iPon Hírek

Szép nyereséggel zárta a negyedévet az Intel

Dátum | 2010. 01. 18.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Úgy tűnik, hogy a gazdasági világválságból végre kezdenek kilábalni a különböző szegmensek, ugyanis az elmúlt negyedévben a PC piac egésze növekedést tudott felmutatni, ami jó jel a jövőt illetően. Az Intel  annak ellenére is jól teljesített, hogy nemrégiben "jóvátételt" fizetett az AMD-nek, amellyel a két vállalat között ismét helyreállt a béke. A fájdalomdíj mértéke 1,25 milliárd dollár volt.


Annak ellenére, hogy a gyártó kifizette a fentebb említett nagymennyiségű pénzt, bőven nyereséges tudott maradni, sőt. A profit az elmúlt év utolsó negyedévében 2,3 milliárd dollárt tett ki ami a harmadik negyedéves eredménynél 400 millió dollárral magasabb, a 2008-as év hasonló időszakához képest pedig majdnem tízszer akkora összeg. A 2008-as év végén a gyártó 1,1 milliárd dollárt könyvelt el veszteségként a Clearwire-rel kapcsolatos befektetések miatt, gyakorlatilag ezzel magyarázható a rendkívül alacsony tiszta nyereség. Ahogy az az alábbi táblázaton is látszik, az Intel a teljes árbevételét is növelni tudta: a harmadik negyedéves 9,4 milliárd dolláros eredményt év végére 10,6 milliárd dollárra sikerült javítani.


Az Intel a pénzügyi eredményekről beszámoló közleményében kijelentette, hogy gyakorlatilag minden részlegében kétszámjegyű növekedést sikerült elérni az elmúlt év végén. Érdekesség azonban az a tény is, hogy az Atom processzorok és lapkakészletek eladási mutatói csak 6%-kal emelkedtek,ez pedig ugye messze nem kétjegyű érték. Ha viszont a 2009-es évet teljes egészében vizsgáljuk az Atom-mal kapcsolatos bevételek tekintetében, akkor láthatjuk, hogy 167%-os növekedés következett be a 2008-as évhez képest, ami összességében igen szép eredmény.

A 2008-as év egészéhez képest 2009-ben némileg romlottak az éves mutatók. A gyártó 2008-ban 37,6 milliárd dolláros teljes árbevételt tudott elkönyvelni, amelyre 5,3 milliárd dolláros profit jutott, ám 2009-ben a teljes árbevétel már "csak" 35,1 milliárd dollár volt és ebből 4,4 milliárd dollárnyi nyereség folyt be a kasszába. Összességében a tisztánlátás kedvéért érdemes megemlíteni, hogy az Európai Unió 2009-ben 1,45 milliárd dollárra büntette az Intelt a trösztellenes perben, míg az AMD-nek kifizetett összeg 1,25 milliárd dollár volt, így ha ezeket hozzá képzeljük a teljes árbevételhez, akkor mégis csak jól mutat a mérleg.

A jelenlegi negyedév alkalmával a gyártó 9,3 milliárd és 10,1 milliárd dollár közé várja a teljes árbevételt, mert az év első negyedéve rendszerint alacsonyabb forgalmat szokott hozni, így egyáltalán nem lesz meglepő, ha a mostani értékekhez képest ront a mérlegen a vállalat.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. Insignia
2010.01.18. 13:35
ekkora büntetések mellett még tud profitot is termelni rendesen hát úgynézki vmit nagyon tudnak az intelnél
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. TescoZsomi
2010.01.18. 14:17
Mikrobi: Egy termék árát sosem az előálítási költség határozza meg, hanem hogy mennyiért életképes a piacon. Azért drágák az Intel processzorok, mert konkurencia hiányában az égvilágon semmi okuk nincs olcsón adni. Ennyi.

Há' nem hülyék ők, hogy olcsón adják amit drágán is visznek! Mi abban a jó nekik?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. mihaly.her...
2010.01.18. 14:24
Mikrobi: Nem inkább 5ezret akartál írni??? a 10 helyett?! De lehet, hogy még olcsóbb a gyártása....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. axe
2010.01.18. 14:33
Mikrobi 10helyett nem 3-4000.--ot akartál írni? Pl a coca-cola előállítása literenként fél forint.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. polarx
2010.01.18. 16:02
amúgy nem értem mért van mindenki fenn akadva az intel "hű de drága procijain" E5200-at kapsz 12e-ért maximum, nem sok játék van a mai napig ami 100%-osan kihasználná. persze van olyan is ami ugyan ezt 4 maggal is bőven kihasználja vagy csak leterheli de nem föltétlen használja is. mondjuk gta. ettől függetlenül bőven elég minden máshoz 3ghz-n egy e5200. 12e meg nem épp drága sztem egy mostani procinak. lehet amd-nél ugyan ezt tudásba megkapod 10e-ért de azt már mindenki saját száj íz szerint okoskodja ki. én semmi pénzért nem vennék amd-t van aki senki pénzért nem venne intelt. aki nem bír 2e-t plusba kiadni egy sokkal tuningolhatobb cucc-ért az már a maga dolga. vagy ha csak tényleg ilyen "átlag user" akkor megértem hogy nem huzza a cuccokat. az tény hogy előállítása nagyon sokszor kevesebb mint a bolti ár. de nem csak az elő állítást fizeted ki hanem a fejlesztéseket is. mire megcsinálnak 1-1 procit nem 2 dollárt fektetnek bele 1-1 prociba mire az mehet sorozat gyártásra az ottani gépeket is felkészíteni vagy át állítani vagy értsétek jól.. (jó ez már az előállítás) valamilyen szinten a kifejlesztése is. de sztem maga a szó hogy előállítás az az hogy futó szalag eleje meg vége közti folyamat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. _DiEGO_
2010.01.18. 18:14
Hmm megéri neméri , tuningolhatság , jaa peersze csak 2 ezerrel több , plusz 8-10K egy átlagosan jó hűtés pluszba , ha meg egy top hűtést tesz rá valaki nem ócsó mert gyári sz@rt se ér süvít 4K RPM-en hangos.... na akkor hogy is számoljunk ?

Akkor ... blabla 30% plusz sokkba kerül , akkor inkább egy erősebb alapórajelü proci és azt izomból vigye és ne idő előtt szarjon el a tuning miatt , mert épp elég COre2-őt láttam meghalva ... mert ócsóbban azt majd tuning , hja persze - pár kivétel mindig van 20% akkor talán reális - ezek a szerencsések.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. polarx
2010.01.18. 21:52
hát havernak e5200-a gyári hűtéssel megy 3ghz-n fesz emelés nélkül és nem süvít 4000-n ellenbe a vga hűtésével ami mellett nem lehet megmaradni mert 2 pines a csatija szóval még rivába se tudja állítani. a melett akár a 3-as metró építkezése is folyhat azt se vennéd észre mivel olyan hangos az a kártya. ja és hozzá teszem gyári hűtéssel is talán 40 fok win alatt a proci. az meg bőven jó még. ja persze ő is csak szerencséből működik még mi? nekem a 3ghz-es p4 is 3,4-3,6-on ment 0-24/7 semmi baja nem volt. 2 év után azért adtam el mert jött a core 2 mánia. ill kevés volt a játékokhoz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!