iPon Hírek

Szenzorokkal ellátott edzőcipő a Lenovótól

Dátum | 2016. 06. 14.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A mobilgyártók úgy általában nagy hangsúlyt fektetnek a viselhető technológiák fejlesztésére, és nem kivétel ez alól a Lenovo sem. A kínai alakulat még a Tech World ideje alatt az új okostelefonok, valamint több jövővízió mellett bemutatta az okosfunkiókkal ellátott edzőcipőjét, ami már nagyon is valóságos. A Lenovo természetesen nem fektetett súlyos pénzeket abba, hogy cipőgyártásba kezdjen, inkább egy megfelelő partner kiválasztása mellett döntött. A kínaiak a lábujjra szabott cipőiről is híres Vibrammal kollaborációban alkották meg azt a terméket, amivel az alábbiakban ismerkedhetünk meg mi is közelebbről. A felek hosszú ideje, már több mint egy éve dolgoznak együtt a funkciókban gazdag edzőcipőn, szóval tetemes fejlesztői munka húzódik már mögötte. Fontos viszont kiemelni, hogy ez még csak egy prototípus, szóval egyelőre nem kereskedelmi forgalomba szánt ruhadarabról beszélhetünk.
Az első dolog, amit mindenképpen meg kell jegyezni az edzőcipő kapcsán, hogy ez tényleg egy igazán vonzó termék, és itt most nem arra gondolunk, hogy milyen a dizájnja, hiszen ez szubjektív megítélés alá esik, egész egyszerűen arról van szó, hogy ez a kiegészítő úgy lát el okosfunkciókat, hogy a szemek elől lényegében rejtve marad. Nem kell megtűrni a csuklón a karperecet, nem kell egyéb eszközöket magára aggatnia a felhasználónak, tényleg csupán bele kell bújnia a cipőjébe, és el kell indulnia. Megvannak benne a megszokott mozgásérzékelők, könnyűszerrel számolja a lépéseket, az elégetett kalóriát pedig kimatekozza a felhasználó által előre megadott személyes adatokból. Az okoscipő tehát több fitneszfunkciót is képes ellátni, de azért mindent távolról sem vált ki. Nincs benne például pulzusmérő, ami az egyik legfontosabb szenzor az edzések követéséhez, a GPS viszont nem hiányzik belőle a korábbi információink szerint.
A Lenovo első embere a bemutatón adott egy párt az új okoscipőből Brian Krzanich-nak, majd nevetve hozzátette: „so he can walk in the cloud”, ami magyarra fordítva annyit tesz, hogy így most már képes lesz sétálni a felhők között – célozva a felhős adatkezelésre. Nem véletlenül került egyébként a képbe az Intel vezérigazgatója, Krzanich, tudniillik a Lenovo edzőcipőjében a központi chip szerepét egy Intel lapka tölti be. A viselhető eszközökbe tervezett Curie chip kapott benne fontos szerepet.
A Vibram szakértelmének és tapasztalatának köszönhetően a Lenovo cipője minden bizonnyal a kényelmet és a sportteljesítményt figyelembe véve sem fog csalódást okozni. A kiegészítőbe például egyedileg készítik a talpbetéteket, amit 3D nyomtatással alakítanak ki, hogy teljesen passzoljon a viselője lábához – és persze a helyére is tökéletesen illeszkedjen. A szoftveres oldalon olyan extra is lesz az edzőcipőben, mint a játék lehetősége, valamint értesítésekkel is tud szolgálni a termék, mégpedig a talprészbe épített LED-ek segítségével – de ezek akár ritmusra is villoghatnak. Mint a legtöbb kapcsolódó eszköz, ez is Bluetooth modullal kommunikál. Az integrált akkumulátorok üzemidejéről nem esett szó, viszont az kiderült, hogy a töltés vezeték nélkül történik majd, szóval nincsen töltőcsatlakozó.
A Lenovo szakemberei jól tudják, hogy még nem végeztek a fejlesztésekkel. Jó lenne például a pulzusmérést megoldani, hiszen ez tényleg egy olyan alapfunkció, amit egy komolyabb edzéseknél használatos eszköznek tudnia kellene. A vállalat valószínűleg a jövőben sem fogja kivenni a részét a cipőgyártásból, de több olyan nagy márka is van a piacon a Vibramon túl, aminek még felkeltheti az érdeklődését ez a fejlesztés. A Nike, az Adidas, a Puma, a Reebok és még sok más vállalat említhető lenne, aki vevő lehetne egy olyan platformra, mint amit a Lenovo reflektorfénybe állított a Tech Worldön.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. Sadenal
2016.06.14. 11:57
- Milyen cipőd van? Valami új Nike, amiről nem tudok?
- Nike? Lenovo!


DAMM IT FEELS GOOD TO BE A GANGSTA!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. LGx
2016.06.14. 12:05
haha, pár év és megérjük, hogy a cipőknél is amd vs nvidia fight lesz

"kicsit böki a procihűtő a sarkam, kéne egy nagyobb ház. mondjuk 44-es"
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. ferenczga LGx
2016.06.14. 12:44
Fuss esőben, lesz vízhűtésed
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Armi1P
2016.06.14. 14:32
Na de az igazi kérdés: lesz belőle RGB LED-es gamer edition?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. kiskoller
2016.06.14. 16:57
Kár, hogy egy gyakori futó fél év alatt simán elhasznál egy cipőt...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. thestock
2016.06.14. 18:47
Jó úton haladunk afelé hogy lassan olyanok legyünk mint Bigyó Felügyelő...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. fofoka kisko...
2016.06.15. 19:24
Lehet, hogy nem is nekik találták ki, hanem azoknak, akik csak bohóckodnak. Már csak azért is, mert ők jóval nagyobb piac.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!