iPon Hírek

Szemüvegmentes 3D-kijelző a 3M-től

Dátum | 2009. 10. 06.
Szerző | Gabriel
Csoport | MEGJELENÍTÉS

Bejelentette a 3M optikai részlege, hogy hamarosan piacra dobják a kézi eszközökhöz tervezett, legújabb fejlesztésű 3D optikai filmüket, meynek legfőbb különlegessége az, hogy a felhasználók mindenféle szemüveg nélkül is 3D-s képeket láthatnak rajta.


Ez a Vikuiti névre hallgató remekmű irányított háttérvilágítás-technológia segítségével fókuszálja és küldi szekvenciálisan a néző szemébe a bal- és jobboldali képeket, így mindkét szem teljes felbontású képet láthat. A tecnikához 120Hz-es frissítési rátájú LCD-panelt használnak, ami állításuk szerint "természetesebb" is a szem számára.

A háttérvilágítási modul, mint mondták, könnyen integrálható az LCD-panelbe, mivel majdhogynem ugyanolyan, mint a már meglévő rendszerek; már a gyártási eljárás során könnyen beépíthető a hagyományos optikai film helyére az új tükröző film a maga fényvezetőjével és 3D-filmjével. (Kis szerencsével ez azt is jelentheti majd, hogy nem is lesznek sokkal drágábbak az ilyen készülékek a hagyományosaknál.)

A 3M a folyó hó 13-án kezdődő Koreai Elektronikai Show alkalmával tervezi elsőként bemutatni az alkotását - érdekes módon azonban várható megjelenési időpontot még annak ellenére sem említettek, hogy a felvezetőben mégis a "hamarosan" szót használták. Remélhetőleg ez azt jelenti, hogy túl sokáig azért mégse kell majd várni rá.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. somakb
2009.10.06. 13:28
"Ez a Vikuiti névre hallgató remekmű irányított háttérvilágítás-technológia segítségével fókuszálja és küldi szekvenciálisan a néző szemébe a bal- és jobboldali képeket, így mindkét szem teljes felbontású képet láthat."


Oké, és hogy lesz szétválasztva mit láthat a bal meg jobb szem? Mert itt se színek, se shutter, sem polarizált szemüveg stb... vagy egy adott ponton ülve szabad majd csak nézni a tvt és egy pontra fókuszálva véletlen sem belelátni a jobb szem számára kiarkott képrészletbe a ballal??
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Banzin
2009.10.06. 14:12
Ez sima ügy! Mit nem lehet ezen érteni?

A kép sarkában megjelenik egy irányfény, hogy melyik szedet kell becsukni, mert most oda küldi a monitor az áldást.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. prohlep
2009.10.06. 15:45
120 Hz / bal és jobb? Azaz 60 Hz / teljes látvány?

Hurrá, visszajön a vibrálási átok, amitől egyszer már sikerült megszabadulnunk.

Ugye kezdetben az 50 Hz csövek után micsoda nagy dolog volt a 72 Hz, aztán már 100 Hz alatti cuccot nem is tartottuk komolynak, ...

... és amikor realitássá vált a "végtelen Hz" LCD, akkor döbbentünk meg, hogy a 100 Hz sem volt jó, csak jobb a rosszabbnál.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. prohlep
2009.10.06. 15:46
Utolsó csöves monitorommal kipróbáltam a 100 Hz helyett a 160 Hz-t, persze rendes Matrox kártyával, nem gagyiztam akkoriban mással, és bizony sokkal jobb volt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. David08
2009.10.06. 21:16
ez szerintem olyan mint a stereogramma... írjátok be Google-be hogy stereogramma. Azok is 3d-s képek és nem kell hozzá szemüveg
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. relax
2009.10.12. 10:38
Dávid fuss neki a cikknek még egyszer,
abszolút nem olyan mint a sztereogram.

kulcsszó: lentikuláris lencse
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. relax
2009.10.12. 10:40
Castiel:
miről beszélsz?
Egy 22" wide lcd-ről? Ott persze hogy a natív felbontáson a legjobb a kép,
és egy LCD sosem fog vibrálni még 50Hz-en sem.

Prohlep CRT-ről írt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!