iPon Hírek

Szemmel írni

Dátum | 2012. 07. 30.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A szinte az egész testre kiterjedő bénulással járó kórképekben szenvedő betegek, akik állapotuk miatt csak pislantásokkal és arcizmaik rándításával képesek kommunikálni, rövidesen talán egy egészen újfajta módot használatnak közléseik megjelenítésére. Egy régi optikai illúzió segítségével ezek az emberek megtanulhatnak a szemükkel írni és rajzolni a számítógép képernyőjére, mégpedig olyan sebességgel, ahogy ezt egészséges társaik kézzel tennék.

1970-ben Stuart Anstis, a Kaliforniai Egyetem kognitív pszichológusa, szabadidejében illuzionista, egy mezei optikai trükk gyakorlása közben érdekes dologra lett figyelmes. Fehér pöttyöket mozgatott körbe, és a különféle pozíciókról fotókat készített, majd gyors egymásutánban levetítette ezeket, azaz phi-mozgást igyekezett létrehozni. Ez azt a vizuális jelenséget takarja, amikor az emberi szem a pöttyök átrendezését mozgásként érzékeli. Anstis nem dobta ki a felvételek negatívjait sem, hanem azokból is diákat csinált. A vetítés során véletlenül egy ilyen negatív keveredett a pozitív diák közé, és ekkor figyelte meg a kutató a különös jelenséget: ahogy a pöttyök feketére, majd újra fehérre váltottak, mozgásuk iránya megfordulni látszott. A tudós fordított phi-mozgásnak nevezte el az effektust, amely feltárta, hogy ha egy tárgy fényessége gyorsan változik, agyunk az ellenkező irányban látja mozogni azt.

Négy évtizeddel később Jean Lorenceau, a párizsi Pierre és Marie Curie Egyetem neurológusa ezt a jelenséget tanulmányozta számítógépe képernyőjén, amikor arra lett figyelmes, hogy a villogó pontok mezeje vándorló tekintetével egy irányba látszik mozogni. Ennek segítségével pedig megvalósíthatóvá válik valami, ami mindeddig lehetetlennek tűnt: a mozgó tárgyak szemmel történő folyamatos követése.


A szem egyik jellegzetes mozgása az úgynevezett szakkádikus, avagy ugráló mozgás. A szem ezzel a mozgással hozza a tárgy képét a retina perifériájáról (ahol gyenge az éleslátás) a foveára (ahol a legélesebben látunk). Olvasás közben, és egy mozdulatlan tárgy vagy egy jelenet megtekintésénél ezt a mozgást használjuk. A két szem ilyenkor koordináltan együtt mozog. Az emberi test által létrehozott leggyorsabb mozdulatok egyikeként nyilvántartott mozgás megakadályozza, hogy olyan finoman kontrollált, folyamatos szemmozgást végezzünk, amelyre a szemmel történő „íráshoz” szükség lenne, legalábbis eddig ezt hittük.

Lorenceau azonban rájött arra, hogy ha mozgó tárgyat figyelünk, akkor szemünk folyamatos mozgásra vált, áthidalva a szakkádokat. A folyamatos követés fenntartásának egyik nehézségét az okozza, hogy normál esetben a háttér folyton elmozdul a mozgó tárgy mögött, szakkádikus mozgást váltva ki a szemből. A fordított phi-effektus során azonban a háttér a tekintettel együtt mozog, akár egy hullám. A nézőnek mindössze azt kell megtanulnia, hogyan „szörfözhet” biztonságosan ezen a hullámon.

A folyamatos szemmozgás fenntartásával pedig kellő gyakorlás után akár olyan precíziós feladatok is végrehajthatók, mint betűk és számok leírása egy szemmozgást követő kamera segítségével. A kutató a technika tanulhatóságát is bizonyította, mivel háromszor harminc perc alatt hat önkéntest sikerült kiképeznie annak használatára. Elmondása szerint eleinte nehéz megmaradni a hullámon, vagyis könnyen kibillen az ember a folyamatos szemmozgás állapotából. Az önkéntesek azonban lassacskán elsajátították a trükköket, és teljes mértékben irányításuk alá vonták szemük mozgását. Voltak, akiknek ez gyorsabban, és akadtak, akiknek lassabban ment, de a foglalkozások végére mindenkinek sikerült olvasható betűket kreálnia a képernyőn.

Az új technika természetesen nemcsak a bénult betegek esetében lesz használható, de sokat hozzátehet a szemmel kontrollálható számítógépekkel foglalkozó kutatásokhoz is. Ami a betegeket illeti, a módszer alkalmazása révén remélhetőleg sokkal személyesebb, hatékonyabb, közvetlenebb kapcsolatot tarthatnak fenn a külvilággal, mint eddig valaha, hiszen nem egy előre összeállított listából kell majd kiválasztaniuk közlendőjüket, hanem maguk fogalmazhatják meg azt.


 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. DogTheDog
2012.07.30. 13:45
Ez eleg jonak tunik,legalabb nem csak egy terv,hanem van kezzelfoghato eredmenye is.Sokan orulnenek ennek,ha elterjedne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. crowly
2012.07.30. 15:04
Hát ez meg? Hány éve is hallottam róla, hogy szemmozgást követő rendszert fejlesztenek, amivel egy bénult ember is képes valamilyen mértékben számítógépet használni és kommunikálni? Még valamikor a kinect megjelenése előtt volt. Csak most jutnak el oda, hogy eredménye is legyen? Bár ez nem egészen ugyanaz, de az elv nagyon is.

Díjazom az ilyen jellegű dolgokat, csak nem értem, hogy esetenként miért tűnnek el a semmibe kutatások majd évekkel később új ötletként jelenik meg egy hasonló megvalósítás. Az előző hová lett? Még videó is volt a prototípus használatáról.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Sipikee
2012.07.30. 23:26
az a gond hogy ezt pofátlanul drágán is adhatják mert egy családban egy közeli rokonnak akinek nagy szüksége van rá úgyis összedob rá tehát olyan pofátlan árat szabhatnak amilyet akarnak..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!