iPon Hírek

Széndioxid-szintet mérő műholdat lőttek fel

Dátum | 2014. 07. 04.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Július 2-án útjára indult a NASA első olyan űreszköze, amelynek elsődleges feladata a légköri szén-dioxid szintjének folyamatos monitorozása. Az OCO−2 (Orbiting Carbon Observatory 2) a kaliforniai Vandenberg légitámaszpontról startolt el egy Delta−2 hordozórakéta hátán. Ahogy a műhold neve is jelzi, ez a második hasonló céllal indult küldetés, az első alkalommal azonban a start kudarccal végződött. A 2009 februárjában megkísérelt OCO-kilövés során a hordozórakéta orrkúpja nem vált le, így a plusz tömeg miatt az utolsó fokozat nem tudott Föld körüli pályára állni, és 17 perccel a start után az Antarktisz közelében az óceánba csapódott. Az OCO−2 gyakorlatilag mindenben megegyezik az eredetileg felküldeni kívánt műszerrel. Indítását először 2013-ra tűzték ki, ezt azonban el kellett halasztani, mivel az űreszköz pozícionálását a Kepler űrtávcsőnél is alkalmazott rendszerrel oldották meg, és ez utóbbi reakciós kerekei közül a tavalyi évben a második is meghibásodott. A rendszert ezért áttervezték, így jelentős késéssel ugyan, de remélhetőleg megbízhatóbb formában indulhatott útjára a műhold. Az OCO−2 másodpercenként 24 alkalommal méri majd a légköri széndioxid-szintet, minden korábbinál pontosabb képet biztosítva azzal kapcsolatban, hogy hol képződik nagy mennyiségekben a gáz, és hol nyelődik el az atmoszférából. A műhold méréseinek köszönhetően a kutatók sokkal többet tudhatnak meg arról, hogy milyen szerepe van a szén-dioxidnak az éghajlatváltozásban, és hogy pontosan hol is találhatók a gáz legfőbb forrásai, mondja Betsy Edwards, a projekt vezetője. A légköri széndioxid-szint nemrég lépte át 400 ppm-es szintet, ami a legmagasabb koncentrációt jelenti az elmúlt 800 ezer évben. A szakértők egyetértenek abban, hogy az emberi tevékenységnek jelentős szerepe van abban, hogy az ipari forradalmak óta 120 ppm-mel nőtt a gáz atmoszferikus szintje. Fajunk jelenleg évente 40 milliárd tonna szén-dioxidot juttat a légkörbe, döntően fosszilis üzemanyagok égetése révén, míg a bolygó természetes úton (a növényzet, az óceánok és a szárazföld révén) átlagosan csak 20 milliárd tonna évenkénti mennyiség elnyelésére képes az üvegházhatású gázból. A műhold nagyjából hat hét alatt áll rá végleges, 705 kilométer magasságú poláris pályájára. A fedélzetén található infravörös spektrométer 1 ppm-es pontosságú mérésekre képes, és 16 naponta méri újra egy-egy terület széndioxid-szintjét, így a koncentrációk változása időben is részletesen követhető lesz. A küldetés névlegesen két évig tart majd, de ha minden rendben lesz a műholddal, ennél sokkal hosszabb ideig is működőképes maradhat.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. Sr4c
2014.07.04. 12:45
megkésett gondolat
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. mikej95
2014.07.04. 14:05
Jó dolog ez, de a metánt is monitorozni kellene, abból is nem kevés kerül a levegőbe és elvileg rosszabb. Csak azt nem tudom, hogy hogyan fog ez segíteni, hasonló műholdakkal végig lett már nézve az ózonlyuk terjedése és a sarkok leolvadása. Tenni meg nem sokat tettek ellene.

Mellesleg vicces, hogy milyen várható élettartamot adnak 1-1 műholdnak. Általában sokkal többet szolgálnak le, mint amennyit papíron elvárnak tőlük vagy már az elején kudarcba fullad az egész.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Avisto mikej...
2014.07.04. 14:55
"Tenni meg nem sokat tettek ellene." Ugyanez lesz itt is, de legalább a fellövéssel is szennyezzük még egy kicsit a levegőt és ha eljön az ideje nem fogunk (annyira) hülyén meghalni.

Egyébként tényleg nem volna rossz dolog ez, csak akik bármit is léphetnének azért hogy a tanulságok levonása után érdemi lépések is következzenek, azok toronymagasról szarnak az egészbe, mert csak a a növekedés meg a GDP meg persze a saját zsebük, és hasonlók lebegnek a szemeik előtt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. 5hR3kY
2014.07.04. 20:37
Nem nagy cucc. Jövőre meg majd Széndioxid-szintet mérő műhold szintet mérő műholdat lőnek fel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Kajafun
2014.07.05. 11:39
Lehet hogy csak kamu az egész és kanabiszmezőket keresnek vele...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.07.05. 13:58
Egyet értek aki ezt nem látja az egy mélyen együgyű.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!