iPon Hírek

Szép idők jönnek a netbook és CULV piacokon

Dátum | 2010. 05. 11.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A netbookok piacán úgy tűnik, hogy egy kicsit csökkent a korábbi lendület, azaz valamivel kevesebb új termék jelenik meg és az érdeklődés is alábbhagyott. Az iSuppli legfrissebb elemzése viszont ennek a látszatnak gyökeresen ellentmond: a vállalat előrejelzései alapján a netbook szállítási mutatók idén 30%-os növekedés elé nézhetnek, ám ez az érték 2014-re már megduplázódhat, ami nem kis teljesítmény.

Az elemzők szerint nem csak a netbookok, hanem az ultrahordozható noteszgépek forgalma is növekedni fog, míg a teljes notebook szegmens sokkal nagyobb mértékben növekszik idén, mint 2008-ban tette: az elemzők 25,5%-os növekedést várnak a 2008-as 19%-os értékkel ellentétben. Hogy mi áll a dolgok hátterében? Egyrészt a piaci helyzet végre kezd kedvezőbbre fordulni, másrészt a közeljövőben mind a CULV, mint pedig a netbook piac bővülni fog, így a notebook szállítási mutatók 2010 folyamán összességében a fent említett mértékben fognak emelkedni.


A legfényesebb jövő előtt a CULV noteszgépek szegmense áll, amelynek szállítási mutatói 2010 folyamán hihetetlen módon, 93%-kal fognak növekedni, ha bejön az elemzők előrejelzése. Ennek ellenére a CULV noteszgépekből nagyságrendekkel kevesebb fogy majd, mint netbookokból: előbbiek 14,5 millió darabos, míg utóbbiak 58,3 millió darabos szállítási mutatóval rendelkezhetnek év végére.

Nézzük, hogy áll a notebook piac. 2009 folyamán a szegmens királya az Acer volt, aki a piac 37%-át uralta, míg a második helyen álló ASUS „csak” 21%-os részesedést könyvelhetett el. A harmadik, negyedik és ötödik helyen sorrendben a HP, a Samsung és a Dell foglalt helyet. A CULV noteszgépek piacát szintén az Acer és az ASUS tartja kézben, ám itt már részesedéssel kapcsolatos adatok nem állnak rendelkezésre.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. pjszilard
2010.05.11. 13:10
Valaki tippel es ez hir?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. MiZo81
2010.05.11. 18:13
Még hogy szép idők! Na persze, a gyártóknak és a forgalmazóknak.

Én meg azt hittem, hogy a fogyasztóknak jönnek el a szép idők, és
olcsóbbak lesznek ezek a sz*rok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!