iPon Hírek

Szellemitulajdon-védelmet is tanulnak majd az iskolások

Dátum | 2013. 08. 30.
Szerző | Jools
Csoport | IT VILÁG

Csütörtökön együttműködési megállapodást írt alá a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) és a Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó (az egykori Nemzeti Tankönykiadó, NTK) arról, hogy a diákok szellemi tulajdonnal kapcsolatos tudatosságának növelése érdekében a tankönyveket ilyen jellegű ismeretekkel bővítik. A felmenő rendszerben bevezetésre kerülő kerettantervekbe már idén szeptembertől bekerülnek a szellemi tulajdon védelmével kapcsolatos témák, mégpedig olyan módon, hogy a résztémák vonatkozó szaktárgyak anyagában kapnak majd helyet. Így a feltalálók és a szabadalmak szerepéről kémia órán, a védjegyről és a termékhamisítás veszélyeiről technika órán, a szerzői jogi védelem alatt álló tartalmak online felhasználásával kapcsolatos ismeretekről erkölcstanon és informatika órán, az idézés szabályairól és a plágium fogalmáról pedig magyar órán hallhatnak majd a gyerekek.

Az együttműködés másik célja a tanárok szellemi tulajdon védelmével kapcsolatos ismereteinek bővítése, így az ezekkel kapcsolatos aktuális tudnivalók bekerülnek a tanári kézikönyvekbe, illetve a továbbképzések anyagába, illetve különféle tematikus segédanyagok formájában is eljutnak majd a tanárokhoz. Mindkét megállapodó fél úgy véli, hogy napjainkban a szellemi tulajdon védelmével való ismerkedést nem lehet elég korán kezdeni, illetve abban is egyetértenek, hogy az ezzel kapcsolatos jelenlegi attitűdön mielőbb változtatni kell. Az iskolákban mindennapos gyakorlattá vált a tankönyvek, munkafüzetek fénymásolása, ami súlyos károkat okoz a művek szerzőinek, mondta el Kiss János Tamás, az NTK vezérigazgatója. Az NTK és az SZTNH vezetői azt remélik, hogy a tudnivalók tananyagba való beépítése változásokat indíthat be mind a felnövekvő generációk, mind a tanárok körében, akik a változás eredményeként egyre inkább úgy tekintenek majd a szellemi tulajdonra, mint a tárgyi értékekre. A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) 2011-es felmérése szerint egyébként a középiskolás diákok 33 százaléka még sosem hallott a szerzői jogokról, 33 százalékuk pedig úgy véli, hogy az interneten található szövegek szabadon, forrás megjelölése nélkül másolhatók.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

26. Phantomstr...
2013.08.30. 13:05
Hát, erre aztán tényleg szükség van, amikor az átlag felhasználó alap szinten sem képes karban tartani a saját számítógépét.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. jozsefm
2013.08.30. 13:17
Ha mar az etikanal tartunk akkor a cikk illusztracio ne tartalmazzon termekmegjelenitest! :-(
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. DogTheDog
2013.08.30. 13:30
Azert az iskolai munkafuzetes pelda nem tul jtt nem haszonszerzesbol masolgatnak,hanem penztelensegbol.Raadasul azokat kotelezo beszerezni,mig egy filmet pl nem kotelezo megnezni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. mikej95
2013.08.30. 13:50
Annak ellenére teszik ezt, hogy nemrég enyhítették a Btk. ezen tevékenységekre vonatkozó szabályait. Letölteni még mindig nem illegális idehaza, feltölteni(vagy seedelni) pedig csak akkor illegális, ha üzletszerűen végzik. Ezek után érdekes lépés külön tananyaggá tenni informatikán, miközben úgyis szerepel az érettségi tételek között, így tanítják. Ez mind nagyon hajaz az M$ mostanában folytatott sikerstratégiájára.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. SuhiTomi
2013.08.30. 13:51
Elmennek a .....!
Az egyik legjobb példa erre a South Park ominózus része, amikor Kyle (vagy Stan) letölt egy zenét illegálisan és a kommandósok már törik is rá az ajtót, aztán viszik az egész bandát Puff Daddy-hez aki a medencéje partján zokog, merthogy az ilyen illegális letöltések miatt nem tud venni mégegy arany bárpultot (vagy mit)...

Komolyan, nekem vannak kedvenc zenei előadóim és filmjeim, amit az "illegális" letöltés nélkül lehet, hogy sosem hallhatok vagy láthatok. Persze ebből ők nem profitálnak, de elismerem a tehetségüket/eredményüket.

Ja hogy nem az elsimerés számít csak a haszonszerzés? Akkor ba........!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. Peter1987
2013.08.30. 13:58
Szerintem nem baj az, ha ezen a téren több információt kapnak a fiatalok. Jó döntésnek tartom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2013.08.30. 14:13
Ó mert még kellett egy kis hittan az oktatásba...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. Terror
2013.08.30. 14:20
Hülye oktatási rendszer hülyegyerekeknek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. FRK
2013.08.30. 15:41
@Peter1987

Már így is túl sok a felesleges információ, amit kapnak. Oktatásunk nem való másra, minthogy verhessük az e-p.niszt mennyivel műveltebbek vagyunk másoknál. Más magyarázata nincs, hogy miért tanítják pl.: Hamburg gazdaságát, ahelyett, hogy hivatalos levél írásra oktatnák a gyerekeket. Tudni kell minden biszem-baszom ország fővárosát, de nem tudják mi a kamat, a deviza, hogy kell négyértékű árut vásárolni, hitelhez folyamodni stb stb stb.

Véleményem szerint általános iskolában az életre és a praktikus ismeretekre kellene tanítani a gyerekeket. Az USA, Németország stb. történelme, gazdasága csak ezek után kellene álljon. Lehet nem verhetnénk az e-f.szt, hogy mi bezzeg műveltek vagyunk, de nem is lenne ennyi bedőlt devizahiteles.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Simba
2013.08.30. 16:02
Jaj!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. alfoldi
2013.08.30. 16:49
Ez megint miii? a cionista háttérhatalom szabadon kifoszthatja, és kihasználhatja a világot évszázadok óta, s most is a szerencsétlenektől akarja megfosztani az információhoz való jogot, s ez a lopás szerintük? Hát tényleg beteg ez a világ, hátha ez így megy tovább, ennek a szemléletnek vége lesz, s világforradalom várható előbb-utóbb, s ebből kifolyólag, szerintem nemsokára restart lesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. antapeti
2013.08.30. 16:50
Ezzel úgy 20 évet késtek. Sok sikert hozzá !
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. mikej95
2013.08.30. 17:00
A Freewarez országa vagyunk szó szerint, de most oktatni fogják, hogy ez nem jó dolog.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Balucsek
2013.08.30. 18:08
FRK: nemtudom de szerintem amiket felsoroltál nem az iskola dolga akár csak az illem és etika is szerintem a szülők felelőssége, hogy saját élettapasztalatukat megosszák utódukkal ahelyett hogy hagyják hogy jó esetben a tanár rossz esetben az utca tanítsa meg az élet sötétebbik oldalára... Persze a jó tanár nem csak az órai anyagot adja le, nekem is volt olyan tanár aki év végén vagy a téli szünet előtti hullafáradságban, inkább sztorizgatott sőt olyan is aki egy-egy órára volt diákjait visszahívta, hogy osszák meg egyetemi tapasztalataikat. De ezek szerintem nem olyan dolgok amiket a tanmenetbe be kell építeni...
És a fővárosok ismeretének is megvan a hasznos oldala pl a turisták nem mennének Bukarestbe Budapest helyett stb...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. FRK
2013.08.30. 18:42
Balucsek: A hivatalos levél illetve kérvény írása, az kőkeményen mehetne nyelvtanórán. Ugyanis megvannak az alaki és tartalmi szabályai. A kamatszámítás, az simán matek, a deviza mehetne gazdaságföldrajzhoz. Utóbbi, kiválóan kiválthatná mondjuk a német városok gazdasága tananyagot. Ha ezek nem fontosak, akkor mi az? Miért annyira baromi fontos Hamburg gazdasága, hogy nem lehet létezni nélküle?

Fontosnak tartom a műveltséget, de nincs értelme annak, ami ma megy oktatás címén. Betesznek erkölcstant, hittant, szellemitulajdon-védelmet, de ez azt jelenti, hogy egy magyar, matek, történelem tanárnak kevesebb tanórája van ugyanannyi, vagy több anyag leadására, mint eddig.

Ugye az belátható, hogy nem szerencsés egy 50 tanórára tervezett anyagot leadni 40-45 órában, márpedig a tananyag nő, a rendelkezésre bocsájtott tanóra pedig csökken. Eljutunk odáig, hogy hiába olvas a gyerek, nem érti meg, mert le kellett darálni az anyagot, mert kötelező végigvenni amit kell.

Aki Magyarországra akar jönni, az utánanéz a fővárosnak. Nem tudom mennyire népszerű célpont Burkina Faso, hogy tudni kelljen a fővárosa Ouagadougou, vagy épp hányan jutnak el Izland fővárosába Reykjavíkba.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Terror
2013.08.30. 18:58
Nálam még ment is, ráadásul érettségi tétel is volt, nemcsak magyar nyelven, hanem angolul is.

Ellenben a mai napig nem vettem semmi hasznát se a tornaóráknak, se a filozófiának, se a rajz és ének óráknak. Ezeket a nagy francba vágnám ki a tantervből, erőből.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Balucsek
2013.08.30. 19:14
Viszont a gazdaságtól függ a deviza árfolyam mit ér a kissrác a devizák ismeretével ha nem tudja mitől annyi amennyi. A kamatszámítás az eddig is a matekóra része volt vagy legalábbis még mikor én tanultam, az jogos de ennél több nem kell, remélem még nem cserélték le hitttanra mert az isten fizzesse megből nehéz megélni...
A levél írás még nekem szintén volt mégha nem is túl mélyrehatóan...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. jozsefm
2013.08.30. 19:51
Mintha a matematika órán tanult kamatszámítási szabályokkal, meg lehetne érteni, vagy át lehetne látni, a bankokban alkalmazott számítási módszereket.
Ha azt valaki tényleg széles körben elmondaná, az utána következő tömeges reakcióhoz képest, a mohácsi vész és a tatárjárás - együtt is, csupán kosztümös busó népi játéknak minősülne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Peter1987
2013.08.30. 20:58
FRK: le volt írva a cikkben, hogy a tanórák keretein belül fordítanának rá szót. Ez gondolom 1-2 tanórát jelentene max. Az, hogy azon kívül mit tanítanak, annak meg speciel ehhez semmi köze nincs. Egyébként nekünk spec. tanítottak általánosban és középiskolában is hivatalos levélírást, kamatszámítást és hasonlókat..
Az, hogy a szerzői jogokkal ma jóformán nem is foglalkoznak egyébként meglátszik abban, mennyire le vagyunk maradva az erről való gondolkodásmódunkban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Terror Peter...
2013.08.30. 21:35
Khm, mivel minden létező szoftver a pofánkba nyomja a licencfeltételeit, szerintem nem maradtunk le semmiről, hanem inkább arról van szó, hogy rohadtul nem érdekel senkit.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. fofoka
2013.08.30. 22:24
"A hivatalos levél illetve kérvény írása, az kőkeményen mehetne nyelvtanórán."

Te is bejárhatnál, ami azt illeti..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. FRK
2013.08.31. 19:27
Ami azt illeti, ha érdemben nem tudsz hozzászólni, akkor ne ugass be...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Asagrim FRK
2013.08.31. 19:46
Érdemben ehhez a hírhez? Faszság az egész, ennyi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Smooth44 SuhiT...
2013.09.02. 08:06
Komolyan, nekem vannak kedvenc zenei előadóim és filmjeim, amit az "illegális" letöltés nélkül lehet, hogy sosem hallhatok vagy láthatok. Persze ebből ők nem profitálnak, de elismerem a tehetségüket/eredményüket.


Ezt pontosan hogy érted?
Amit itthon nem árusítanak, vagy épp ki sem adtak, azok is biztosan elérhetők legális formában. Még egészen kicsi, noname garázszenekarok dalai is fent vannak különböző "donate" oldalakon (ahol megadhatod, neked mennyit ér, és annyival támogatod őket).
De ott az iTunes, Deezer és még egy csomó hasonló. Ha emberünk nem csak magának és barátainak készítette, akkor az legálisan elérhető bárki számára - akár fizetős, akár ingyenes oldalakon. Tehát ezt az "illegális letöltés nülkül nem érhetők el számomra" dolgot nem igazán értem.

Filmeknél még el tudom képzelni, hogy kicsit nehezebben lehet ráakadni, de valahonnan azok is felkerültek a pirate oldalakra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. dilofekete
2013.09.02. 11:10
Akkor most hogyan pótolja be a kimaradt diák a tananyagot, mert arról egy árva szó sem esett, csak hogy ezt sem lehet már fénymásolni. Én sok monoliktikus dolgot ki tudok találni, de azért így fél információval kár volt elolvasni!
Törődnének inkább azzal, hogy a munkanélkülieknek kötelező legyen az oktatás. Megszűnne a feketézés java és több lenne az állami bevétel.
Viszont ez faszság, mert egy raklap portál van amiről bármit le lehet szedni, mégis mi a jó kis faszomat védenek? Jó kérdés mi?!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. dilofekete
2013.09.02. 11:19
apropó digitális formába mi a búbánatos f..... nem lehet vásárolni tankönyveket, oktatási célból kedvezményes féláron?! Persze olyat, amit egy tanár se diszkriminálhatna. A többségük még kommunista szocialista körből csöppent ide és akkor még wc-papír se volt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!