iPon Hírek

Szépen fejlődik az LVDS utódja, az eDP szabvány

Dátum | 2012. 09. 12.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | MEGJELENÍTÉS

A Video Electronics Standards Association (VESA) bejelentette, hogy hamarosan elérhetővé válik az eDP szabvány 1.4-es változata, amely több tekintetben is előrelépésnek minősül a korábbi kiadáshoz képest.
 
Az eDP vagy más néven Embedded DisplayPort szabvány 2009-ben mutatkozott be, létrehozásának pedig egyetlen komoly célja volt: leváltani az egyre csak korosodó LVDS (Low-Voltage Digital Signaling) szabványt, amely nem csak szerényebb képességekkel rendelkezik, de magasabb feszültségszinteket is alkalmaz, mint az eDP és emellett a vezeték nélküli kommunikációs funkciókban is interferenciát okoz. 2010 folyamán az Intel és az AMD már bejelentette: 2013-tól következő generációs lapkakészleteikről kivezetésre kerül az LVDS támogatás, amelynek helyét az beágyazott DisplayPort (eDP) veszi át. Az új szabvány segítségével a mobil eszközök tömege és mérete egyaránt csökkenthető, legalábbis az LVDS alapú megoldásokéhoz képest.


Az eDP szabványt a noteszgépek, a hordozható mobil eszközök és a táblák esetében egyaránt lehat alkalmazni.
Az eDP 1.4-es kiadásának megjelenésével a korábbihoz képest némi fogyasztáscsökkenésre számíthatunk, de emellett új funkciók is megjelennek, amelyek igazán ütőképessé teszik a szabvány legfrissebb változatát.

Az eDP 1.4 esetében az újításoknak köszönhetően növekedhet a mobil eszközök akkumulátorideje és emellett a megjelenítő-kezelési képességek is javulnak. Az új szolgáltatások között megtaláljuk a PSR (Panel Self Refresh) eljáráshoz tartozó részleges képfrissítési képességet, de emellett területi háttérvilágítás-vezérlést, alacsonyabb interfész feszültség-kilengéseket, bővített ráta opciókat és adatátviteli tömörítést is kínál az új szabvány. A külső csatorna immár multi-touch adatokat is képes továbbítani az érintőkijelzőtől a rendszer processzora felé. Az eDP 1.4-es kiadásánál a csatoló elektromos paramétereinél is módosításokat eszközöltek a mérnökök, amelyeknek köszönhetően a szabvány most már a különböző formátumú eszközök szélesebb köréhez is alkalmazható.

Az Embedded DisplayPort szabvány legfrissebb kiadásán már az utolsó simításokat végzik, így a végleges szabvány az idei év októberében elérhetővé is válhat. Az eDP 1.4 alapú mobil eszközök kereskedelmi forgalomban történő megjelenésére sajnos 2014 elejéig még várnunk kell.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. dax
2012.09.13. 11:51
Ideje volt...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!