatatlan módszereket a piacról.


A precizitáson kívül fontos szempont a minél teljesebb leírás is: a verseny szabályai szerint a genom 98 százalékát szekvenálni kell, ami nem egyszerű feladat, különösen nehéz a centromer környékén, ahol a két kromatid összekapcsolódik. További elvárás a haplotípus szerinti csoportosítás. A haplotípus egy kromoszómán elhelyezkedő szorosan kapcsolt gének csoportját jelenti, amely hajlamos generációkon keresztül egy blokkban öröklődni. A pályázat kiírói tudni szeretnék, hogy melyik haplotípus melyik szülőtől ered.

A verseny 2013 januárjában kezdődik és harminc napig tart. Az elsőként száz genomot leíró csapat nyeri a díjat, de ennél fontosabb eredmény, hogy remélhetőleg beleláthatunk abba, hogyan marad a szervezet egészséges idős korban. Az orvostudomány előrehaladásával pedig mindannyian nyerünk valamit. 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

11. pjszilard
2011.11.28. 14:58
Akkor lehet, hogy milliokat iteltek el egy nem mukodo modszerre alapozva!?!!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. axe
2011.11.28. 15:38
Az alapítvány most tízmillió dolláros díjat ajánl annak a tudóscsoportnak, akiknek először sikerül 100 legalább száz éves ember genomjának teljes leírása. értelmetlen mondat
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. axe
2011.11.28. 15:42
amúgy szerintem ezekkel a tudományos dolgokkal csak elcsesznek mindent.... mennyi embert akanak még ide? 10trilliárdot?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. axe
2011.11.28. 15:56
meg nem mentenének meg minden idiótát nem lenne ennyi degenerált idióta
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. sensejke
2011.11.28. 16:51
Ne csak azt nézzétek, hogy meghosszabbítják az életkort ezzel a felfedezéssel, már ha rájönnek. Azt is nézzétek, hogy viszonylag olcsón próbálnak meghatározni hatalmas szekvenciát és ez azért is jó, mert akkor pl. "Pistike" genetikai betegségének meghatározása is olcsóbb lesz és nem csak a pénzes tudja majd megfizetni. Higgyétek el néztem szekvenciát és úgy, hogy csak egy lehet eltévesztve nagyon nagy dolog, főleg ez egy egész "térkép". Én csak pár százat vizsgáltam de eleje vége értelmezhetetlen volt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Bendzsi91
2011.11.28. 16:54
"Az alapítvány most tízmillió dolláros díjat ajánl annak a tudóscsoportnak, akiknek először sikerül 100 legalább száz éves ember genomjának teljes leírása." Mi ebben az értelmezhetetlen?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. pjszilard
2011.11.28. 17:17
"Ez utóbbira nagy szükség lenne, hiszen bár a terület költségei jelentősen csökkentek az elmúlt évtizedben, azonban minden cég más technológiát használ, hogy továbbra is borsos árért leírja a kért genomot, és a különböző módszerek eredményei sosem egyeznek."

Tehat, ha bunosnek iteltek valakit DNS azonositas alapjan vagy kiengedtek perdonto bizonyitek anapjan ugy, hogy "különböző módszerek eredményei sosem egyeznek."
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. psylocke
2011.11.28. 18:28
pjszilard ne keverd a szezont a fa*zonnal kicsit olvass utána, légy szíves. Először rágd meg megint a cikket, aztán ott a Klebelsberg/wiki/google...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. sensejke pjszi...
2011.11.28. 19:42
Lehet, hogy különböző módszerek vannak, de a végeredménynek mindig ugyanannak kell lennie. Azért találták ki a nemzetközi körkontrollokat. Ha valamelyik labor bizonyos hibaszázalékon túl teljesít ott súlyos leminősítések, lebaszások és stb. velejárók lesznek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Lipaz
2011.11.28. 21:17
Abszolút értelmezhető az a mondat, bár így lenne helyes:
Az alapítvány most tízmillió dolláros díjat ajánl annak a tudóscsoportnak, amelynek először sikerül száz, legalább száz éves ember genomjának teljes leírása.

Névmást cseréltem, vesszővel tagoltam. Ennyi absztrahálási képesség azért csak szorul minden magyarba, és megérti saját nyelvét, nem?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. asdsa
2011.11.29. 00:00
Ütött az óra!
Éjfél van!
Új nap vár az emberiségre!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!