iPon Hírek

Széndioxid-megkötő erőmű épül Svájcban

Dátum | 2016. 06. 02.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Rövidesen Svájcban kezd üzemelni az első olyan kereskedelmi erőmű, amely szén-dioxidot szűr ki a légkörből, aktívan csökkentve az üvegházhatású gáz mennyiségét az atmoszférában. A gázt utána hasznosítják is: egy mezőgazdasági cégnek adják el azt, amely ezzel serkenti majd gyorsabb növekedésre üvegházaiban a zöldségeket. Aktív széndioxid-szűrés már jelenleg is folyik olyan helyeken, amelyekben a zártság miatt szükség van erre, például a tengeralattjárókon és az emberi tartózkodásra szánt űreszközökön. A svájci Climeworks, amely várhatóan idén ősszel kezd működni, hasonló technológiával dolgozik majd, mint ezek, vagyis a beszippantott levegőt olyan szűrőkön engedik át, amelyek aminokat tartalmaznak, és megkötik a szén-dioxidot. A szűrőből aztán melegítéssel szabadítják fel a gázt az üvegházakban, amihez egy közeli szemétégető helyszínre vezetett hulladékhőjét használják fel. A hasonló kezdeményezések kapcsán persze mindig nagy kérdés, hogy mennyibe kerül a szén megkötése, és hogy ez alapján megéri-e egyáltalán belevágni a projektbe. Dominique Kronenberg, a Climeworks munkatársa elmondása szerint az Amerikai Fizikai Térsaság becslése alapján a szén-dioxid nagy mennyiségű megkötése esetén tonnánként 600 dolláros áron oldható meg a feladat, de a svájci szakértők azt remélik, hogy ennél egy kicsit kevesebből is kijönnek majd, idővel pedig jelentősen leszoríthatják a költségeket.
Ez persze továbbra is azt jelenti, hogy légkörből való szénmegkötés sokkal drágább lesz, mint az ipari létesítmények és erőművek kijövő gázainak szűrése, ahol a szén-dioxid koncentrációja 300-szorosa az atmoszferikus mennyiségnek. Az ilyen kifolyó gázok szűrése próbaüzemben már több helyen is zajlik a bolygón. Kronenberg szerint azonban az ő megközelítésüknek is vannak előnyei, például hogy bárhol megvalósítható a szűrés, vagyis nem kell hozzá ipari széndioxid-forrást találni. A svájci kormány által is támogatott Climeworks az első három évet elsősorban arra szánja, hogy finomhangolják erőművük működését, és minél olcsóbbá tegyék a műveletet. Ezt követően azt remélik, hogy már önfenntartóvá válhat az üzlet. Az erőmű első változata naponta 2–3 tonna szén-dioxidot köthet meg, de ha jól működik a technológia, a fejlesztők bővítéseket is terveznek. (Az emberiség évente körülbelül 40 milliárd tonna szén-dioxidot enged a levegőbe.) A szakértők szerint ahhoz ugyanakkor, hogy a légkörből való szénmegkötés tényleges hatással legyen a földi éghajlatra, a jövőben nagyon komolyan kell venni a széndioxid-kibocsátással kapcsolatos korlátozásokat. Amíg ugyanis nincsenek szigorú szabályok érvényben azzal kapcsolatban, hogy mennyi szén-dioxid kerülhet a levegőbe, az ilyen projektek halottnak tekinthetők, szögezi le David Keith, a Harvard kutatója, aki saját cégével, a kanadai Carbon Engineering-gel azon munkálkodik, hogyan lehetne a megkötött gázt az üzemanyaggyártásban felhasználni.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

21. LengyelFer...
2016.06.02. 18:15
"csökkentve az üvegházhatású gáz mennyiségét az atmoszférában" ha utána eladják és üvegházba vezetik, onnan vissza jut a légkörbe, akkor mitől csökken? (Ettől még lehet jó üzlet.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. fals
2016.06.02. 18:37
A növények felveszik. Nem (mind) jut vissza a természetbe.

[LINK]
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. Szefmester
2016.06.02. 21:22
A növények hogy reagálnak arra ha a CO2 szint a megszokott triplája pl?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. thestock
2016.06.02. 22:17
Tetszik,jó ötlet Ilyenkor mindig az jut eszembe hogy mennyire el vagyunk maradva...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. vkrsitof01
2016.06.03. 00:31
thestock: Mi talán igen, de az emberiség nem. Terraformálunk; csak sajnos ott tartunk, hogy a Földön.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. thestock vkrsi...
2016.06.03. 05:22
Kicsiny nemzetünkre,hordánkra gondoltam,nem az emberiségre. Ez 2 országgal odébb van, míg nálunk egy rendes szelektív hulladékgyűjtést nem sikerül kivitelezni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Supra Szefm...
2016.06.03. 07:55
Majd most kiderül :-)

Mondjuk ők azt fogyasztják, csak nem fulladnak majd bele.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Supra
2016.06.03. 07:56
Egyébként ezt tovább gondolva, nem kellene a hő és a növény erőműveket egymás mellé telepíteni? Mert akkor a szűrt CO mehet rögtön az üvegházakba :-)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Kajafun
2016.06.03. 08:58
Az üzemanyag adóját ezeknek kellene adni és mindjárt lenne pénzük szűrni! Ennyi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. asdsa
2016.06.03. 11:25
És maga az üzemeltetés közvetve nem termel vissza hasonló mennyiségű széndioxidot?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Pandion fals
2016.06.03. 14:09
Amit a növények fölvesznek, előbb utóbb az is visszakerül a természetbe, mivel a nővényi részek elbomlanak. Az ilyen rendszer csak akkor csökkentené objektíve a CO2 koncentrációt, ha kimenetként valami stabil szén vegyület keletkezne amit deponálnak valahol, ezzel kvázi kivonják a szén ciklusból. Minden más csak ideglenesen kerül ki a rendszerből ,és előbb utóbb visszajut. A folyamat pont visszafelé történik napjainkban, az a rengeteg "szén", ami évmilliók alatt kikerült a rendszerből és olaj vagy gáz formában stabilan a földkéregben helyezkedett el, most az ember hatására elég és co2 formában visszakerül a légkörbe. A gond főleg a sebességgel van, mivel becslések szerint évente annyi olajat égetünk el, mint amennyi kb. egymillió év alatt keletkezett, vagyis földtörténeti korban mérve robbanásszerűen emelkedik a co2 koncentráció. Az ilyen kezdeményezések technikailag nagyon jók, mert legalább a módját megteremtik a co2 csökkentésének, de amíg piaci alapon működnek, addig elhanyagolható hatásuk van a légkör co2 koncentrációjára.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. BiroAndras
2016.06.03. 15:12
Arról nem írtak, hogy honnan jön az energia ehhez. Ha szénerőműből, akkor sok értelme nincs.
Ideális esetben olcsó IV.generációs atomerőművekkel kellene benzint gyártani a CO2-ből. A belsőégésű motorok még jó ideig használatban lesznek, és a benzin elég drága ahhoz, hogy legyen esélye gazdaságosan működni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. fofoka BiroA...
2016.06.03. 21:03
Nem tudom hogy vagy vele, de szerintem gazdaságosabb lenne az atomerőműből kijövő áramot közvetlenül felhasználni ahelyett, hogy a segítségével CO2-ből benzint gyártunk. Már ha ez lehetséges egyáltalán (felteszem nem).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. elevengyer...
2016.06.03. 21:13
Pandion: Tudtommal a növények fotoszintézissel bontják a CO2-őt és a szént felhasználják növekedésre az oxigént meg kieresztik szóval csökkenti a CO2 mennyiségét csak a magát a szént mint elemet nem semmisíti meg amit nem is kell mert a szén nekünk jó pl égetésre. Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Fotoszint%C3%A9zis
BiroAndras: Szerintem írták hogy a hőerőmű felesleges / kuka hőjét használják fel hozzá ami az erőmű hatásfokát növeli mert nem pocsékba megy az energia.

Amúgy az én véleményem hogy ez egy hatalmas gát betonból meg vasból ami elég durván repedezik és amit ők csinálnak kb sebtapaszokkal próbálják megoldani a problémát naponta 2-3 tonna ha jó esetet veszem is 3 tonna naponta ez 1 000 tonna körül van évente mi pedig 40 000 000 000 CO2-őt termelünk szóval kéne 40 millió (40 000 000) ilyet csinálni hogy megállítsuk a CO2 termelést és mivel a növények is segítenek vissza fogjuk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. kiskoller fofok...
2016.06.03. 22:26
No és hogyan kötöd rá az autódat egy atomerőműre?

Ha elektromos autóra gondolsz, akkor ott az autó motorja meg az erőmű között ott van az akkumulátor. Márpedig a benzin is felfogható aksiként, kémiai kötésekben tárolt napfény. Vagy napfény helyett egy ilyen erőmű energiája.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. fofoka kisko...
2016.06.03. 23:21
Egyrészt nem tudom hogy tervezel benzint csinálni CO2-ből, de sok sikert. Másrészt milyen marha jó, hogy nem csak az autónak kell energia, hanem minden másnak is. Harmadrészt a benzin valóban felfogható aksiként, csak amíg instant nem állítod elő, addig egy rendkívül környezetszennyező energiahordozó. Ha van környezetkímélőbb (környezetbarátot nem írhatok), akkor azt kéne erőltetni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. ny
2016.06.04. 13:04
Na, építünk 100 millió ilyen erőművet, és meg is van oldva a lobális felmelegedés.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. ny
2016.06.04. 13:07
Nem lenne sokkal egyszerűbb az üvegházakon belül autózni? Esetleg kipufogó helyett egy kis tartályba gyűjteni a szén-dioxidot, és azzal fizetni a piacon?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Szefmester fofok...
2016.06.04. 16:17
https://en.wikipedia.org/wiki/E-diesel

James May műsor is volt erről:
https://www.youtube.com/watch?v=GJ5mpQqmZaM

Jó.. nem benzin hanem dízel de üzemanyag...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. sutyko_hop... Supra
2016.06.04. 20:34
A CO-ra szerintem elegge rosszul reagal minden elo szervet...
Az a szenmonoxid.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Pandion eleve...
2016.06.06. 13:33
Azt a szenet amit a növény a CO2-ből a fotoszintézis során nyer, beépíti a szervezetébe. Onnan vagy az állatok eszik meg, és a légzés során visszajuttatják a levegőbe, vagy elbomlik a lebontó mikroorganizmusok révén, amiből szintén CO2 keletkezik. Vagyis a növények hiába vonják ki a levegőből a CO2-t, az hamar visszajut oda.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!