iPon Hírek

Szép eredmények a videó vezérlők szegmensében

Dátum | 2011. 11. 02.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | MEGJELENÍTÉS

A Jon Peddie Research elemzői publikálták legfrissebb munkájukat, amely arról ad képet, hogy az idei év harmadik negyedévében pontosan hogyan teljesített a videó vezérlők szegmense, illetve a piac egyes résztvevői.

Az adatok szerint a videó vezérlők szállítási mutatója 16,7%-os növekedést könyvelhetett el az előző, második negyedéves teljesítményhez képest, de a növekmény éves szinten még ennél is nagyobb: 18,4%. A rendkívül jó teljesítmény mögött nagyrészt az Intel Sandy Bridge architektúrája köré épülő Core i sorozatú processzorai állnak, amelyek rendkívül jól fogytak, így nem csak a videó vezérlők piacának teljesítményét, hanem az Intel piaci részesedését is jelentősen növelték. A teljes videó vezérlő piacot tekintve – amelyben a videokártyák és az integrált videó vezérlők egyaránt jelen vannak – az Intel végzett az első helyen, a második az AMD, a harmadik pedig az Nvidia lett.

Az Intel a piac 60,4%-át tartja kézben, ami jelentős növekedés az idei év második negyedévében tapasztalt 54,8%-os eredményhez képest. Az AMD piaci részesedése ezzel egy időben egy picit csökkent, még annak ellenére is, hogy a gyártó időközben hódító útjára indította „A” sorozatú Llano APU egységeit. A vállalat az idei év második negyedévében elért 24,4%-os piaci részesedésével ellentétben a harmadik negyedév folyamán csak a videó vezérlők szegmensének 23%-át tudhatta magáénak. A harmadik helyen lévő Nvidia ennél is rosszabb helyzetben van. A gyártónak a második negyedév folyamán még 20,1%-os részesedése volt, ám ez az eredmény a harmadik negyedév folyamán 16,1%-ra mérséklődött, azaz jelentős mértékben csökkent. Ez utóbbi tény azzal magyarázható, hogy a cég kiszállt az integrált videó vezérlők szegmenséből - állítják az elemzők. A vállalat videokártyái továbbra is jól fogynak: ebben a tekintetben a cég növekedést is el tudott érni.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

16. djdanee
2011.11.02. 08:34
Rám is rámsózta az Intel az IGPjét, és nem használom Ez van, erősre sikerült a proci nem lehetett kihagyni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. csicsoblad...
2011.11.02. 08:44
Egyébként is vitték, mert legtöbbször csak arra kell az igp, hogy kiküldje a jelet a monitornak. 2008 Q1-ben is első volt csak alaplapi IGP-kel a teljes videó vezérlő piacon. Közben a disztrét/integrált arány egyre jobban tolódik el az integrált felé.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. gab78
2011.11.02. 11:20
Azért nem olyan rossz az ha van egy integrált videó, csak gondolkozni kellene. Pl. Az nv kiad egy olyan drivert ami kinyírja a videókártyád, és cserélni kell... nos ha nincs integrált a gépet sem használod, míg ha van, csak egy csatlakoztatásba kerül az egész. Másrészt, ha pl nem játszol, csak munka, net, filmre kell a gép, akkor bőven elegendő is. Pont most próbáltuk ki a Sandy-t egy 3D TV-n és teljesen rendben van.

Ha szidkozódni akartok akkor az nv-t szídjátok a főzőcske driverei miatt. Persze egy fan nem tesz olyat, szimplán átsiklik az ilyen apróságok felett!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. langward
2011.11.02. 11:53
Bárki bármit mond, az integrált megoldásoké a jövő.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Silenzio
2011.11.02. 13:15
Radon: a csávó stílusa felszínes és faragatlan, de neked sem kell a szomszédba menned egy jó kis konfliktusért. Az ilyen blőd, értelmetlen viták alapja egy blőd, értelmetlen beszámoló.
Kb. olyan, mintha leírnám: globális szinten nőtt a szénhidrát-fogyasztás, ám egyre csökken a világ édesség-gyártóinak részesedése, hiszen a túlnyomó részét a világ fejlődő országainak túlnépesedett lakossága fogyasztja alap élelmiszerek formájában. Gratulálok.
Pofán kéne rúgni azt a nyomorultat, aki ezt a statisztikát így, ebben a formában kitalálta, hiszen az APU-kat egy kalap alá venni egy differenciált, diszkrét hardverrel óriási ostobaság. Ezek a népek azt sem tudják jóformán, mi az a vga, de megveszik, mert nem kell a diszkrét hardver teljesítménye, viszont számítógépre mindenkinek szüksége van, abban meg mindenképp van videovezérlő. Pusztába kiáltott szó, de az is csak hablaty, ez így nem reprezentatív semmiben sem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. brroland
2011.11.02. 13:27
dehogy az integrált vidi kariké a jövő, vicc. azok használják akiknek nem kell "bivaly" grafikus kártya mert a netezés, zene hallgatás, dokumentum készítésnél nem mennek tovább. csak nekik jó.
mert ha veszel 1 alaplapot akkor ami benne van "gyenge" grafikus kártya azt is kicsengeted.
meg ha kicsit is közgazdász szemmel nézed, akkor nvidia azért szállt ki mert valószínűleg nem éri meg. mert ha vmit tömeg gyártanak akkor van olyan is ami nem üti meg a gyártó mércéjét. nah ezeket adhatja el kedvezményes áron amiből lesz az integrált kari. józan paraszti ésszel erre tudok következtetni. még ha belevesszük hogy intel piacpolitikáját akkor nem kéne ennyire örülni intel sikernek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. carraroxt
2011.11.02. 17:04
Az NV azért szált ki, mert az Intel, kihasználva egy jogi kiskaput teljesen ellehetetlenítette őket. Azelőtt ponthogy az NV egyik, ha nem a legjobb fejős tehene volt az integrált VGA-k piaca. Persze most a Prociba integrált VGA-k korában, már úgysem lenne mit tenniük. Mostani részesedésüket is jórészt annak köszönhetik, hogy mobil fronton az Intel bojkottálja az AMD vga-k használatát, így minden diszkrét kártyával szerelt Intel notiban NV VGA van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. carraroxt
2011.11.02. 17:37
Asszem az Intel tagadta, hogy az NV-nek meglennének a szükséges licencei a gyártáshoz. Innen már egyszerű volt, mert a bírósági vizsgálat idejére az NV természetesen nem dolgozhatott a projekten, és a bírósági vizsgálat ugye hosszabbra sikeredett, mint a termék tervezett életciklusa, így lényegében mindegy az Intel vádjainak volt-e alapja, az NV beszopta.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. sanyix
2011.11.02. 18:19
Olyan szép lenne egy összehasonlítás a kihasznált gpu-kban valszeg nem állna ilyen jól az intel ott
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. gab78
2011.11.02. 18:36
Carraroxt, mi ez a jogi kiskapus baromság??? Az nv-nek lapkakészletre volt licensze. Slussz. x86-os processzorok gyártásához semmi, de semmi joguk nem lett volna. Nincs itt semmiféle jogi kiskapu. Ennyi erővel az Intel is mondhatná, hogy ti gyárthattatok lapkakészletet, na akkor ide a grafikus vezérlőitek összes licenszével. Hehehe jó vicc lenne. Egyik vállalatnak sincs joga követelőzni a másik felé, nem szigorúan a lapkakészlethez kapcsolódó licenszek miatt.

Az nv csak abban kapott igazat, hogy azt nem szabhatja meg az Intel, hogy az PCI-Exp sínre az alaplapgyártók mit helyeznek, így elméletileg, a Sandy-k mellett is lehetne más gyártó "integrált" megoldása, csak épp nincs létjogosultsága ilyen termékeknek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. jozsefm sanyi...
2011.11.02. 19:25
Valószínűsítem, hogy ott is fölényesen vezet, sokkal több OEM gép megy el, mint külön proci, és azokban a gépekben 99%-ban csak az Intel vezérlő van. Gondolj csak az üzleti, oktatási, államigazgatási szférába "eladott" gépekre.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. carraroxt
2011.11.02. 20:43
Nagyon nem értem miről beszélsz. kifejthetnéd, hogy jön ide az X86 licenc, az SB stb...
A jogi kiskapu nem volt pontos megfogalmazás, de tény, hogy az Intel fegyverként használta a bírósági pert, hogy ellehetetlenítse az NV munkáját, és így ne lehessen NV lapkakészlet az LGA-1336, és LGA-1156 foglalatokhoz (nyilván ezekben az NV lapkakészletekben lett volna integrált VGA is).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. madcaptain
2011.11.02. 21:17
Van valahol olían statisztika is ami a videokártyákról szól?
Ennyi erővel a mobiltelefonok/e-book olvasók videovezérlőjét is idevehetnék.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. brroland
2011.11.02. 21:27
józsef m.
sok helyen láttam és halottam hogy amd kattogott a vasban. szóval a 99% sok 60 még talán de azért ennyire fölényes előnye nincs
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. gab78
2011.11.03. 18:21
Carraroxt: Úgy jött ide az x86, hogy az nv azt akart. A 1156 és 1366-os procikhoz sem volt licensze az nv-nek lapkakészlet gyártásához. És nem is akart adni az Intel, ami szíve joga. Csak az Intel ezen túlment és azt is meg akarta tiltani az alaplapgyártóknak, hogy esetleg a PCI-Exp sínt felhasználva építsenek "integrált" grafikus magot az alaplapokra. Ez az amiben az nv nyert, az PCI-Exp sín felhasználását nem korlátozhatja az Intel. De emellett a bíróság azt is kimondta, hogy az nv nem készíthet 1156... stb processzorhoz lapkakészletet és x86-os procit sem, és nem is emulálhatja semmilyen formában. És ez így teljesen rendben is van. Ez nem ellehetetlenítés. Ellehetetlenítés az amikor joga lenne, de piaci helyzetével, erőfölényével visszaélve hátráltat, itt megvédte azt ami az övé, ennyi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. carraroxt
2011.11.04. 00:52
Az NV soha nem akart x86 procit csinálni, pontosan azért mert soha egy fikarcnyi esélye sem volt licencet szerezni hozzá (talán A VIA felvásárlásával szerezhetett volna, de akkor még olybá tűnt, hogy a VIA licence is lejár hamarosan). Épp ezért nyomul az ARM-os cuccokkal.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!