iPon Hírek

Szélsebes WiFi eszközöket fejleszt a Samsung

Dátum | 2014. 10. 14.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | HÁLÓZAT

A Samsung bejelentette, 2015-től kezdve olyan szórakoztatóelektronikai, telekommunikációs, illetve egészségügyi és viselhető termékeket kínál majd, amelyek szélsebes adatátvitelt biztosító, milliméteres hullámhosszú rádiójelekkel üzemelő WiFi technológiát használnak. Az új technológia a Samsung Smart Home termékcsaládban is feltűnhet a következő év folyamán. A 60 GHz-es frekvenciatartományon belül üzemelő WiFi kapcsolat persze nem egetrengető újdonság, a hozzá tartozó szabvány fejlesztését ugyanis még 2009-ben befejezte a WiGig Alliance. A fejlesztőcsapatban a Samsung is jelen volt, aki most bejelentette, a kitartó munka gyümölcseként sikerült elhárítani a 60 GHz-es WiFi technológia széleskörű alkalmazása előtt álló akadályokat. A vonzó WiFi technológia az egyelőre még nem licencelt 60 GHz-es frekvenciatartományban rejlő lehetőségeket aknázza ki, ahol a Samsung fejlesztéseinek köszönhetően nem kell csatornák közötti interferenciától tartani – még akkor sem, ha az adott vezeték nélküli hálózatra több eszköz csatlakozik. További jó hír, hogy az adatátviteli csúcssebességek akkor is tarthatóak lesznek, ha az adott 60 GHz-es WiFi hálózat a hozzá kapcsolódó eszközök miatt kissé zsúfolt. A 60 GHz-es frekvenciatartományon belül üzemelő, 4,6 Gbps-os adatátviteli sávszélességet kínáló eljárás a 802.11ad szabvány köré épül. A Samsung közleménye szerint egy 1 GB-os filmet – amit film helyett inkább sorozatepizódként hívhatunk – alig 3 másodperc alatt lehet átmásolni a szabványt támogató eszközök között (ha bírják a tempót); a tömörítetlen HD videókat pedig valós időben, késleltetés nélkül lehet továbbítani a különböző mobileszközökről a televízióra.
A WiGig Alliance 802.11ad WiFi szabványa 7 Gbps-os, azaz 875 MB/s-os elméleti maximális adatátviteli tempót kínál, ám küzd néhány kihívással, amelyek miatt az egymásra közvetlenül rá nem látó eszközök között rohamosan csökken a maximálisan elérhető adatátviteli sebesség. További probléma, hogy a WiGig megoldása rövid hullámhossza miatt hajlamos interferálni az egyéb eszközökkel. A Samsung mérnökei a fenti problémákat saját megoldásaikkal sikeresen kiküszöbölték. A kihívás leküzdéséhez széles lefedettséget biztosító hullámformáló antennákra volt szükség, valamint egy olyan rendszerre, amely a változó körülményekre kevesebb, mint 0,33 milliszekundum alatt képes reagálni. Az eljárás gyakorlatilag a világ első mikrohullám-formáló vezérlőtechnológiájának tekinthető, ami egyedi felépítésű antennákhoz csatlakozik. Ennek, illetve a csatornák közötti interferencia hiányának köszönhetően az elméleti és a valós adatátviteli sebességek közötti szakadékot a Samsung állítása szerint sikerült száműzni, így a friss eljárás valós sebessége tízszer nagyobb, mint a 2,4 GHz-es és 5 GHz-es frekvenciatartományokban dolgozó WiFi megoldásoké. A Samsungon kívül egyelőre más nem jelentett be hasonló eljárást, így jelenleg a Samsung fejlesztése kínálja a legnagyobb használható adatátviteli sávszélességet, illetve a legjobb jelminőséget is. Az nem kérdés, hogy készülnek-e majd ennél ütőképesebb konkurens implementációk – a kérdés inkább az, hogy ezekről mikor hullik le a lepel. Érdekesség egyébként, hogy az Intel nemrégiben, az IDF alkalmával rántotta le a leplet Skylake referencia platformjáról, amely WiGig alapú vezeték nélküli dokkoló állomáshoz is csatlakozni tud. Az új eljárást alkalmazó mobileszközök, egészségügyi eszközök, szórakoztatóelektronikai termékek, illetve Smart Home sorozatú termékek a következő év folyamán mutatkoznak be. Reméljük, az elkövetkező hetek, illetve hónapok során a további részletek megjelenésével tisztul a most még helyenként kissé homályos kép.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. Supra
2014.10.14. 11:04
konkrétan mekkora távolságokról beszélünk? A szabványban ugyan le van írva, de a samsung verzió mit tudhat?
És a gyakorlatban? :-)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. pdx06
2014.10.14. 19:50
Lassan már világítunk a sok sugárzástól.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Ronan pdx06
2014.10.14. 21:31
A lassan szót szerintem el lehet hagyni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. CJ_TOM
2014.10.14. 21:49
Leginkább azt nem értem az egészben,hogy ugye minél magasabb frekvencián megy a kommunikáció annál kevésbé tűri a zavart,annál kevésbé hatol át dolgokon.Falakon.Lásd már 5 Ghz is alig megy át több falon.Akkor ezt most hogyan?!! Nyílt területen elhiszem,hogy valamilyen modulációval nagy sávszél.Dehogy falakon átmegy.Simán fszság ez így.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!