iPon Hírek

Szélből ivóvíz

Dátum | 2012. 04. 28.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A franciaországi székhelyű Eole Water nevű cég az Egyesült Arab Emírségekben tesztelte legújabb fejlesztését, egy olyan szélturbinát, amely több száz liter ivóvizet képes kinyerni a sivatagi levegőből naponta. A prototípusokat októberben telepítették Abu-Dzabitól nem messze a sivatagba, és ezek napi 500‒800 liter vizet termeltek. A cég szerint a napi ezer literre is fel lehet tornászi a „kitermelést”, ha műszert még magasabban helyezik el.

Az Eole Water 2008-ban alakult, de maga az alapötlet ennél sokkal régebbre nyúlik vissza. 1997-ben Marc Parent, a cég későbbi alapítója a Karib-tengeren, Saint Barthélemy szigetén élt, ahol nem volt hozzáférése vízvezetékhez, így a légkondicionálójában lecsapódó vizet kezdte hasznosítani. A rengeteg áramszünet miatt idővel egy szélenergiát termelő rendszerrel párosította a berendezést.


A cég mostani fejlesztése a következőképpen működik: a szél meghajt egy turbinát, majd ahogy tovább halad, egy generátor melegíteni kezdi a levegőt. A keletkező párát összesűrítik, majd cseppfolyósítják, és a keletkező vizet a csövek egy tisztítórendszerhez vezetik. A forró levegőt közben egy hőcserélő és légszívó berendezés eltávolítja a szerkezetből.

A szél által meghajtott turbina 30 kilowatt elektromosságot termel (a folyamat beindulásához minimum7 m/s-os szélsebességre van szükség), ennek segítségével jut el a víz a tárolótartályokba, valamint a tisztítóberendezés is ebből táplálkozik. A rendszer a tesztelés során a rendelkezésre álló víz 50 százalékát nyerte ki az áthaladó levegőből.

A cég marketingigazgatója, Thibault Janin elmondta, hogy egy egyéves, tízmilliárd dolláros beruházással felére csökkenhetne a fejlődő országokban azon lakosainak száma, akiknek nincs hozzáférésük tiszta ivóvízhez. Egy ilyen fejlesztés ezekben a régiókban összesen 38 milliárdos gazdasági növekedést váltana ki. 1,1 milliárd embernek nincs lehetősége tiszta vizet fogyasztani a Földön, és az ebből eredeztethető megbetegedésekben naponta 15 ezren halnak meg, folytatta Janin. Az Eole Water reméli, hogy mielőbb változtatni tud ezen. 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

29. Süty
2012.04.28. 10:28
" A cég mostani fejlesztése a következőképpen működik: a szél meghajt egy turbinát, majd ahogy tovább halad, egy generátor melegíteni kezdi a levegőt."

Oké, de a plusz hővel mit kezdenek? Mert 100-as nagyságrendben már lehet h erősen betudná folyásolni a környező klímát, de lehet h rosszul tévedek!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. Lordy
2012.04.28. 10:45
Erről a szélcsapdák jutottak eszembe a Dűnében... :-D
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. atti2010
2012.04.28. 10:48
Mert 100-as nagyságrendben már lehet h erősen betudná folyásolni a környező klímát, de lehet h rosszul tévedek!

Kicsit túlbecsülöd az ember erejét, nem termelnek ezek akkora hőt, akkor mit mondjunk a tükörparkról ami több ezer hatalmas tükröt tartalmaz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. _DiEGO_
2012.04.28. 11:52
Kicsi OFF

Három hónapja nem művelt ilyet a forint
Január 27. óta ezen a héten mutatta a legnagyobb, kb. 3,2%-os egyheti erősödést a forint az euróval szemben, miközben az állampapírpiaci hozamok és az 5 éves CDS-felár is 70-80 bázisponttal zuhant a hét közepi brüsszeli kedvező fordulat hatására. Érdekes, hogy a nagy állampapírpiaci hozamesés úgy következett be, hogy a külföldiek magyar állampapír állománya a legfrissebb adatok szerint még csökkent is.
A forint nemcsak az euróval, hanem a dollárral és a svájci frankkal szemben is nagy erősödést mutatott a héten: előbbivel szemben 228-ról 216 körülig, utóbbival szemben 249-ről 239-ig, ami rendre másfél, illetve egyhavi forintcsúcs közeli helyzetet jelent.
[teljes cikk]
sorry de jó hír ez nekünk
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. atti2010
2012.04.28. 12:02
_DiEGO_ Ez nem kicsit off hanem off-off-off, azon felül meg mi is nézünk tévét, olvasunk híreket, stb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. DogTheDog
2012.04.28. 12:08
Süty

Ha megnezel egy fejlett kisvarost,ahol sokkal tobb ho keletkezik,sem erezheto erdemben a klimavaltozas,ha van egyaltalan.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. Ihi
2012.04.28. 13:07
Nem mélyedtem el jobban a témában, de nem értem miért kell felmelegíteni a levegőt előtte. Pont lehűteni kéne, hogy a harmatponton a benne lévő gyakorlatilag összes nedvesség lecsapódjon, ez is bőven megoldható a termelt villamos energiával. Persze lehet, hogy a sivatagban ehhez kissé meleg van és nagyon komoly hőszigetelés kéne, hogy megoldható legyen, de elsőre nekem ez a megoldás egyszerűbbnek tűnik. Na de mindegy, így is hasznos kis cucc.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. mikej95
2012.04.28. 13:19
Nahát, egy szinte önellátó, ivóvíztermelő rendszer.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. atti2010
2012.04.28. 13:22
ihi Pont lehűteni kéne, hogy a harmatponton a benne lévő gyakorlatilag összes nedvesség lecsapódjon, ez is bőven megoldható a termelt villamos

Egy hűtőberendezés ami a sivatagban működik sokkal több energiát használna és a szerkezet is jóval bonyolultabb és sebezhetőbb lenne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. shaddam
2012.04.28. 15:51
Frank Herbert mikor is írta meg ezt az ötletét a Dűnében?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. LoGA
2012.04.28. 16:41
Tetszik a dolog, egyszerre két funkciót lát el.
Ez a levegő melegítés azonban elgondolkodtatott. A képen egyértelműen "cooling compressor" szerepel, tehát van benne hűtő. Alighanem azt csinálják, hogy valami fémfelületet hűtenek vele, hogy kicsapódjon a levegőből a pára a hideg felületre. Ha melegítik is a levegőt, az csak a veszteséghő lehet és talán még segít is a kondenzációban, ha nagyobb a hőmérséklet-különbség a levegő és a felület között.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. djwolf
2012.04.28. 21:11
Nagyon ügyes találmány! Főlleg az olyan területeken lenne hatalmas, ahol kevés ivóvíz van. (Pl: India)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. gelocziger...
2012.04.28. 21:33
Jó lenne ha minden házat ilyennel látnának el. Saját, független "vízmű"
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. LengyelFer...
2012.04.28. 21:42
LoGA-nk igaza van javítsátok, a hűtő hőcserélőn csapódik ki a víz.
Ami hőt elnyel a levegőből a hűtő hőcserélőn azt a hőt adja vissza a második fűtő hőcserélőn a levegőnek. Mint a klímáknál csak egy dobozban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Ihi
2012.04.29. 01:22
Atti2010: Hogy több energiát használna, az valószínű, de nem értem miért lenne sebezhetőbb vagy bonyolultabb. De mindegy, mert egyébként azt hiszem itt egy abszorpciós hűtő van a rendszerben, és annak a fűtő szakaszáról esik szó melegítésnél, csak éppen a cikk forrásánál is rosszul szerepel a dolog, már ha erről van szó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. bodocz70
2012.04.29. 10:04
Sajnos az így nyert víz tartós fogyasztásra nem igazán alkalmas, mert hiányoznak belőle a nélkülözhetetlen ásványi sók. Aki csak desztillált vizet iszik az meghal. De locsoláshoz jó lehet!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. noPublicFG
2012.04.29. 10:31
ez elsőre roppant humánus dolog. Ha tényleg telepítenék a 3. világban, akkor viszont iszonyatos méretű gazdasági bummot idézne elő. Gondoljatok bele, az az évente vízhiány miatt meghaló embermenyiséget pluszban fenn kellene tartani. Étel, munka(?). Az egyéb szokásokról ne is beszéljünk. Ezekből is hiány van...
Ezzel megoldanak egy problémát, viszont nem gondolnak bele, h. azért születnek ott rengetegen, mert rengetegen is halnak meg. Ha nem halnak meg, attól még rengetegen fognak születni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Balucsek
2012.04.29. 11:48
A dolog hátulütője, hogy ez csak ott működik jól ahol magas a páratartalom, ahol magas a pára tartalom ott viszonylag gyakran van csapadék is. Szóval ezzel az ötlettel nem lesz termő terület a Szahara, és az arabok is több ivóvízhez jutnak egy artézi kútból, mint egy ilyen kütyüből (ráadásul valószínűleg olcsóbban is).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Enno
2012.04.29. 18:13
Viszont víz mellett áramot is termel anélkül hogy szennyezné a környezetet és a fosszilis energia hordozókat emésztené fel.
Szerintem tök jó dolog ez, csak ezt a sok zöld energiát az ilyen kis okos kombinációkkal is mint ez a tiszta ivóvíz nyerő ( szennyezett talajba hiába ásnak kutat, egy víz tisztító üzem sok mocskot termel és erőforrást emészt fel ) kombinálva kéne felhasználni :nap,szél,víz,hő stb stb és akkor már most is lehetne váltani a fosszilis energia hordozókról és az atomerőművekről csak az ebben a kapitalista világban nem annyira illik a marketing tervébe a gazdag emberkéknek. Amíg lehet inkább tolják azokat mert arra szinte nem kell nekik költeni az új módszerek bevezetéséhez képest.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. hympyke
2012.04.29. 20:44
Jah, ez tényleg.. Mint tudjuk eddig is volt ott víz, biztos nagyon nehéz lenne keverni az ott eddig normál módon kinyerttel....
Az araboknál pl kifejezetten pazarolják a vizet, pedig eléggé drágán állítják elő tengervízből. Igaz van is pénz dögivel.
Ingyen víz és áram.
1év, 10 milliárd dollár felezi, 2 év és 20 milliárd nullázza a vízhiányt.

2010.
"Az amerikai állam mintegy hétszáz milliárd dolláros támogatása bankjainak megsegítésére a gazdasági világválság idején sokkal többet használt az USA-n kívüli pénzintézeteknek, mint amennyi az amerikai bankok megéreztek azon külföldi államok segélyéből, amelyekben a kirendeltségeik is működtek – közölte tegnap az USA kongresszusának felügyelőbizottsága."

Erről kb ennyit....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. hympyke
2012.04.29. 20:45
Elfelejtettem írni hogy ahol kevesebb víz van ott többnyire több is benne az ásványi anyag.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Devio
2012.04.29. 22:00
Balucsek: Az elméleted nem nagyon helytálló, mert itt jelen esetben a sivatagról beszélünk. Köztudott, hogy a sivatag páratartalma nagyon kevés. Szóval ez elég nagy dolog, hogy ilyen körülmények között képesek napi 500-800 liter vizet kinyerni egy "erőművel". Persze nem elhanyagolható, hogy mind ez mellet még áramot is termel.

Geloczigeri: "Saját, független "vízmű"" Itt? Nálunk? Magyarországon 2012-ben? Ezt még te sem gondoltad át komolyan, mikor megírtad!

Egy baj van ezzel is. Megint a pénzről és hatalomról fog szólni! Nem pedig arról, hogy segítsünk az emberiségen és jobb szebb legyen. Még ha csak kicsivel is, de jobb legyen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. minipc
2012.04.29. 23:05
Ha valakit érdekel a technológia.

A száraz sivatagi levegő harmatpontja 0- -5 °C körül van, tehát a hűtőre ráfagyna, és szigetelné a hűtőcsövet, ezért, szilikagéllel elnyeletik a vizet a levegőből (szárítják a levegőt !!!), majd a telített szilikagélt a generátor hulladékhőjével felmelegítik 100 - 120 °C-ra. Ekkor a víz eltávozik méghozzá telített vízgőz formájában, amit már a generátor árama által működtetett hűtőrendszerrel (kb 10 - 20 °C-on kondenzáltatják. Így lesz víz is, áram is, és agenerátor hűtése is rendben lesz.
( A hőfokok tájékoztató értékek )
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. minipc
2012.04.29. 23:11
Még annyit, hogy a száraz sivatagi 40°C levegőben több víz van, mint nálunk a 15°C - ú 80 %-rel nedvességtartalmú levegőben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. 777gyarto
2012.04.30. 12:37
az értékek mindig relatív páratartalmat jelentenek, ami pedig ugyanakkora vízmennyiségnél alacsonyabb, ha nagyobb a hőmérséklet. pl eső is így esik, h a felszín közelében az elpárolgott víz felemelkedik, ahol lehűl és amikor a relatív páratartalom eléri a 100%-ot akkor kicsapódik. Erre segítenek rá némi vegyi anyaggal.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. 777gyarto
2012.04.30. 12:39
minipc

ha több a víz a sivatagi levegőben, akkor nem lehet h annak 0 °-on lenne a harmatpontja, ha a kevesebb víz már 15°C-on 80%
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. 777gyarto
2012.04.30. 12:42
de valóban, ha csak egy hideg felületen akarnának lecsapatni, akkor költhetnék az összes megtermelt energiát a hűtésre, az se érne sokat, az gyakorlatilag olyan mintha egy 15°ra beállított klímát kitennél a szabad levegőre 40°-ba
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. 777gyarto
2012.04.30. 12:43
a homokerózió viszont jelentős lehet mind a propellerre, mind a bonyolult rendszerre
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. szilaard
2012.05.01. 16:16
Hangosan gondolkodom ... a sivatagban óriási a hőingadozás ... tehát ha nappal 40 fok van, és éjszaka 0 fok körül, akkor ... valószínű a nappali levegő sokkal több párát tartalmaz. Vagyis éjszaka kevésbé éri meg üzemeltetni a gépet ... vagyis lehet, hogy nappal vizet, éjszaka áramot lenne érdemes kinyerni belőle ...

De én elgondolkodnék olyan megoldáson is, hogy bizonyos sivatagi növényfajok képesek a hajnali harmatot kinyerni ... esetleg egy olyan hibrid megoldás, hogy felszín alatt csepegtetéssel "kiegészítő vízzel" ellátni ezeket a sivatagi gyomokat, és utána, ezekből a gyomokból csinálni juice-t ...

Amúgy az ásványi só patronok (hogy ne desztvíz folyjon ki) filléres tételek tudomásom szerint.

Az is érdekes kérdés számomra - ha már az artézi vizet valaki megemlítette, hogy 30kW teljesítménnyel mély (akár több 100m mély) kutakból mennyi vizet lehetne a felszínre hozni elektromotor mentes (egyszerű) szerkezettel!!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!