iPon Hírek

Szép negyedévet zárt a PC piac

Dátum | 2010. 04. 16.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | IT VILÁG

Az IDC által készített legfrissebb elemzések alapján úgy tűnik, hogy a PC piacot érintő recesszió mára már történelemmé vált: ismét növekedésnek indult a szegmens, méghozzá elég határozott mértékben. 2009 első negyedévében világszerte 7,1%-kal, míg az Amerikai Egyesült Államok területén 3,1%-kal csökkentek a PC szállítási mutatók. Az előző év azonos időszakához képest most 24,1%-os növekedést könyvelhetett el a PC-s világpiac, de az Amerikai Egyesült Államokban kialakult eredmény sem rossz, az ugyanis 16,9%-os növekedésről árulkodik.

Az IDC elemzői a trend alapján igen bizakodóak, szerintük az idei év második negyedéve is igen erősnek ígérkezik, így várakozásaik szerint az egész éves növekedés akár 15% felett is lehet, no de ennyire ne szaladjunk előre. Vizsgáljuk meg, hogy a teljes PC piac szállítási mutatóin melyik gyártó mekkora szeletet tudott magának kihasítani az elmúlt negyedév folyamán.

A különböző gyártók piaci részesedése a teljes PC piacon.
Az IDC által publikált adatok szerint az Acer és a Lenovo szállítási mutatói növekedtek legnagyobb mértékben: az Acer 42,5%-kal, míg a Lenovo 58,3%-kal több PC-t szállított az idei év első negyedévében. A többi gyártó is 20% feletti növekedéssel zárta a fenti időszakot, kivéve a HP-t, aki 19,9%-kal múlta felül előző negyedéves eredményeit. A szállítási mutatók után vessünk pár pillantást a különböző gyártók piaci részesedésére is.

Érdekes módon az Acer előnye a Dell-lel szemben jelentősen csökkent. Piaci részesedések tekintetében elég vegyes a kép: egyes gyártók vesztettek piaci részesedésükből, míg mások növelték azt. A sorrend ennek ellenére továbbra is változatlan maradt.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. YuGabe
2010.04.16. 18:21
Gondolom az említett PC-piacba beletartoznak a notebookok meg a netbookok is, mivel az Acer nem valami hatalmas PC szállító.
Fura egyébként, hogy százalékokban vannak megadva az értékek, így nem sok mindent jelentenek, bármit jelenthetnek gyakorlatilag. Még ha 110%-os növekedést ér is el egy cég idén, ha tavaly negatív profitot termelt, akkor lehet, hogy még így sem éri el a szükséges értéket hosszú távon. Példa: "A" cég tavaly 100 (egység) PC-t szállított, így -100 egység profitot ért el. Ha most 20%-os növekedést ért el, akkor 120 egység PC-t szállíott, és -80 egység profitot ért el, ergo még mindig veszteséget termelt.
Nem lehetne valami konkrét adatokkal is szolgálni a százalékok helyett?
Pl. "várakozásaik szerint az egész éves növekedés akár 15% felett is lehet". Ez most mit jelent? Hogyha recesszió "volt", és a tavalyi évhez képest nézzük, akkor nem feltétlenül nagy növekedés a 15%, lehet, hogy éppenséggel 2-3 évvel ezelőtti értékre hozza vissza a piacot.
Vagy lehet, hogy én értem félre a "százalék" fogalmát?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!