iPon Hírek

Szemüveg nélküli 3D élményt nyújtó táblagép a láthatáron

Dátum | 2014. 09. 30.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A táblagépek körében is evolúciós előrelépésként tekintenek a 3D megjelenésére, és most már azt is tudni lehet, hogy melyik gyártó teheti meg a következő lépést ebbe az irányba. A Galaz Noah (Noé) névre hallgató terméke, ha minden a terv szerint halad, hamarosan elkápráztathatja az érdeklődőket.
A készülék egy igazán nem mindennapi panellel lett ellátva, aminek a fejlesztésében a Japan Display Inc. segédkezett. Az LTPS technológiás megjelenítő mindössze 8,4 hüvelykes képátlóval rendelkezik, de 2560 x 1600 pixeles a felbontása, ami 359 PPI-s pixelsűrűséget jelent – épp, mint a Samsung legjobb megoldásainál. A lényeg viszont nem is ez, hanem, hogy a felületén kirajzolódó grafikus elemek térhatással szolgálhatnak, ehhez pedig semmilyen szemüvegre nincs szüksége a felhasználónak, puszta szemmel érzékelhető lesz a 3D (mint például a Nintendo 3DS esetében). A lehető legjobb végeredmény eléréséről összesen 2560 félköríves, 70 mikron átmérőjű prizma gondoskodik a lehetőségeihez mérten. A tablet külső 4K-s kijelzőre is csatlakoztatható, köszönhetően a HDMI 2.0 csatlakozó aljzatnak. A HEVC/H.265 kodek használata mellett olyan 4K-s anyagokat is képes majd kezelni a Noah, amely 60 FPS-s sebességű, hogy garantálható legyen még ekkora pixelszám mellett is a tökéletes térhatás. Természetesen a készítők azt szeretnék, hogy minél több olyan tartalom születhessen, ami kihasználja a 3D-t, ennek érdekében pedig egy egyedi API is érkezik a készülékkel, hogy harmadik féltől származó programok is kiaknázhassák majd a térhatásban rejlő lehetőségeket.
A lenyűgöző megjelenítés mellett persze a háttérben rejlő technológiák sem elhanyagolhatóak. A Galaz 3D API-nak egy hardveres társa is van a színfalak mögött, ami a térhatású átalakítások felelőse lesz. Ez egy külön chip dedikált 256 MB-nyi memóriával. Érdekesség, hogy ez a rejtélyes chip alapból – az app fejlesztőinek beavatkozása nélkül – szinte minden játéknál végre tudja majd hajtani a 3D konverziót. A komoly teljesítményt egy RockChip RK3288 garantálja, ami azon kevés SoC egyike, amely az ARM Cortex-A17 processzormagjainak ad otthont. A lapkában munkálkodó kvartett 1,8 GHz-es órajelen üzemel, a grafikus feldolgozó szerepkörét pedig egy szintén ARM fejlesztésű Mali-T760 MP4 IGP tölti be. A rendszermemória tekintetében sem spóroltak, legalább 2 GB LPDDR3 RAM-mal lesz felvértezve a gépezet, és lesz 4 GB-os (!) kivitel is. Háttértár tekintetében is kétféle konfigurációval kell számolni, érkezik egy szerényebb, 16 GB-os kivitel, illetve egy 64 gigás is, ami azoknak jöhet jól, akik tényleg sok multimédiás tartalmat szeretnének magukkal vinni a mindennapok során. A bővítés lehetőségéről nem esett szó a bemutató rendezvényen, így valószínűleg memóriakártya-olvasó nem került a gépbe.
Az operációs rendszer szerepét induláskor az Android 4.4 KitKat fogja betölteni, később pedig érkezik az Android L frissítést formájában. A tervezők dupla kamerával látták el a terméket. A videóhívásokért egy 5 megapixeles kamera felel majd, amivel akár már egészen jó önarcképek is készíthetőek lesznek. Ezzel szemben a főkamera már 8 MPixeles felbontással dolgozik, és a munkáját egy LED-es segédfény is igyekszik majd megkönnyíteni, így gyengébb fényviszonyoknál is jól fog teljesíteni. A gépezet kapcsolati képességei is kiválónak ígérkeznek. Kiemelendő, hogy opcionálisan 4G LTE modemnek is otthont ad, így villámgyors mobilinternet-elérésre biztosít lehetőséget a használata során is. Ezen felül biztosan van a kelléktárában 2,4 és 5 GHz-es sávokon is működő 802.11 a/b/g/n/ac szabványoknak megfelelő Wi-Fi, valamint Bluetooth 4.0 modul és még GPS vevő is. Az üzemidejéről egy 4800 mAh-s telep fog gondoskodni, ami ilyen komoly igénybevétel mellett talán egy kicsit már szűkösnek tűnik. A Noah szemlátomást egy igazán kompakt táblagép lett, a vastagsága mindössze 5,2 milliméter. A szögletes vonalvezetésű készülék fekete és fehér árnyalatban is elérhető lesz.
A Galaz Noah még várat magára, de remélhetőleg még idén meg fogják kezdeni a szállítását. A vállalat november közepén kezdi felvenni az előrendeléseket. A készülék az egészen lenyűgöző képességei ellenére sem lesz méregdrága, mindössze 250 dollárról fog indulni 16 GB-tal, a négyszer nagyobb háttértár felára pedig kb. 75-80 dollár körül alakul majd.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. Tibike1993
2014.10.01. 22:57
Vesszek meg ha nem azt hittem, h a Sonynak vmi új tábla szériája ez a kütyü. Kicsi a hasonlóság a Z-kkel...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. freyr
2014.10.02. 06:22
Meddig próbálják még életben tartani a "3D" kijelzőket? Amellett, hogy nincs gyakorlati haszna, igen sok ember szemét zavarják az ilyen optikai csalódások. Erre még akkor se lenne szűk rétegigénynél nagyobb kereslet, ha az Apple is feltalálná.
Amúgy nem lepne meg, ha pont a Nintendo adta volna el a legtöbbet belőlük, hisz a 2DS igencsak ...khm, 3DS meg nincs más kijelzővel.
Az meg csak egy érdekesség, hogy ha nem említenek microSD bővíthetőséget, akkor már nem az a feltevés (és nemcsak itt), hogy valószínűleg van benne, hisz alapelvárás ezen eszközök ősideje óta, hanem az, hogy valószínűleg nincs benne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!