iPon Hírek

Szép jövő áll az ARM új processzorai előtt?

Dátum | 2010. 01. 23.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A legfrissebb előrejelzések szerint az ARM processzorai a nem is oly távoli jövőben kiszoríthatják majd az x86-os központi egységeket az ultra hordozható készülékek (a továbbiakban UMD) piacáról, ugyanis a termékek alacsony fogyasztásuk, illetve megfelelő számítási teljesítményük miatt vonzóak lesznek a gyártók számára. Az ARM processzorai az okostelefonok piacán hódítanak, de az Nvidia Tegra SoC egységeinek köszönhetően a gyártó termékei a hordozható multimédia lejátszó eszközökben is feltűntek és igen jól szerepelnek ebben a szegmensben is.

Az ARM (piros) és az X86-os (kék) rendszerek várható aránya 2013-ban.Az ABI Research elemzői szerint az ARM egyre ütőképesebbé váló központi egységei 2013-ra már az UMD piac több, mint felét uralhatják, azaz ebből a szegmensből ha lassan is, de kiszorulhatnak az x86-os processzorok. Az UMD piac a netbook szegmens egy speciális részének tekinthető, ahol napjainkban már a második generációs készülékek jelennek meg, ezek között pedig egyre több az ARM alapú termék. Az ARM processzorainak segítéségével hosszú üzemidejű készülékeket lehet építeni, ugyanis a központi egység keveset fogyaszt, így az akkumulátor napokig bírhatja töltés nélkül, akárcsak egy egyszerű mobiltelefon esetében.

Az ARM egységek köré épülő megoldások többféle formátumban kerülnek majd piacra, köztük lesz az oly sokat emlegetett tábla pc is.

Az elemzők előrejelzései szerint ezek a készülékek a jövőben egyre népszerűbbek lesznek, ami figyelmeztetés lehet a mobil telefonszolgáltatóknak, akik már napjainkban is nehezen birkóznak meg a hálózatukat terhelő egyre nagyobb adatforgalommal, amelyet a 3G-s okostelefonok, illetve a mobil internettel felszerelt netbookok és rajtuk keresztül a fogyasztók generálnak. A szolgáltatók előszeretettel vádolják az iPhone tulajdonosokat azzal, hogy ők jelentik a mobilhálózatra nézve adatforgalmi szempontból a legnagyobb terhelést, de ez a kijelentés mára már érvényét vesztette, pont a fentiek, azaz az egyre növekvő számú, mobil internet előfizetéssel rendelkező netbookok miatt.

A szolgáltatók az ehhez hasonló elemzésekre támaszkodva próbálják kapacitásukat a lehető leggyorsabban és leghatékonyabban bővíteni annak érdekében, hogy gond nélkül ki tudják szolgálni a megnövekedett igényeket.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

12. gebana
2010.01.23. 14:20
ebben semmi meglepő nincs, várható volt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. MrJerk
2010.01.23. 16:02
Ez inkább csak vágyakozás. Nomeg a befektetők megnyugtatása...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. tibaimp
2010.01.23. 17:05
ebben a szegmensben a samsungot fogja kiütni nem?
az intel amd itt nem játszik, vagy igen?
valaki
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Szerzetes
2010.01.23. 18:39
Pont az Intelt és az AMD-t fogja "kiütni". A netbookokba nem kis fogyasztású Intel v. AMD procik kerülnek, hanem ARM procik, amik eleve erre születnek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. rini
2010.01.23. 18:57
Ezeknek a processzoroknak a fő területe nem a számítás technika hanem a szórakoztató ipar. A legnagyobb megrendelők is innét kerülnek ki mint a Sony, Panasonic, Samsung, Lg, stb. Ráadásul az utóbbi időben hatalmas fejlődésen mentek keresztül és ezért kezdenek betörni a számítás technikába is. Igaz elsősorban még csak az alsó szinteken de várhatóan jelentősen nő a teljesítményük. Például az nV nagyon szoros kapcsolatban van ezekkel a cégekkel és előszeretettel használják is ezeket az ARM processzorokat. Ráadásul ezek a processzorokat nem köti gúzsba az x86-os utasítás készlet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. prohlep
2010.01.23. 22:01
Debian linux ARM procikhoz. Ez egy 180 megas CD, amelyrol kenyelmes a halozati installacio. Van 40 megas verzio is, ott mar erdemes elolvasni a telepitesi utmutatot. Es persze van halozat mentes install is, de akkor meg tobb kiegetett anyag kell.

Jajj, nagyon unom linux hivoket, de azert megkerdezem: van ARM procira teljeserteku Win7? Vagy csak elvakult linux hivo vagyok?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Destroy666
2010.01.23. 23:12
Az MS-nek is van ARM procis gépekhez oprendszere. Igaz nem Win7, hanem WinCE, illetve Windows Mobile néven fut. Szinte az összes GPS ezt a kettő rendszert használja (az elöbbi dominál).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. tibaimp
2010.01.23. 23:40
a netbook piacra való betörésének nem sok esélyét látom, mivel ha elszakad az x86-tól, akkor kicsi lesz rá a kereslet, mivel nem lesz kompatibilis az "anyám gépével, aszomszéd kisfiú gépével, a fati gépével, a főnököm gépével....."

szóval a mezei felhasznak marad a jó öreg x86
vagy ő is áttér erre az utasításkészletre, de akkor meg oda az előnye ha igaz...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. rini
2010.01.23. 23:58
Mi nagyon kis felhasználói felületről beszélünk itt. Ennél lényegesen nagyobb az alkalmazási területe amelyhez egyáltalán nincs szükség Windowsra mert egyszerűen nincs rá szükség. Gondoljál bele a gépkocsik műszereire vagy vonalkód olvasókba. Irtó nagy a felhasználási terület amiről nekünk fogalmunk sincs mert nem látjuk. Ez nem úgy megy, hogy bemegyünk a boltba és kérek egy ARM processzort mint az AMD vagy Intelnél. De lehet, hogy veszel egy autót, tv-t, Hi-Fi-t és már rendelkezel is vele csak nem tudsz róla.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. fxdx
2010.01.24. 11:38
vagy veszel....routert...hűtőszekrényt...pénztárgépet...lakásriasztót...

Jaja, mivel lassan az a cél, hogy még egy villanykapcsolónak is legyen saját IP címe, nagy jövő áll előtte.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. prohlep
2010.01.24. 19:21
attól, hogy csináltak Linuxot ARM-re még nem biztos, hogy használják is.

Hanem csak presztizs disz a falon, bekeretezve? Nem.

Igaz nem Win7, hanem WinCE, illetve Windows Mobile néven fut.

Igaz az is, hogy ez igen jelentos kulonbseg, mind felhasznaloi elmenyben, mind rendszer konfig szemszogbol.

Linux eseten viszont eleg egy rendeszert ismerni, es annak kulonbozo, eppen elegseges reszhalmazai telepithetok nagyon sok eszkozre.

Mondjuk router, ha olyat veszel, amely hagyja, hogy linux menjen ra.

De van olyan WD media lejatszo, amely NEM hagyja, hogy linux menjen ra.

De megis linux fut a rendszergazdam WD media lejatszojan.

Hogyan?

Egyszeru.

Beiktatsz egy linuxos gepet a media lejatszo es a vilag koze, ... kifigyeled, hogy melyik WD szerverrol milyen fajllal akarja onmagat frissiteni, ... majd a kozbeiktatott linuxos geppel frissiteskor elterited a kapcsolatot, es a WD szerver helyett te adsz neki egy firmware frissito fajlt, ... amely termeszetesen mar linux.

Es mar linux fut olyan media lejatszon, amely gyari elkepzeles szerint csak WD szoftverrel akart frissulni.

29.587Ft -ert egy linuxosithato kis gep itt kaphato: http://www.ipon.hu/webshop/product/wd_tv_live_media_player/128343

Szabad verseny ajanlatom: ki tud erre Win7-et rakni? Na jo. WinCE-t is elfogadok a vigasz agon.

Egy aprosag: nincs kijelzo, nincs eger. De elfogadok Win7-et is es WinCE-t is. Elvegre en objektive szemlelem a dolgokat es nem elfogultsagbol.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Azrael
2010.01.24. 20:49
Miért lenne kényszer rendszer? A gép alkalmas a futtatására, csak ez a gyártónak nem tetszik, és?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!